Johaug om ærespris-kritikk: – Kjenner at en har vært ute en vinternatt før

Debatten rundt Therese Johaugs nominasjon til Egebergs Ærespris rakk ikke å stilne før det ble klart at hun skal løpe etter tiden til VM-kravet på Bislett.

Johaug og Iuel

LØPEKLAR: Therese Johaug (t.v.) og Amalie Iuel skal begge løpe på Bislett 11. juni. Her er de avbildet i forbindelse med tirsdagens pressekonferanse.

Foto: NTB Scanpix

Therese Johaug gjør friidretts-comeback og stiller på Bislett i juni. Der skal langrennsesset løpe 10.000 meter alene, med mål om å slå VM-krav-tiden.

Koronasituasjonen så ut til å legge langrennsstjernens løpedrøm på hylla denne sesongen, men nå har hun bestemt seg for å løpe på Bislett likevel.

Therese Johaug stiller nemlig på startstreken under «Impossible Games» 11. juni.

– Det blir knalltøft, det blir hardt og brutalt, men samtidig utrolig morsomt, sier Johaug til NRK i forbindelse med tirsdagens pressekonferanse på Bislett stadion.

Ifølge stevnedirektør Steinar Hoen har Johaug vært planlagt inn i programmet siden i høst, men at det ikke har vært klart hvilken distanse hun skulle løpe.

– Jeg er veldig glad for at det ble 10.000 meter og ikke 3000, desto lenger, desto bedre for min del, sier hun.

NM i friidrett, Hamar 2019

NM-GULL: Therese Johaug tok et suverent gull på 10.000 meter på Hamar i fjor.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kritikk rundt prisnominasjon

Nyheten om at Johaug deltar i «Impossible Games» kommer kort tid etter at det ble kjent at 31-åringen er nominert til prestisjetunge Egebergs Ærespris. Prisen regnes som norsk idretts høyeste utmerkelse og gis til utøvere som har markert seg i to eller flere idretter.

Nominasjonen har skapt debatt ettersom Johaug tidligere har vært utestengt for doping. NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener Johaug ikke bør få prisen, mens Dagbladets Esten O. Sæther er totalt uenig.

Selv forteller Johaug at hun hadde hørt rykter om at Skiforbundet skulle innstille henne som kandidat, og at hun synes det er veldig hyggelig. Samtidig virker hun ikke overrasket over kritikken rundt nominasjonen.

– Det er jo som med alt annet. Det er de som er positive og de som er kritiske, så har jeg den historien jeg har. Jeg tar glede i å ha på meg joggesko og løpe på friidrettsbanen og ha på meg langrennsskia og gå i skiløypa og utvikle meg som en idrettsutøver. Det er det som har gjort at jeg har kommet så langt som jeg har gjort, og det er det som er det viktigste for meg.

– Hvor mye mer hardhudet har du blitt de siste årene?

– En kjenner at en har vært ute en vinternatt før. Jeg står trygt og godt i meg selv, og det viktigste for meg er idrettsgleden og det å utvikle seg som en idrettsutøver.

Marit Bjørgen og Therese Johaug

STØTTER JOHAUG: Marit Bjørgen (t.v.) mener Therese Johaug er et flott forbilde for unge og at hun fortjener å få Egebergs Ærespris.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bjørgen mener Johaug fortjener ærespris

Da NRK møtte Marit Bjørgen tirsdag, fortalte Bjørgen at hun synes hennes tidligere langrennskollega bør få Egebergs Ærespris.

– Fordi den saken hennes er helt annerledes enn en vanlig dopingsak. Hun fikk en straff, hun ble trodd på og hun har ikke gjort dette med vilje. Og hun har vært åpen og ærlig om det hele veien. Jeg synes hun er et fantastisk forbilde og en inspirasjon for mange – og fortjener den prisen, sier Bjørgen.

– Hva har du å si til kritikerne?

– Det vil bestandig være kritikere. Det er folk som er uenig, det forstår jeg, men jeg synes hun fortjener den prisen. Og står inne for det.

Lys-hjelp

Egebergs Ærespris skulle egentlig deles ut i juni, men på grunn av pandemien er utdelingen utsatt til høsten. I mellomtiden skal altså Johaug løpe alt hun kan for å klare tiden som vanligvis er VM-kravet på 10.000 meter: 31.50,00.

Johaug må belage seg på å løpe alene, men får hjelp av lys som fartsmålere. Disse vil vise hvordan hun til enhver tid ligger an.

– Det er jo 30 sekunder fortere enn det jeg sprang på Hamar i fjor og det var jo et veldig bra løp. Så det blir hardt, men jeg tror jeg har litt å gå på med åpningsfarten, sier hun og utdyper:

Jeg sprang veldig fort de første 1000 på Hamar i fjor, som var en gigantisk juniortabbe, så jeg håper å springe litt jevnere runder og kanskje klare å ha litt krutt igjen på slutten.

Da Johaug tok NM-gull på samme distanse i fjor, var tiden 32.20,87. VM-kravet ligger altså et halvt minutt lavere, men et eventuelt krav vil uansett ikke telle siden friidretts-VM er utsatt til 2022.

– Sprang som en gærning

Ingrid Kristiansen har fortsatt den norske rekorden på 10.000 meter med 30.13,14. Også den ble satt på Bislett, i juli 1986. Hun tror Johaug har en god sjanse til å forbedre sin egen personlige rekord og har et klart råd til langrennsløperen.

– Under NM ble hun tatt av klokka og sprang som en gærning. Hun bør løpe mer jevnt og ikke se på den, mener Kristiansen.

Det er allerede kjent at Karsten Warholm skal prøve å slå verdensrekordtiden på 300 meter hekk under «Impossible Games». Samtidig skal Karoline Bjerkeli Grøvdal prøve å sette norsk rekord på 3000 meter.

I tillegg skal både Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen løpe 2000 meter. Sammen med Narve Gilje Nordås og Per Svela utgjør de Team Ingebrigtsen som skal konkurrere mot Team Cheruiyot som løper distansen i Kenya.

Pressekonferanse med blant andre Therese Johaug, Amalie Iuel og brødrene Ingebrigtsen i forbindelse med «Impossible Games» 11. juni.

Siste nytt

 • Børven på veg til Tyrkia

  Torgeir Børven reiser til Tyrkia for medisinsk sjekk, stadfester Rosenborgs sportssjef Mikael Dorsin til Adresseavisen.

  Avisa skriv at det er Ankaragucu som er i ferd med å sikre seg angrepsspelaren.

  Børven kom til Rosenborg frå Odd for berre tre månader sidan.

  Torgeir Børven
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • King forhandlar med Torino

  Joshua King er i forhandlingar med Serie A-klubben Torino, melder nettstaden tuttomercatoweb.com.

  King spelar no i Bournemouth, som i sommar rykka ned frå Premier League. Torino er på 16.-plass i Serie A etter å ha tapt begge sine kampar i seriestarten.

  Ifølgje avisa La Stampa må Torino konkurrere med Premier League-klubbane Fulham og Aston Villa om 28-åringen, som er verdsett til 20 millionar euro.

  Joshua King
  Foto: Mike Hewitt / AFP
 • 14 korona-positive i Genoa

  Seks spelarar og åtte andre tilsette i Serie A-klubben Genoa er smitta av korona-viruset, melder La Stampa.

  Smitten blei oppdaga i prøver som var tekne før og like etter Genoas kamp mot Napoli søndag kveld.

  Nasjonale helsestyresmakter har fått rapport om smitten, og ifølgje avisa er det mange som fryktar at heile Serie A kanskje må ta pause etter eit så stort utbrot så nær opptil kamp.

  Genoa fotball
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal