Hopp til innhold

Se opp! Johaug er langt foran skjemaet

Dersom Therese fortsetter å henge med Justyna Kowalczyk og Marit Bjørgen like godt som hun har gjort til nå i Tour de Ski, kan hun fort vinne hele greia.

Therese Johaug

Therese Johaug hang godt med rivalene også på søndagens Tour de Ski-etappe selv om hun tapte spurten. Dermed er hun enda nærmere en topplassering i touren sammenlagt.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Jeg er absolutt foran skjemaet. I fjor var jeg godt over to minutter bak på dette tidspunktet, så jeg må si jeg er veldig godt fornøyd med ståa, sier Therese Johaug til NRK.

Søndag hang hun med de to soleklare forhåndsfavorittene helt inn på oppløpet – igjen. I sammendraget ligger VM-vinneren fra 30 kilometer i Holmenkollen som nummer tre – 1.06 bak polske Justyna Kowalczyk som leder.

Mandag er det hviledag, men konkurransen fortsetter i Toblach tirsdag.

Knuste Kowalczyk i fjor

Det kan virke mye å ligge mer enn ett minutt bak Kowalczyk, som har virket svært sterk så langt i touren. En titt på fjorårets resultater gir imidlertid Johaug håp.

** På det samme tidspunktet i fjor var hun 2.13 bak Kowalczyk og lå som nummer ni. Frem mot den avsluttende «monsterbakken» i Val di Fiemme økte Kowalczyk til tre minutters ledelse.

** Opp slalåmbakken avanserte Johaug kraftig, og kom i mål 1.21 bak vinneren. Selv om den polske jenta aldri var truet og dermed ikke trengte å gå for fullt, er det liten tvil om at Johaug er feltets sterkeste klatrer.

** Johaug har utviklet seg kraftig som langrennsløper siden i fjor. Hun har blant annet slått Kowalczyk i en spurt, og henger bedre med i de flatere partiene enn hun gjorde for et år siden.

Kowalczyk har ifølge Adressa uttalt at hun tror hun trenger to minutters forsprang på Johaug før den avsluttende etappen.

– Hvis det stemmer, så er jeg i alle fall i rute, sier Johaug og ler.

– Det er skøytesprinten som er litt av utfordringen. Også er det 15 kilometer jaktstart. Det er klart at hvis vi starter flere bak der og kan gå i en klynge, så kan mye skje, sier Johaug, som egentlig ønsker å ta ett renn om gangen og ikke fokusere så mye på sammendraget.

To norske jager

Marit Bjørgen var spådd å være den soleklare sammenlagtfavoritten før konkurransen startet, men ligger 26,6 sekunder bak Kowalczyk etter at polakken vant tre av de fire første etappene.

Ved flere anledninger både i fjor, i sesongoppkjøringen og så langt i år, har Johaug vist at hun trolig også er sterkere enn Bjørgen i klatringen.

Likevel mener Johaug at Bjørgen fortsatt er større favoritt enn henne selv i sammendraget.

– Jeg vil ikke ta på meg favorittstempelet. Det er de to som er øverst nå som er de store favorittene. Jeg er utfordrer og er i angrepsposisjon, sier hun.

Video: Bjørgen overlegen i spurten søndag (artikkelen fortsetter under)

Video Bjørgen vant dagens etappe

Bjørgen vant søndagens etappe i Tour de Ski.

Treneren imponert

Også landslagssjef Egil Kristiansen har latt seg imponere av gåingen til Johaug så langt i Tour de Ski.

– Jeg synes Therese ligger foran skjemaet ettersom det har vært en del korte renn og sprinter, sier Kristiansen.

Han tror at konkurrentene må ha mer enn ett minutt på Johaug opp den siste bakken for å føle seg rimelig trygge på at de skal klare å holde unna.

– Er avstanden som nå før siste etappe, så er jeg overbevist om at Therese er den største favoritten. Men det skal gås mange renn før det, sier han.

NB: Det er én etappe mer i Tour de Ski i år sammenliknet med fjoråret. Jentene skal gå en kort trekilometer med intervallstart i Toblach tirsdag. Den er imidlertid ikke ventet å gi de helt store utslagene tidsmessig.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal