Johaug og treneren lo av profilenes høyde-utspill: – Jeg vet de har fått kjørt seg

LIVIGNO (NRK): Mens norske allroundprofiler for en drøy uke siden la ut om hvorfor det var for stor risiko knyttet til å reise på et nytt høydeopphold i oktober, virker Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug å ta skepsisen med knusende ro.

Kvinnelandslag langrenn

I RUTE: Therese Johaug og trener Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg måtte flire godt, sier Therese Johaug.

– Det de gjør, for å være ærlig, jeg kunne ikke brydd meg mindre, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Strålende forhold

Mens de to og resten av både dame- og sprintlandslaget oppholder seg i et strålende solskinn på 1800 meters høyde i den italienske byen Livigno i Nord-Italia kan de konstatere at de er i ferd med å få nok et godt opphold i OL-høyde i treningsbanken.

Været har vært upåklagelig. Øktene har gått knirkefritt. De har til og med fått gått litt på ski på snø i en løype som blir lengre og lengre for hver dag som går. Damene reiser onsdag videre til Val Senales. Der er det også spådd topp vær- og treningsforhold oppe på breen.

I den settingen virker det som det nesten ikke er noe som er bedre å svare på enn sist ukes store tema i langrennsleiren.

vaP6CQskngA

RUNDE PÅ RUNDE: For Johannes Høsflot Klæbo (venstre) og lagkompis Erik Valnes, her i den lille skiløypen i Livigno i Italia.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Skeptiske allroundere

Allroundlandslaget droppet nemlig sesongens andre høydeopphold. De hadde i stedet samling i Oslo i lavlandet. Sjur Røthe, Hans Christer Holund og Emil Iversen var blant dem som trakk frem for mange minuser og risiko ved å reise til Italia sent i oktober.

Holund var blant annet skeptisk til treningsforholdene. Røthe mente det ikke var veldig gunstig av smittevernårsaker å reise med gondol opp og ned til skiforholdene på breen.

Føler høydetrening er det som skal til

Men dagen etter de uttrykte skepsis, ble allrounderne rammet av kjølig vær, snøfall og sludd under Oslo-samlingen.

– Jeg måtte flire godt da gutta våknet til snø og litt vanskelige barmarksforhold i Oslo. Da flira jeg godt når jeg kunne ta på meg rulleskia og gå i sola her, sier Johaug og smiler.

– Hva synes du om det de sa?

– Guttene for stå for det de sier selv og sine prioriteringer. Jeg og laget mitt fokuserer på vårt og har hele tiden følt at høydetrening er det som skal til for at vi skal prestere i OL, men har full respekt for at andre velger sitt program, men vi gjør det vi har trua på.

R2DmyTCu6Yk

STRÅLENDE FORHOLD: Therese Johaug, her før tirsdagens rulleskiøkt i Livigno.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Kunne ikke brydd meg mindre

Klæbo sier det helt sikkert er «flere veier til Rom». Han vil ikke være skråsikker og påstå at han selv har fasitsvaret på hva som er best å gjøre frem mot OL. Men han føler seg trygg på sin egen vei og det som er riktig for å ha sine beste dager under lekene i februar.

– At andre gjør andre valg, er opp til dem. Jeg gjør det jeg tror er riktig. Det de gjør, for å være helt ærlig, jeg kunne ikke brydd meg mindre om.

4PUCR-8KndA

SAMLER TRENINGSTIMER I HØYDEN: Johannes Høsflot Klæbo, her i den korte skiløypen i Livigno tirsdag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Han forteller at sprintlandslaget har fått trent fantastisk bra de siste to ukene.

– Og det er en risiko å reise hit, men jeg er ikke interessert i å «safe inn» på noe vis. Jeg gjør det jeg tror er riktig for at jeg skal gå fortest i februar. At de velger annerledes, er helt greit for min del.

– Jeg har full forståelse for at vi har forskjellige syn, tanker og planer. Høyden er individuell og sånn skal det være. Jeg håper at det de gjør er like riktig som det jeg gjør, og svaret får vi i OL, sier han.

– Nesten for godt til å være sant

Landslagstrener for damene, Ole Morten Iversen, er på plass i solfylte Livigno og flirer godt når NRK tar opp allroundernes skepsis til et siste høydeopphold før sesongen braker løs.

– Det ble jo litt artig, jeg vet de har fått kjørt seg da de begynte å skylde på været. Det var nesten for godt til å være sant. Det er ikke noen fasit på dette med valg av høyde, men det viktigste er å gjøre ting man har tro på.

– Så var det en del av guttene som følte de hadde behov for å argumentere mer enn de hadde trengt, sier Iversen, og smiler enda litt mer.

– Therese lo godt, sier hun...

– Jeg tror det var flere som gjorde det. Fra spøk til side, guttene gjør sine valg og de gjør det som passer dem best, sier Iversen.

Sportsnyheter

«Nepo» forbløffet av Carlsens trekk: – En grov tabbe av Magnus

Et vanvittig sjakkdrama utspilte seg i Dubai lørdag: Magnus Carlsen hadde et solid overtak mot Jan Nepomnjasjtsjij, men to tabbetrekk endret alt. Utrolig nok klarte nordmannen å redde remis.

Nesten-blemme fra Lægreid: – Slapp heldigvis å «ta en Heidi Weng»

Han holdt på å gå feil på oppløpet, men fjorårets store komet, Sturla Holm Lægreid, viste at han han har store planer om å følge opp suksessen. Tarjei Bø sikret norsk dobbeltseier.

Siste nytt

 • Nedtur for Kilde i comebacket

  Etter et 316 dager langt skadeavbrekk var Aleksander Aamodt Kilde tilbake i verdenscupsirkuset. Han var best på trening, men da det virkelig gjaldt holdt det ikke helt inn for nordmannen.

  – Det er uvant å være tilbake på start igjen. Den kjente jeg på i dag og var egentlig klar over at skulle komme, sa Kilde til Viasport etter rennet.

  Kilde hang godt med fra start, men etter henget var han halvsekundet bak. Derfra og ut tapte han tid og i mål var han 1,01 sekund bak ledende Matthias Mayer. Rennet pågår fortsatt og Kilde ligger foreløpig på niendeplass, mens Mayer leder.

  Heller ikke for Kjetil Jansrud gikk det veien i Canada. 36-åringen havnet litt for langt bak i den øverste delen av traseen og fortsatte å tape nedover løypa. Nordmannen ligger foreløpig på 18.-plass.

  Henrik Røa ligger foreløpig helt på sisteplass. Adrian Smiseth Sejersted leverte bra i øverste del av løypa, men tapte en del tid nedover. Han endte til slutt på 27.-plass.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup
  Foto: Sergei Belski / Reuters
 • Bayern kjempa seg tilbake på topp

  Bayern München er igjen på topp av Bundesliga, etter at Borussia Dortmund fekk låne tabnelltoppen i nokre timar.

  Men det heldt hardt for den bayerske storklubben. Det blei med 1-0 over botnlaget Armenia Bielefeld heime på Olympiastadion, etter at Leroy Sané scora etter 71 minutt.

  Bayern er eitt poeng framfor Dormund, som med Erling Btraut Haaland tilbake på scoringslista slo Wolfsburg 3-1 tidlegare på dagen.

  Dei to topplaga skal møtest i Dortmund komande helg.

  Leroy Sane
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Meir trøbbel for Juventus

  Juventus gjekk på sitt tredje heimetap for sesongen med 0-1 for Atalanta laurdag. Duvan Zapata scora etter 28 minutt, og heimelaget greidde aldri å svare.

  Juventus er dermed nummer 8 i Serie A, 11 poeng bak serieleiar Napoli. Atalanta er nummer fire.

   Norge - Sør-Korea
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal