Hopp til innhold

FIS-topp skuffet over Norge, hyller rivalene: – Noen tok ansvar

Samtlige norske herreløpere trakk seg fra søndagens jaktstart i Ruka på grunn av kulda. Det får renndirektør Pierre Mignerey til å reagere.

Pierre Mignerey, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Arild Monsen og Øystein Andersen

DET AVGJØRENDE ØYEBLIKKET: Samtidig som renndirektør Pierre Mignerey (t.v.) konstaterer at temperaturen tillater renn, konkluderer Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, landslagstrener Arild Monsen og landslagslege Øystein Andersen med at det er uforsvarlig å starte.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Alexandr Bolsjunov vant foran Sergej Ustjugov, og Russland tok de fire første plassene i søndagens langrennsjaktstart i Ruka.

Det skjedde etter at samtlige seks norske løpere trakk seg fra start på grunn av sprengkulda. Først kom det en pressemelding om at Emil Iversen, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger ikke skulle delta.

uHrT1jmvqcs

RUSSISK MESTERSKAP: Med Alexandr Bolsjunov i spissen tapetserte Russland pallen i Norges fravær, og fikk takk av renndirektøren i FIS.

Foto: Vesa Moilanen / AP

Etter å ha gjennomført oppvarmingen, kom Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes og Pål Golberg fram til samme konklusjon.

Alle bestemmer selv om de stiller til start eller ikke. Noen startet ikke. Noen tok ansvar og konkurrerte, og jeg vil takke dem for det, sier renndirektøren for langrenn i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), Pierre Mignerey, til NRK.

Han understreker at han respekterer det norske valget, og at alle er i sin fulle rett til å vurdere hva som er helsemessig fornuftig.

– Selvsagt er jeg skuffet

Likevel erkjenner franskmannen at han er skuffet.

Ja, det er jeg. Selvsagt er jeg skuffet. Jeg forventer å se konkurranser mellom nasjoner, og de norske er blant topputøverne og i stand til å gjøre konkurransene spennende og interessante. Som en seer, så kan jeg ikke annet enn å være skuffet, sier han til NRK.

yj3_tBa21f4

ISKALDT: På langrennsstadion i Ruka søndag formiddag. Her var det heller ikke mye aktivitet da det ble kjent at langrennet for damer er utsatt.

Foto: Torstein Bøe / Torstein Boee

Regelverket sier altså at det ikke kan arrangeres verdenscuplangrenn hvis det er under 20 minusgrader. Søndag morgen og formiddag, var temperaturen i enkelte deler av løypa under 23 minusgrader.

Da løpet skulle starte, var imidlertid temperaturene innenfor det tillate.

Jeg kan bare si at vi har regler og grenser. Vi kan alltid diskutere det, men jeg så ingen som frøs veldig i målområdet. Så jeg mener at det var mulig å konkurrere, sier han.

Niskanen ville ha avlysning

Slik svarer Norges langrennssjef Espen Bjervig når NRK konfronterer ham med renndirektørens skuffelse:

Jeg ser gode grunner for ikke å stille opp. Så hvis han er skuffa, så skal jeg ta en prat med han. Vi er her, vi har tenkt å gå renn, det er helt på grensen og det er ikke bare de norske utøverne som ikke stiller. Det er Niskanen, som velger å trekke seg på hjemmebane fordi det er kaldt, og så er det veldig mange som bryter her, sier Bjervig.

_nO5IwYKPrQ

IRRITERT: Iivo Niskanen, her fra lørdagens 15 kilometer intervallstart i klassisk.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Finske Iivo Niskanen skulle ha gått ut først i jaktstarten. NRK var til stede da han tok beslutningen om å trekke seg.

– Noen synes helse er viktigere enn penger, sa han til NRK mens han tok av seg skiene.

– Burde løpet vært avlyst?

– Ja, det burde det vært. Det er 75 kilometer i timen i utforkjøringene her og det er helt sikkert over 20 minusgrader. Så det er ikke bra for utøverne og heller ikke før OL, sa en tydelig opprørt Niskanen.

Fryktet langtidsvirkninger

Da hadde de norske trenerne forklart hvorfor deres utøvere ikke skulle være med.

– Det er basert på at det er fryktelig kaldt her. Det kan hende det blir skirenn som er akkurat innenfor på reglene, men de synes det var fryktelig kaldt i går og kjente det i lungene. De vet de har viktige helger foran seg. De ønsket ikke å ta noen sjanser i kulda her, sa allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Klæbo

DISKUSJONER: Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes og Pål Golberg i alvorsprat med sprinttrener Arild Monsen og landslagslege Øystein Andersen. Da hadde utøverne til allroundtrener Eirik Myhr Nossum (t.h.) for lengts kastet inn håndkleet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Sprintlandslagstrener Arild Monsen svarte for sine utøvere:

– Vi har vært påmeldt rennet her i dag. De tre første sa ifra at de ikke ville gå før oppvarming. Pål, Erik og Johannes ville kjøre en prosedyre og kjenne etter. Jeg og legen har vært her, hatt kommunikasjon med dem og har landet i samråd alle sammen: Vi går ikke.

Monsen begrunner det slik:

– Det er for kaldt. Det er innenfor kuldegrensen. Men de langtidsvirkningene som det kan få for luftveier ... Da kom vi til at de prøver med litt pusting på oppvarmingen. Men dette ville vi ikke, det kommer mange andre kamper senere, sier sprintlandslagstreneren.

Halfvarsson: – Ikke så kaldt

Blant dem som stilte til start, var Calle Halfvarsson.

Jeg synes ikke det var for kaldt, det gikk bra, sier svensken.

Feigt av Norge å ikke stille?

Det er vel både og, det der. Jeg synte ikke det var så kaldt, men kanskje jeg ryker på en smell etter løpet. Det er deres beslutning. Hvis de ikke vil risikere noe, kan jo det være et smart valg. Vi får se om alle som gikk i dag blir syke, sier Halfvarsson.

n-itXpjTt9s

KLAR FOR RENN: Therese Johaug, her før søndagens jaktstart i Ruka.

Foto: Torstein Bøe / NTB

I kvinnerennet – som skulle gått før herrerennet, men ble utsatt til senere på ettermiddag – stilte to norske til start. Therese Johaug vant rennet foran svenske Frida Karlsson. Men tredjeplass sørget Heidi Weng for at begge de norske representantene var på pallen.

Jeg skjønner jo at FIS vil at alle utøvere skal stille til start, sier Johaug til NRK.

– Men når kuldegrensa er som den er og folk har utfordringer med lunger og den turen her, så skjønner jeg godt dem som står over. Helsa kommer først, og vi går mange viktige skirenn i møte, så jeg støtter de andre norske utøverne 100 prosent, sier 33-åringen, som takker oppveksten i Dalsbygda for at hun selv ikke har problemer selv i sprengkulde som den Ruka bød på søndag.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal