Hopp til innhold

Johaug-advokat: – FIS ønsket ikke åpen høring

Therese Johaug-teamet sendte aldri en offisiell anmodning om åpen høring til Idrettens Voldgiftsrett (CAS). FIS kunne ikke overtales, ifølge langrennsstjernens advokater.

Therese Johaug

TIL CAS: Therese Johaugs dopingsak blir behandlet i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) 6. juni.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Johaug-advokat Christian Hjort har hele tiden vært tydelig på at de har ønsket en åpen høring når ankesaken skal behandles i CAS 6. juni.

Hjort konstaterte allerede i starten av mai at høringen blir lukket, og selv om advokaten forklarte at praksisen er vanlig i CAS, har det vært uklart hvorfor Johaug ikke fikk ønsket oppfylt.

Nå viser det seg at voldgiftsretten aldri har behandlet en anmodning om åpen høring i Johaug-saken.

Hjort forklarer at saken strandet etter dialog med Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Hjort

HJELPER JOHAUG: Advokat Christian Hjort.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

CAS tar stilling til en åpen høring kun hvis begge parter samtykker.

– Vi tok opp spørsmålet med FIS, og de var ikke interessert i det. Med den tradisjonen CAS har for lukkede høringer, sendte vi ikke en offisiell anmodning siden vi ikke hadde fått FIS med på det, sier Hjort.

Én anmodning på 30 år

FIS har presisert at forbundet ikke vil kommentere Johaug-saken overhodet før en endelig dom foreligger.

FIS' kommunikasjonssjef Jenny Wiedeke gir det samme svaret når NRK videreformidler Hjorts uttalelse.

Slik det er i dag, har de private voldgiftsrettene ingen krav om å være åpne for offentligheten, men i CAS kan det altså gjøres unntak hvis partene er enige.

Det er likevel sjelden at den anmeldte parten ønsker en åpen høring, og CAS har bare mottatt én anmodning siden stiftelsen i 1984, ifølge generalsekretær Matthieu Reeb.

– Interessant nok er det bare én utøver, Michelle Smith De Bruin, som har brukt muligheten de siste 30 årene. Ønsket ble akseptert av FINA, og CAS organiserte en åpen høring med et dusin journalister og noen studenter, skriver Reeb i en e-post til NRK.

Generalsekretær Matthieu Reeb

CAS-SJEF: Generalsekretær Matthieu Reeb.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

På grunn av relativt små og upraktiske lokaler er det ikke gitt at CAS kunne holdt en åpen høring i Johaug-saken, men Reeb understreker at CAS anstrenger seg for å følge ønskene.

– CAS er forberedt på å holde åpne høringer, men vil ikke pålegge partene slik publisitet mot partenes vilje, skriver Reeb.

– Vil bruke ressursene på saken

Den lukkede praksisen i CAS har engasjert kulturminister og Wada-visepresident Linda Hofstad Helleland samt Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, som har påpekt overfor Dagbladet at åpenhet bidrar til personvern og rettssikkerhet for utøverne.

Det var imidlertid ikke aktuelt for Johaug-teamet å sende en offisiell anmodning til CAS på prinsipielt grunnlag etter FIS-nekten.

– Vi så på denne bakgrunn ikke grunn til å gå videre med dette. I stedet ønsker vi å bruke ressursene på selve saken, sier Hjort.

Det var advokatens kollega Mike Morgan som kontaktet FIS, og Hjort kjenner derfor ikke FIS' begrunnelse i detalj.

 • Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Morgan fredag formiddag.

Sportsnyheter

Birgit Skarstein tok VM-gull etter maktdemonstrasjon

Birgit Skarstein (33) vant VM-finalen i utklassingsstil. Så gråt hun i armene til sportssjefen.

Siste nytt

 • Sterk dansk seier over Frankrike

  Danmark imponerte stort da de slo Frankrike 2-0 i Parken i den siste kampen i nasjonsligaen. Kasper Dolberg og Andreas Olsen scoret målene mot den regjerende verdensmesteren. Men seieren holdt ikke til gruppeseier i A-ligaen, fordi Kroatia slo Østerrike 3-1.

  Danmark vant også borte mot Frankrike, som bare ble nummer tre i gruppe 1.

  Danmark - Frankrike
  Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters
 • Mjelde scora i comeback-kampen

  Maren Mjelde scora sikkert på straffespark då Chelsea slo Manchester City 2–0 i storkampen i engelsk kvinnefotball søndag.

  Mjelde var med i Chelseas startoppstilling i superligaen for første gang sidan mars i fjor. Den norske landslagskapteinen har slite med skader, og vegen tilbake har vore lang.

  Søndag markerte ho comebacket i startoppstillinga på best mogelege måte. 12 minutt før full tid fekk Chelsea straffe då ballen trefte handa til ein City-spelar etter at innbytar Sophie Ingle hadde avslutta frå fin posisjon.

  Frå kritmerket fekk Mjelde sjansen, og 32-åringen svinga ballen sikkert opp i krysset bak City-keeper Ellie Roebuck.

  Scoringa var kampens andre. Tre minutt før pause var Guro Reiten tilretteleggar då Fran Kirby sende Chelsea i leiinga på enklaste vis. Gjestene var helt utspilt ved den anledninga.

  Mjelde og Reiten blei tatt av banen med høvesvis tre og fire minutt igjen å spele av ordinær tid. Julie Blakstad starta kampen på Manchester Citys benk, men blei sendt på banen fem minutt før slutt.

  Maren Mjelde
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Verdenslaget avgjorde - ingen Ruud-kamp

  Frances Tiafoe fra USA sikret seier til verdenslaget i Laver Cup, etter å ha slått Stefanos Tsitsipas i det som endte med et såkalt «super-tiebreak» - første mann til 10 poeng.

  Dermed får ikke Casper Ruud muligheten til å avgjøre i den oppsatte sistekampen for Europa-laget i London. Verdenslaget vant totalt 13-8, og tok turneringsseieren for første gang.

  Laver Cup
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste