Johaug frykter dopingstempel: – Det vil være folk der ute som er negative

SOGNEFJELLET/OSLO (NRK): Therese Johaug (29) tror at dopingsaken vil følge henne i flere år fremover.

SOGNEFJELLET SKI

TILBAKE: I strålende sommervær på Sognefjellet var Therese Johaug endelig en del av landslaget igjen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg vet at det sikkert vil følge meg når sesongen starter, og i årene fremover. Det er et spor som har satt seg, og det vil ikke gå bort, sier Johaug til NRK på spørsmål om hun tror langrennsverden har lagt dopingsaken bak seg.

Denne uken er landslaget for kvinner og menn på Sognefjellet for å gjennomføre sesongens første landslagssamling.

Om et halvt år står Johaug igjen på startstreken i et internasjonalt skirenn når startskuddet går på Beitostølen. Der er 29-åringen forberedt på at dopingsaken kan bli et tema.

– Det vil være folk der ute som er negativ og ha en eller annen slags mening, men det får jeg ikke gjort noe med. Jeg vet selv hva jeg har gjort og hva jeg har vært gjennom, så det står jeg veldig trygt og godt i, sier Johaug.

Har allerede satt rekorder

I nesten to år har Therese Johaug vært utenfor landslaget etter at hun ble funnet skyldig i bruk av det forbudte stoffet clostebol.

– Det er veldig, veldig godt å kunne komme tilbake igjen til resten av jentene og være en del av fellesskapet igjen. Det har vært et stort savn, sier Johaug som halvveis ut i utestengelsen vurderte å legge skiene på hylla.

Pressetreff med Therese Johaug

VURDERTE Å LEGGE OPP: På pressekonferansen 19. april, da dopingdommen var ferdigsonet, fortalte Johaug at hun hadde vurdert å legge opp.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vel tilbake i landslagsvarmen har Johaug levert noen av sine beste tester i karrieren, og er i superform.

– Jeg har hatt en av mine beste tester, bekrefter Johaug til NRK.

– Hvor betryggende er det?

– Det er betryggende å vite at treningen du har lagt ned ikke er forgjeves. Men jeg har hatt noen tester som har vært dårlige også.

Er i utakt med skisesongen

At Johaug nå gjør det enda bedre på tester enn før dopingdommen har NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn tidligere uttalt at ikke nødvendigvis gjør Johaug til en bedre skiløper. Det er 29-åringen enig i selv.

– Det er vanskelig å si om det ene eller det andre gjør at du går fortere på ski eller ikke. Det viktigste for meg er å ikke gjøre noen krumspring og gjøre det vante, sier Johaug.

Ole Morten Iversen ny landslagstrener.

NY SJEF: Ole Morten Iversen er landslagssjef for damelandslaget. Han tror Johaugs største utfordring blir å komme inn i rytmen til skisesongen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Damelandslagets nye landslagssjef Ole Morten Iversen mener den største utfordringen for Johaug er at hun ikke har trent opp mot en skisesong på to år.

– Det som er den største utfordringen er at hun er litt i utakt med skisesongen. Utfordringen er kanskje å være forsiktig nok i starten nå, sier Iversen.

Siste nytt

 • Kasper forsvarer valget av Pattaya

  FIS-president Gian-Franco Kasper (75) forsvarer beslutningen om at Det internasjonale skiforbundets kongress legges til Thailand. Norges Skiforbund ønsket at FIS-kongressen i 2020 ikke skulle arrangeres i Pattaya.

  – Pattaya er ikke bare sexindustri. Etter det jeg vet, er det en by med fasiliteter for å avholde store kongresser. Byen har også den luksusen vi trenger for våre delegater, sa FIS-president Kasper på en pressekonferanse i Seefeld.

  Kasper
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sølv og bronse i skiskytter-EM

  Tarjei Bø og Endre Strømsheim tok henholdsvis sølv og bronse på herrenes normaldistanse i EM i skiskyting. Bø ledet etter siste skyting, men måtte nøye seg med sølv kun 3,7 sekunder bak bulgarske Krasimir Anev.

  Verdenscup skisyting Antholz
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Bjørnstad til Seefeld etter sykdom

  Kombinertutøver Espen Bjørnstad har slitt med sykdom, men onsdag reiste han nedover til Seefeld. Resten av laget reiste mandag. Bjørnstad har kun trent to ganger tidligere i VM-bakken, og nå rekker han bare to treningshopp før mesterskapet er i gang.

  Espen Bjørnstad
  Foto: Andreas Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal