Hopp til innhold

FIS-topp skuffet over Norge, hyller rivalene: – Noen tok ansvar

Samtlige norske herreløpere trakk seg fra søndagens jaktstart i Ruka på grunn av kulda. Det får renndirektør Pierre Mignerey til å reagere.

Pierre Mignerey, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Arild Monsen og Øystein Andersen

DET AVGJØRENDE ØYEBLIKKET: Samtidig som renndirektør Pierre Mignerey (t.v.) konstaterer at temperaturen tillater renn, konkluderer Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, landslagstrener Arild Monsen og landslagslege Øystein Andersen med at det er uforsvarlig å starte.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Alexandr Bolsjunov vant foran Sergej Ustjugov, og Russland tok de fire første plassene i søndagens langrennsjaktstart i Ruka.

Det skjedde etter at samtlige seks norske løpere trakk seg fra start på grunn av sprengkulda. Først kom det en pressemelding om at Emil Iversen, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger ikke skulle delta.

uHrT1jmvqcs

RUSSISK MESTERSKAP: Med Alexandr Bolsjunov i spissen tapetserte Russland pallen i Norges fravær, og fikk takk av renndirektøren i FIS.

Foto: Vesa Moilanen / AP

Etter å ha gjennomført oppvarmingen, kom Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes og Pål Golberg fram til samme konklusjon.

Alle bestemmer selv om de stiller til start eller ikke. Noen startet ikke. Noen tok ansvar og konkurrerte, og jeg vil takke dem for det, sier renndirektøren for langrenn i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), Pierre Mignerey, til NRK.

Han understreker at han respekterer det norske valget, og at alle er i sin fulle rett til å vurdere hva som er helsemessig fornuftig.

– Selvsagt er jeg skuffet

Likevel erkjenner franskmannen at han er skuffet.

Ja, det er jeg. Selvsagt er jeg skuffet. Jeg forventer å se konkurranser mellom nasjoner, og de norske er blant topputøverne og i stand til å gjøre konkurransene spennende og interessante. Som en seer, så kan jeg ikke annet enn å være skuffet, sier han til NRK.

yj3_tBa21f4

ISKALDT: På langrennsstadion i Ruka søndag formiddag. Her var det heller ikke mye aktivitet da det ble kjent at langrennet for damer er utsatt.

Foto: Torstein Bøe / Torstein Boee

Regelverket sier altså at det ikke kan arrangeres verdenscuplangrenn hvis det er under 20 minusgrader. Søndag morgen og formiddag, var temperaturen i enkelte deler av løypa under 23 minusgrader.

Da løpet skulle starte, var imidlertid temperaturene innenfor det tillate.

Jeg kan bare si at vi har regler og grenser. Vi kan alltid diskutere det, men jeg så ingen som frøs veldig i målområdet. Så jeg mener at det var mulig å konkurrere, sier han.

Niskanen ville ha avlysning

Slik svarer Norges langrennssjef Espen Bjervig når NRK konfronterer ham med renndirektørens skuffelse:

Jeg ser gode grunner for ikke å stille opp. Så hvis han er skuffa, så skal jeg ta en prat med han. Vi er her, vi har tenkt å gå renn, det er helt på grensen og det er ikke bare de norske utøverne som ikke stiller. Det er Niskanen, som velger å trekke seg på hjemmebane fordi det er kaldt, og så er det veldig mange som bryter her, sier Bjervig.

_nO5IwYKPrQ

IRRITERT: Iivo Niskanen, her fra lørdagens 15 kilometer intervallstart i klassisk.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Finske Iivo Niskanen skulle ha gått ut først i jaktstarten. NRK var til stede da han tok beslutningen om å trekke seg.

– Noen synes helse er viktigere enn penger, sa han til NRK mens han tok av seg skiene.

– Burde løpet vært avlyst?

– Ja, det burde det vært. Det er 75 kilometer i timen i utforkjøringene her og det er helt sikkert over 20 minusgrader. Så det er ikke bra for utøverne og heller ikke før OL, sa en tydelig opprørt Niskanen.

Fryktet langtidsvirkninger

Da hadde de norske trenerne forklart hvorfor deres utøvere ikke skulle være med.

– Det er basert på at det er fryktelig kaldt her. Det kan hende det blir skirenn som er akkurat innenfor på reglene, men de synes det var fryktelig kaldt i går og kjente det i lungene. De vet de har viktige helger foran seg. De ønsket ikke å ta noen sjanser i kulda her, sa allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Klæbo

DISKUSJONER: Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes og Pål Golberg i alvorsprat med sprinttrener Arild Monsen og landslagslege Øystein Andersen. Da hadde utøverne til allroundtrener Eirik Myhr Nossum (t.h.) for lengts kastet inn håndkleet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Sprintlandslagstrener Arild Monsen svarte for sine utøvere:

– Vi har vært påmeldt rennet her i dag. De tre første sa ifra at de ikke ville gå før oppvarming. Pål, Erik og Johannes ville kjøre en prosedyre og kjenne etter. Jeg og legen har vært her, hatt kommunikasjon med dem og har landet i samråd alle sammen: Vi går ikke.

Monsen begrunner det slik:

– Det er for kaldt. Det er innenfor kuldegrensen. Men de langtidsvirkningene som det kan få for luftveier ... Da kom vi til at de prøver med litt pusting på oppvarmingen. Men dette ville vi ikke, det kommer mange andre kamper senere, sier sprintlandslagstreneren.

Halfvarsson: – Ikke så kaldt

Blant dem som stilte til start, var Calle Halfvarsson.

Jeg synes ikke det var for kaldt, det gikk bra, sier svensken.

Feigt av Norge å ikke stille?

Det er vel både og, det der. Jeg synte ikke det var så kaldt, men kanskje jeg ryker på en smell etter løpet. Det er deres beslutning. Hvis de ikke vil risikere noe, kan jo det være et smart valg. Vi får se om alle som gikk i dag blir syke, sier Halfvarsson.

n-itXpjTt9s

KLAR FOR RENN: Therese Johaug, her før søndagens jaktstart i Ruka.

Foto: Torstein Bøe / NTB

I kvinnerennet – som skulle gått før herrerennet, men ble utsatt til senere på ettermiddag – stilte to norske til start. Therese Johaug vant rennet foran svenske Frida Karlsson. Men tredjeplass sørget Heidi Weng for at begge de norske representantene var på pallen.

Jeg skjønner jo at FIS vil at alle utøvere skal stille til start, sier Johaug til NRK.

– Men når kuldegrensa er som den er og folk har utfordringer med lunger og den turen her, så skjønner jeg godt dem som står over. Helsa kommer først, og vi går mange viktige skirenn i møte, så jeg støtter de andre norske utøverne 100 prosent, sier 33-åringen, som takker oppveksten i Dalsbygda for at hun selv ikke har problemer selv i sprengkulde som den Ruka bød på søndag.

Siste nytt

 • Wolfsburg blir Arsenals motstander i CL-semifinalen

  Wolfsburg er semifinaleklar i kvinnenes mesterliga i fotball etter 1-1 hjemme mot Paris Saint-Germain. I neste dobbeltkamp venter Arsenal.

  Tyskerne vant det første oppgjøret i Frankrikes hovedstad og gikk videre med 2-1 sammenlagt. Resultatet kunne vært enda bedre for Wolfsburg, men tross enorme sjanser ble det bare med Alexandra Popps ene scoring i returmøtet. (NTB)

  vcOF0kVW2VU
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Island sparket landslagssjefen

  Arnar Vidarsson er ferdig som trener for Islands herrelandslag i fotball. Han mistet jobben få dager etter at Liechtenstein ble slått 7-0.

  Seieren i EM-kvalifiseringen var ikke nok til å overbevise forbundsstyret. Island startet mesterskapsjakten med å tape 0-3 borte mot Bosnia-Hercegovina.

  – Dette er selvsagt en vanskelig avgjørelse, men vi mener det er riktig og nødvendig. Arnar har gjort mange gode ting, og han fortjener ros for jobben han har gjort under ofte vanskelige forhold. Nå starter vi arbeidet med å finne en erstatter, sier Islands fotballpresident Vanda Sigurgeirsdottir i en uttalelse.

  Vidarsson tok over som landslagssjef etter Erik Hamrén i desember 2020. (NTB)

  iCmzfHoJs7Y
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP
 • Riiber avsluttet sesongen perfekt

  Jarl Magnus Riiber fikk ingen konkurranse på vei inn til nok et NM-gull i kombinert. Han gikk ut på 5-kilometeren med en kjempeluke.

  Tittelkampen på Tolga var aldri spennende. Til det hadde Riiber et for godt forsprang på 1.28 minutter fra start.

  Oslo-mannen holdt også bra fart i løypene og kunne smile for nok en utklassingsseier. Onsdag vant han klart 10-kilometeren.

  Espen Andersen var nærmest Riiber før langrennet. Han ga det er ærlig forsøk i sølvjakten, men greide ikke å holde tritt da Jens Lurås Oftebro rykket mot slutten. (NTB)

  Riiber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste