Hopp til innhold

Johaug gråt av glede etter drømmeløpet

FALUN/OSLO (NRK): Therese Johaug utklasset konkurrentene i Mördarbacken og vant klart da det ble dobbelt norsk på 15-kilometeren i VM.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

SE VIDEO: Therese Johaug var i en klasse for seg på 15-kilometeren. I mål skrek hun av glede.

Therese Johaug

GRÅT: Så glad blir man når man vinner VM-gull.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Jaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Det velkjente «Johaug-ropet» var ikke like kraftfullt som tidligere, men kanskje enda mer følsomt.

Tårene trillet nemlig nedover kinnene til Johaug mens hun satt i målområdet etter maktdemonstrasjonen på 15-kilometeren med skibytte.

26-åringen rykket fra konkurrentene i Mördarbacken på sisterunden og kunne gå i ensom majestet inn på Lugnet skistadion lørdag.

– Det er vanvittig stort og en drøm som har gått i oppfyllelse. Jeg tok jo bronse i Kollen og sølv i Val di Fiemme, og endelig gull her i dag. Det er stort, sier Johaug til NRK.

Få sekunder etter Johaug gikk over målstreken, gjorde Astrid Uhrenholdt Jacobsen dagen komplett sett med norske øyne.

Heming-jenta, som har hatt et svært vanskelig år, spurtslo Charlotte Kalla og tok sølvmedaljen.

Var redd hun hadde sprengåpnet

Dette var Johaugs første mesterskapstriumf i fellesstart med skibytte, og VM-gullet var hennes femte i karrieren.

Det var tydelig at 26-åringen virkelig hadde dagen i løypa. Johaug sjokkerte alle ved å rykke etter drøye 15 minutter av løpet. Da falt blant andre storfavoritten Marit Bjørgen av.

Var du overrasket over at du fikk luke da du rykket?

– Ja, jeg hadde egentlig bestemt meg for at på klassiskdelen skulle prøve å gjøre et rykk opp den lille Mørdarbacken, og er veldig glad for at jeg gjorde det. For jeg tror det satt i føttene til mange når vi kom inn til skibyttet, svarer hun og legger til:

– Jeg kjente det nok selv også. Derfor tenkte jeg at jeg måtte ligge litt bak og hente meg inn igjen på skøytedelen.

Intervju med Therese Johaug og Astrid Urenholdt Jacobsen.

SE VIDEO: Her kan du se seiersintervjuet med Johaug og Jacobsen.

Fikk tidlig luke

Det ble til slutt en kamp mellom Kalla, Jacobsen og Johaug. Men sistnevnte var sterkest av alle opp den store Mördarbacken og fikk flere meter på de to andre.

Kalla og Jacobsen ga seg imidlertid ikke til tross for kjemperykket og jaget Johaug i utforbakken nedover mot stadion. Men den norske jenta holdt hodet kaldt og så ut til å ha god kontroll på oppløpet.

Bjørgen – som hadde favorittstempelet før start – gikk i mål til en skuffende sjetteplass – 1.33,2 bak lagvenninnen Johaug.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste