Johan Cruyff er død

Måtte gi tapt mot kreften.

Cruyff Cancer

EN AV DE BESTE: - Det er få som har utviklet og preget fotballen slik som Johan Cruyff, sier Arne Scheie.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Den nederlandske fotballstjernen Johan Cruyff er død, 68 år gammel. Han fikk påvist lungekreft i fjor høst.

Familien bekrefter dødsfallet og forteller at han sovnet stille inn på sykehus i Barcelona.

Dødsfallet ble først omtalt på Cruyffs egen nettside.

Amsterdam Johan Cruyff

Cruyff fotografert i 1972. Han var en av 70-tallets store fotballstjerner.

Foto: Uncredited / Ap

– 24. mars 2016 døde Johan Cruyff (68) fredfullt i Barcelona, omringet av sin familie etter å ha kjempet en kamp mot kreften. Det er med stor sorg vi ber dere respektere familiens privatliv, er meldingen på hjemmesiden.

– Trist dag

Cruyff gjorde seg bemerket både som spiller og trener. Han regnes som en av de beste spillerne gjennom tidene.

Han var den store stjernen på Nederlands landslag på 70-tallet, og spilte for klubber som Barcelona og Ajax. Disse klubbene returnerte han senere til som trener.

Under VM i 1974 ble han kåret til beste spiller. Nederland tok seg helt til finalen, der det ble tap for Vest-Tyskland.

Mangeårig fotballkommentator Arne Scheie rangerer Cruyff som en av tidenes beste.

– Man kan bare fastslå at han er en av tidenes aller største. Det er en trist dag for alle som er glade i fotball, sier Scheie.

Laster Twitter-innhold

– Blendende fotball

FILES-WORLD CUP-1974-WEST GERMANY-NETHERLANDS

Cruyff i aksjon i VM-finalen mot Vest-Tyskland i 1974.

Foto: STAFF / Afp

Scheie husker spesielt godt hvor god Cruyff var under VM i 1974, som for øvrig også var det første mesterskapet han kommenterte på tv.

– Jeg har veldig mange gode fotballminner. I 1974 husker jeg så godt at Nederland spilte helt blendende fotball. Det var mange som ønsket at de skulle vinne hele VM, men slik gikk det ikke, sier Scheie.

Cruyff var kjent for å være litt annerledes. Han brukte blant annet draktnummer 14, som på den tiden var et uvanlig nummer. Han skulle etterhvert også bli kjent for den såkalte Cruyff-finta.

– Han var en av de første som var uortodokse og var med på å utvikle fotballen på den måten. Det er få spillere som har vært mer med på å prege og utvikle fotballen enn Cruyff, sier Scheie.

– Det er dessuten spesielt at han var både så god som spiller, og senere så god som trener. Det er ikke så mange som greier den kombinasjonen, legger Scheie til.

Cruyff startet fotballkarrieren i Ajax i 1964, før han gikk over til spansk fotball og Barcelona i 1973.

Han vant Gullballen tre ganger (i 1971, 1973 og 1974), og i løpet av tida i Ajax tok han klubben til tre strake europacuptrofeer mellom 1971 og 1973.

Laster Twitter-innhold

Sportsnyheter

Siste nytt

 • Hopperne intensiverer koronatestingen etter to smittetilfeller

  Ifølge landslagssjef Clas Brede Bråthen vil de OL-uttatte hopperne testes mer enn tilfellet har vært tidligere. Nye tilfeller skal oppdages tidligst mulig.

  – Testingen er blitt intensivert etter hvert som smitten har økt. Det har vært hyppig testing fram til nå, og det blir ikke mindre. Det kan hende vi tester mer enn vi har gjort. Vi ønsker å gjøre de beste grepene vi kan for å komme gjennom dette, sa Bråthen til NTB etter NM i Holmenkollen tirsdag.

  OL-uttatte Daniel-André Tande testet i likhet med Fredrik Villumstad positivt for korona, og helgens verdenscupvinner Marius Lindvik valgte å stå over NM for å være på den sikre siden. (NTB)

 • NHL slutter å teste spillere uten symptomer

  Ishockeyligaen NHL kommer etter allstarpausen tidlig i februar til å slutte å koronateste vaksinerte spillere og ansatte som ikke har symptomer på covid.

  Unntaket er om test kreves ved kryssing av grensen mellom USA og Canada.

  Ligaen og spillerforeningen offentliggjorde endringene i koronaprotokollen tirsdag.

  Man kommer til å fortsette med isolasjonsreglene som sier at smittede spillere kan teste seg ut etter fem dager. Før 29. desember innebar positiv koronaprøve isolasjon i minst ti dager, men ifølge NHL ser den kortere perioden ut til å fungere, og smitten er på vei ned.

  NHL: Minnesota Wild at Boston Bruins
  Foto: Brian Fluharty / Reuters
 • Stöckl fortsatt i kontraktsforhandlinger

  Landslagstrener Alexander Stöckl er ønsket i fire nye år som trener for de norske hopperne, men fortsatt er ingenting spikret.

  – Vi er i dialog om ny kontakt, men vi har ikke kommet helt i mål ennå, sa Stöckl til NTB tirsdag kveld.

  Stöckls kontrakt går ut i mai. Etter hoppbråket i fjor høst ymtet han frampå om at han ikke ville fornye kontrakten hvis ikke Clas Brede Bråthen ble med videre. (NTB)

  Hoppuka 2021-2022
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal