Jobber med OL-endring, men får skarp advarsel

DOHA (NRK): Å løpe to distanser kan ha spolert for VM-medalje. Likevel jobber Team Ingebrigtsen med å få endre OL-programmet for å gjøre det samme i Tokyo. Det advares de mot.

Jakob Ingebrigtsen

VAR SKUFFET: – Jeg følte meg som en million. Det kan være at det er på grunn av doblingen jeg følte meg så bra, sier 19-åringen på spørsmålet om VM ga mer motivasjon for OL-dobling.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Gjert Ingebrigtsen er blant dem som er sikre på at å løpe både 5000 og 1500 meter i VM kostet spesielt Jakob Ingebrigtsen en medalje. Ingen av dem angrer og mener det ga nyttig erfaring.

– Om vi legger en plan på det så kan det gå enda bedre, sier trenerfaren, og sikter til at de ikke hadde trent nok mot 5000-meteren i Doha.

IAAF bekrefter jobb for endring

Både før og under mesterskapet i Qatar har Team Ingebrigtsen snakket om at de ønsker å få endret OL-programmet i Tokyo til sommeren, slik at de får muligheten til å gjøre det samme der. Og lørdag hadde Gjert Ingebrigtsen en times langt møte med presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Sebastian Coe.

– Vi snakket om OL-oppsettet. Jeg har allerede snakket med sjefen for konkurransene, så vi skal gjøre en jobb med det, bekrefter Coe overfor NRK, og benytter muligheten til å rose Ingebrigtsen-brødrene og trenerfaren for jobben de gjør med europeisk løping.

Gjert Ingebrigtsen setter pris på tilbakemeldingene fra Coe, men tviler likevel på det vil være mulig å gjennomføre endringer allerede til neste OL.

– I sånne sammenhenger er det ikke godt å si hva som er en reell mulighet eller bare god vilje, påpeker han.

– Det er likevel fint at de holder døren åpen.

Fokus på medaljer

Men flere mener det vil være dumt å gjenta VM-taktikken i OL.

– Jeg hadde satset på én øvelse selv om jeg hadde hatt ferdigheter til å satse på to. Ett godt løp er bedre enn to halvgode, påpeker NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

For Norges friidrettsforbund er det heller ikke noe ønske å ha nordmenn med i flest mulig løp.

– For oss og Olympiatoppen er det medaljene som er viktigst, understreker toppidrettssjef Erlend Slokvik.

Erlend Slokvik

MÅLES PÅ MEDALJER: Toppidrettssjef i Norges friidrettsforbund, Erlend Slokvik mener Norge har lært mye av VM med tanke på OL.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Det «hårete» målet for VM var tre medaljer. Norge endte med gullet til Karsten Warholm.

– Vi må gjøre det som optimaliserer muligheten for medaljer mot OL, og så se om det går an å løpe to distanser eller ei. Med fasit i hånd her kan det se ut som å satse på én ville vært bedre, men det er fryktelig lett å være etterpåklok, sier Slokvik.

Vil bruker mer energi på OL

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

SER MOT OL: Filip Ingebrigtsen i samtale med trenerfaren etter VM-slutt. Filip har åpnet for å løpe 3000 meter hinder i OL, hvis 1500- og 5000 meter er en umulig kombinasjon.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Vil dere utfordre Ingebrigtsen-familien enda mer på hva som er lurt?

– Det kan jeg ikke si noe på nå. Det vil alltid være opp til utøverne hva de vil satse på. Det vil være diskusjoner i forhold til kabalen, så vi får se hvem som kvalifiserer seg til hva.

Gjert Ingebrigtsen er langt på vei enig i at medaljene er det som teller i et OL.

– Vi kommer til å definitivt bruker mer energi frem mot OL enn VM. Dit reiser vi for å ta medalje. Det er ingen diskusjon. OL er hvert fjerde år, mens det hagler med VM, så mulighetene er flere der, sa han før 1500-meterfinalen.

Siste nytt

 • Sikret seg kvoteplass til hoppuka

  Etter flere gode resultater i kontinentalcupen har Sondre Ringen sikret seg kvoteplass på det norske laget til den tysk-østerrikske hoppuka. Med 23-åringen inn på kvoteplass. øker den norske kvoten fra seks til sju hoppere i den tysk-østerrikske hoppuka.

  O-Vz-j9H18s
  Foto: Ole Martin Wold / Ole Martin Wold
 • Shaqiris melding til lagkameratene

  Liverpools Xherdan Shaqiri ber sine lagkamerater om å nyte det han mener blir en «fantastisk opplevelse» av å spille i VM for klubblag. Onsdag skal Jürgen Klopps menn i aksjon i klubb-VM i Qatar. De europeiske mesterligavinnerne møter den mexicanske klubben Monterrey i sin semifinale.

  tHY-VYhjt-g
  Foto: Jon Super / Jon Super
 • Friidrettsprofil bytter klubb

  Hekkeløperen Amalie Iuel (25) skifter klubb fra Tyrving og skal konkurrere for Oslo-klubben Tjalve fra neste sesong. Der blir Iuel lagkamerat med andre landslagsprofiler som Karoline Bjerkeli Grøvdal, Hedda Hynne og Eivind Henriksen.

  Amalie Iuel
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal