NRK Meny
Normal

Johaug-konkurrent: – Den nye dommen er mer korrekt

Finske Aino-Kaisa Saarinen (38) mener CAS traff bedre enn domsutvalget i behandlingen av Therese Johaugs dopingsak.

Saarinen

STØTTER CAS: Langrennsløper Aino-Kaisa Saarinen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Jeg føler den nye dommen er juridisk mer korrekt enn den første. Vi snakker tross alt om et veldig alvorlig brudd på dopingreglementet. Anabole steroider er ansett som det verste dopingmiddelet. Det var ikke en liten forseelse, sier Aino-Kaisa Saarinen i et intervju med YLE.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket dommen på 13 måneders utestengelse fra Norges Idrettsforbunds domsutvalg.

Tirsdag konkluderte CAS: Johaug blir utestengt i 18 måneder og går glipp av kommende OL-sesong.

Voldgiftsretten er klinkende klar på at Johaug burde gjort egne undersøkelser av leppekremen utover å forhøre seg med lege.

Saarinen støtter denne argumentasjonen.

En knust Therese Johaug møtte pressen dagen etter at hun fikk vite at hun dømmes til 18 måneder utestengelse og mister OL i Sør-Korea.

– Må ta konsekvensene

– Det står klart i reglene at utøveren er ansvarlig og ikke kan skylde på noen andre enn dem selv. Hun er en toppidrettsutøver og er fullt klar over reglene – det er vi alle. Det er vanskelig for meg å tro at dette kommer som noen overraskelse på utøvere, sier Saarinen.

Johaug selv mener hun er blitt urettferdig behandlet i saken.

Både langrennsstjernen og skiforbundet mener straffen er urimelig. CAS og domsutvalget har slått fast at krembruken ikke var prestasjonsfremmende.

På spørsmål om Saarinen synes synd på Johaug, svarer hun:

– Vel, ja. Det er selvsagt veldig trist. Men hvis du bryter reglene, må du ta konsekvensene.

– Hvis du går fristil i et klassisk skirenn blir du diskvalifisert, uansett hvor mye du sier at du ikke mente det. Jeg tenker at dette er det samme, sier Saarinen.

– Nordmenn lever i en boble

Også norske eksperter og kommentatorer har vært delte i synet på CAS-dommen. Der noen mener straffen er urimelig, mener andre at den er i tråd med reglementet.

Internasjonale eksperter har imidlertid vært langt mer kritiske.

Den finske idrettsjuristen Olli Rauste forventet at CAS ville behandle saken som «betydelig uaktsomhet» og gi 24 måneders utestengelse.

– Eksperter overalt bortsett fra i Norge mener dette handlet om «betydelig uaktsomhet». Det føles som om nordmenn lever i sin egen boble og ikke er i stand til å se misgjerninger i Johaugs handlinger, sier Rauste til YLE.

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner, som er blant ekspertene Rauste sikter til, er totalt uenig med sin kollega.

– Jeg er helt uenig i de vurderingene han gjør, fordi undersøkelsesplikten til Johaug ble oppfylt da hun gjentatte ganger ba om legens forsikring om at salven var trygg og ufarlig å bruke. Jeg vil si det hadde vært annerledes hvis det handlet om en lege med en annen CV enn Bendiksen, som er en av verdens beste idrettsleger. Jeg mener man ikke kan forvente at det stilles kritiske spørsmål til hans vurderinger, sier Kjenner.

Johaugs manager knakk sammen på dirtekten

Siste nytt

 • Uavgjort på Aspmyra

  Sandefjord scoret sitt første på 705 minutter på bortebane mot Bodø/Glimt. Men Kastratis mål holdt ikke til seier. Jose Angel utliknet for Glimt før pause. Kampen endte 1–1

  Eliteserien fotball 2018. Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Første seier til Rekdal

  Kjetil Rekdal ble ansatt i Start for å redde sørlendingene fra nedrykk. Mot Kristiansund fikk Start sin første seier under sin nye trener. Rekdals gutter vant 2–0 på Sør Arena.

  Eliteserien fotball 2018 Start - Kristiansund.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Tromsø kjempet seg tilbake

  Sarpsborg 08 var det beste laget i første omgang, men gikk til pause med kun 1–0. Da det var ti minutter igjen av kampen ledet østfoldingene 2–1. Men TIL ga ikke opp, med to mål av Jostein Gundersen og Robert Taylor vant Tromsø 2–3.

  Eliteserien fotball 2018: Sarpsborg - Tromsø (2-3).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM fotball: Polen - Colombia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Colombia
FIFA Fotball-VM 2018 Polen - Colombia og eliteserien Rosenborg - Vålerenga