Johaug knuste Bjørgen: – Mitt livs løp

FALUN/OSLO (NRK.no): Therese Johaug måtte slå tilbake mot en Marit Bjørgen i storform på fellesstarten med skibytte. Det gjorde hun – til gagns.

Johaug kjører hardt helt inn til mål og vinner 15 kilometer fellesstart med skibytte i Falun. Bjørgen kommer inn 33.6 sekunder bak. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn.

Therese Johaug gikk et av sine beste løp noensinne da hun knuste Marit Bjørgen i 15 km. fellesstart med skibytte.

Therese Johaug

Therese Johaug vant fellesstarten foran Marit Bjørgen og Kerttu Niskanan fra Finaland.

Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

– Jeg torde ikke drømme om dette. Jeg gikk kanskje mitt livs løp på den riktige dagen, sier en strålende fornøyd Therese Johaug.

Og det er ikke det minste rart hun var fornøyd. Johaug har vært presset på defensiven i kampen om verdenscupen av en Marit Bjørgen i storform den siste tiden.

Men på 15 kilometer med skibytte gikk hun kanskje karrierens aller beste renn og satte Marit Bjørgen skikkelig på plass. Hun vant rennet i utklassingsstil 33,6 sekunder foran Bjørgen.

Der det før rennet var kun tre poeng som skilte de to i sammendraget av verdenscupen, var forspranget økt til syv poeng i mål.

Og kanskje enda like viktig:

Der Marit Bjørgen på fredagens sprint sikret seg 30 sekunders forsprang på Johaug i mini-touren som avsluttes med jaktstart i morgen, er det nå Johaug som går først ut i jaktstarten søndag. Avstanden er nå 15 sekunder i favør Johaug.

Dermed har hun alle muligheter til å vinne minitouren, og dermed også verdenscupen totalt. Førstemann i mål søndag vinner også verdenscupen.

– I dag kunne jeg bare gå og gå. Kroppen kjentes så bra, og da er det moro, sier Johaug.

Bjørgen: – Hun gjør et kjempeløp

Bjørgen merket tidlig at hun hadde en dårligere dag enn lagvenninna. Hun kjempet hardt med seg selv underveis, men klarte ikke å henge med.

– Det kjentes tungt, men Therese gjør et kjempeløp, sier Bjørgen.

Therese Johaug tok nemlig tidlig initiativet i 15 kilometer med skibytte. Hun og Marit Bjørgen fikk en luke til de andre konkurrentene, og like før de byttet ski og stilart halvveis, fikk Johaug en ørliten luke ned til Marit Bjørgen.

Johaug fortsatte hardkjøret også på skøytedelen, og fikk stadig nye sekunder på Marit Bjørgen. Til slutt var det godt over halvminuttet mellom de to.

– Selv om jeg ble stiv, så hentet jeg meg inn igjen. Du kjenner virkelig når dagsformen er der, og da var det moro, sier Johaug.

Laster Twitter-innhold

Johaug er glad det nå går mot den jevnest tenkelige avslutningen på verdenscupen. Hun tror det er bra for publikum.

Marit Bjørgen synes imidlertid det blir nesten i overkant nervepirrende.

– Blir vi aldri ferdig med dette her? spør hun og ler.

Bjørgen har vært på offensiven

At Johaug skal gå fra Bjørgen på denne måten, er i skarp kontrast til slik det så ut for bare seks dager siden.

I Holmenkollen sist helg gjorde Marit Bjørgen det som kanskje var hennes beste skirenn noensinne da hun vant 30 kilometeren i suveren stil.

Den gang malte Bjørgen i stykker Therese Johaug, og vant til slutt i utklassingsstil.

Video: Bjørgen vant i Holmenkollen (artikkelen fortsetter under)

Hun blir den første kvinnelige skiløper til å vinne tremila i Holmenkollen for fjerde gang.

Også på fredagens sprint viste Bjørgen storform og vant.

Therese Johaug viste imidlertid god form allerede på sprinten. Hun ble nummer elleve i prologen. Og selv om hun ikke kom seg videre fra kvartfinalen, var det en av hennes beste sprinter i karrieren.

Når hun fikk gå en av favorittdistansene lørdag, viste hun at det ikke er noe i veien med formen.

Svartedal imponert

NRKs ekspert Jens Arne Svartedal lot seg imponere voldsomt at det Johaug fikk til lørdag.

– Hun gikk kjempebra teknisk underveis, og begynte å slite ut Bjørgen allerede på klassiskdelen. Det er lenge siden hun har gått så bra, sier Svartedal.

I Holmenkollen sist helg slet hun teknisk - kanskje fordi skiene ikke var 100 prosent. Det fungerte bedre Falun.

Heidi Weng ble nummer fire, mens Kristin Størmer Steira tok sjetteplassen. Ingvild Flugstad Østberg tok tiendeplassen. Martine Ek Hagen ble nummer 13 og Maiken Caspersen Falla nummer 24.

Siste nytt

 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP
 • Milan nærmere mesterligaspill

  Jens Petter Hauge ble værende på benken da Milan viste kjempeform og slo Torino 7–0 i Serie A onsdag. De tre siste målene var signert Ante Rebic.

  Med to runder igjen av Serie A ser mulighetene for å sikre mesterligaspill neste sesong gode ut for Milan. De ligger på 3.-plass med like mange poeng som Atalanta, som de møter i siste serierunde, på 2.-plass. 4.-plasserte Napoli er to poeng bak, mens Juventus er tre poeng bak på 5.-plass.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP
 • Norge slo Danmark etter forlengning

  Drøyt to minutter inn i forlengingen sørget en pasning av Mats Rosseli Olsen og scoring av Emil Lilleberg for norsk 4-3-seier over Danmark.

  Rosseli og Lilleberg kom to mot én i forlengingen og sørget for at Norge fikk seg ekstra selvtillit inn mot VM i Riga senere denne måneden.

  Norge stilte med et forsterket lag sammenlignet med laget som tapte 0–4 for Danmark for seks dager siden. Lagene møtes til ny dyst torsdag.

  VM-oppkjøring ishockey, menn: Danmark - Norge
  Foto: Fredrik Hagen / Norges Ishockeyforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal