Hopp til innhold

Bronsevinner Karlsson skrek av smerte: – Armen så helt bøyd ut

OBERSTDORF/OSLO (NRK): På en dag det ble dobbelt norsk på tremila i VM, handlet det meste etter målgang om bronsevinner Frida Karlsson. Hun forlot arenaen i ambulanse.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

VONDT: Like etter målgang hadde Frida Karlsson tydelige smerter.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det ble en kjedekollisjon, jeg har ingen steder å gjøre av meg. Så kommer Heidi i tillegg bakfra. Jeg tror armen ble overkjørt, forteller Karlsson til NRK.

Karlsson hadde nedsatt bevegelighet i armen og den var kraftig hovnet opp, meldte den svenske leiren kort tid etter målgang.

Dramatisk om sølv og bronse

For der Therese Johaug gikk inn til et overlegent VM-gull på 30 kilometer klassisk fellesstart, var det stor dramatikk om både sølv- og bronsemedaljene.

Det startet i en utforkjøring på den nest siste av fem runder. Ebba Andersson gikk i snøen. Det satte også Karlsson og Heidi Weng ut av spill. Trioen ble liggende i noen sekunder før de var tilbake på skiene.

Deretter fulgte de hverandre tett, helt til siste motbakke. Da rykket Weng og spurtet seg inn til sølv. Karlsson var sterk nok til å ta bronse.

Skrek høylytt

Men kort tid etter målgang reiste Karlsson seg opp. Hun tok seg til armen, skrek og gråt høylytt. Smertene var åpenbart store.

– Normalt sett når man skader seg kjenner man det ikke. Men da jeg staket videre kjente jeg at noe var galt. Vi får vite om noen dager om det er noen skader i armen, sier Karlsson.

Bare noen minutter senere fikk hun medisinsk behandling. Det tok like lang tid før 21-åringen ble lagt i ambulanse og fraktet til sykehus for å ta røntgen.

– Smerten ble verre da jeg kom i mål. Da jeg ikke hadde noe mer adrenalin i kroppen. Armen så helt bøyd ut, jeg ble sjokkert av det, sier Karlsson til NRK.

Lagvenninne Andersson fryktet en stygg skade.

– Det føles kritisk. Det var ikke før etterpå at jeg innser hvor vondt hun har. Det er fryktelig å se at det skal gå på den måten.

Noen timer etter målgang har den siste oppdateringen kommet fra den svenske legen. Anders Englund forteller at røntgenbildene ikke viser noen brudd på armen.

– Dog er det en ordentlig hevelse, som sikkert kommer til å sette begrensninger på skigåingen de nærmeste dagene.

Knuste alle

Et helt annet sted foran i løypene gjorde Therese Johaug akkurat som hun ville. Luken ned til resten av feltet fikk hun tidlig. 30 kilometeren ble en parademarsj. En marsj der hun gjorde noe helt uvanlig.

– I dag gikk jeg bare og nynnet på dovregubbens hall og hørte på D.D.E. på toppen på sisterunden og koste meg, sier Johaug og gliser godt.

5Jo_ZyGQ_-I

STRÅLENDE GLAD: Therese Johaug, her på vei mot mål på dagens 30 kilometer.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Hvorfor dovregubbens hall?

– Jeg har jobbet litt med psykologen min med klassisk-teknikken min i år. Nynner på den sangen med tanke på stemte i diagonalgangen og når jeg skal trykke ned mot underlaget og kjente at det fløt bra i dag.

Landslagstrener Ole Morten Iversen var som alle andre full av superlativer om eleven etter rennet. Men han gjorde noe så sjeldent som å le godt når NRK forteller at Johaug sang på slutten av løpet.

– Det sier noe om formen hun er i og løpet hun gjør i dag. Helt konge. Jeg skjønner at hun har det bra med seg selv, vurderer han.

– Klokka tikker

Johaug har nå med hele 14 VM-gull i beltet. Hun er den soleklare VM-dronningen i Oberstdorf. Hun kaller mesterskapet for en fantastisk opplevelse og var rett og slett rørt da det hele var over.

Da begynte også Johaug å snakke om fremtiden.

– Det er ikke mange mesterskap jeg har igjen som toppidrettsutøver. Det er muligens et OL neste år og klokka tikker. Det er andre ting som betyr noe her i livet. Det er på en måte ikke gitt at man skal få til et fantastisk mesterskap med fire gull.

– Når klokka tikker er det ikke gitt at OL er det viktigste?

– Nei, det er ikke sikkert. Vi får se hva tiden bringer, sier Johaug kryptisk.

Spent på Johaug-samtale

qA7Zw-avQTk

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her under en trening i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Landslagstrener Iversen svarer slik på NRKs spørsmål om han er spent på hva hun sier når de to skal sette seg ned etter sesongen.

– Ja, jeg er det. det har ikke vært tema i samtalen med Therese. Hun har sagt at hun tar ett år av gangen. Det er fornuftig. Men jeg håper virkelig hun gyver løs på en periode til.

– Men du er forberedt på at du kan få en overraskende beskjed?

– Ja, men jeg har ikke tenkt så mye på det heller. For norsk langrenns del hadde det vært stor stas om Therese fortsatte en stund til.

Siste nytt

 • Tottenham-spiller utestengt for doping: – Gjorde en feil

  Tottenham-angriperen Chioma Ubogagu (29) straffes for brudd på dopingbestemmelsene. Hun holdes utenfor fotballen fram til oktober.

  Englands fotballforbund opplyste om dopingdommen torsdag. Utestengelsen er satt til ni måneder etter at det i oktober i fjor ble funnet spor av et forbudt steroid i Ubogagus urinprøve.

  Den engelske landslagsspissen fikk utskrevet to ulike medisiner i USA for å behandle sine akneproblemer (hudsykdom), skriver Tottenham i en uttalelse. Hun skal ikke ha visst at de var på idrettens dopingliste.

  – Jeg vil være tydelig på at medisinene ikke hadde noen prestasjonsfremmende effekt, men jeg gjorde en feil ved ikke å være forsiktig nok, sier Ubogagu.

 • Supporter tiltalt for overfall på Sheffield United-kapteinen

  En Nottingham Forest-supporter må i retten for å ha skallet ned Sheffield United-kaptein Billy Sharp i tirsdagens kamp i den engelske opprykkskvalifiseringen.

  Forest vant oppgjøret etter straffesparkkonkurranse, og supporterne feiret vilt og stormet banen. Sharp sto ved sidelinjen da han ble «løpt ned» og skallet til av en supporter. Morgenen etter opplyste politiet om at en mann var pågrepet og mistenkt.

  Torsdag er det klart at den 30 år gamle mannen er tiltalt og skal møte i retten i Nottingham senere samme dag, skriver Yorkshire Post. (NTB)

  Britain Soccer
  Foto: Zac Goodwin / AP
 • Solberg stiller med leiebil i VM-runde

  Sponsorer hjelper Oliver Solberg til start i Rally Portugal. 20-åringen skulle egentlig stå over årets fjerde VM-runde.

  Den svensknorske rallyprofilen fikk før sesongen beskjed fra Hyundai om å dele bil med spanjolen Daniel Sordo i den ypperste VM-klassen. Solberg kjørte de tre første rundene, mens stallkameraten tar over på portugisisk grus.

  Opprinnelig betød det kjørefri for Solberg, men tre av hans sponsorer har steppet inn og leid en Hyundai i20. Det gjør at han likevel kan delta de neste dagene.

  – Jeg er evig takknemlig overfor sponsorene mine som gir meg denne sjansen. I rally betyr erfaring med de forskjellige løpene svært mye, og nå sørger de for at jeg ikke går glipp av denne muligheten i Portugal, sier Solberg i en pressemelding. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste