Hopp til innhold

Jo Nesbø hjalp FIFA med VAR: – De var veldig åpne for våre innspill

FIFA tok kontakt med Jo Nesbø for å få hjelp til å styre bruken av videodømming i fotball-VM.

SOCCER-WORLDCUP/IBC

VAR-HJELP: Videodømmingsverktøyet (til høyre) har blitt flittig brukt i VM. Jo Nesbø (til venstre) har hjulpet FIFA med å finne ut hvordan VAR skal brukes under VM.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– FIFA brukte oss som samtalepartner, forteller Jo Nesbø.

I oppladningen til fotball-VM var FIFA usikre på hvordan de kunne utnytte VAR, og sørge for at det ikke ble for mye stopp i spillet. Da tok de kontakt med Jo Nesbø, tidligere landslagsspiller Petter Rudi, og hans bror Nils Rudi.

– De var veldig åpne for de innspillene vi hadde om hvordan VAR kan brukes til ikke å lage avbrudd i spillet, men tvert imot være med på å lage mer flyt, sier Nesbø.

– Jeg var opptatt av dramaturgien

Jo Nesbø er tidligere fotballspiller, og tok gull i junior-NM med Molde i 1978. Senere måtte han legge opp grunnet kneskade.

Harry Hole prisen 2017.

TALENTFULL: Forfatter, artist, og nå, medhjelper på FIFAs VAR-løsninger.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Tottenham-supporteren Nesbø forteller at VAR-samarbeidet startet med Petter og Nils Rudi. Sistnevnte er professor ved Yale University, og jobber med sportsanalyse.

– De kontaktet meg. De jobbet med effektiv spilletid, og så på det. De hadde en analyse som viste at i Premier League er den gjennomsnittlige effektive spilletiden nede i 52 minutter. Det laveste er på en halvtime. Jeg var mest opptatt av dramaturgien av VAR og videodømming som var på vei inn.

Foreslo å holde flaggene nede

Flere av forslagene som Nesbø og brødrene Rudi kom med til FIFA har blitt godt utnyttet av dommerne i VM.

USA

MEDHJELPER: Petter Rudi, her i aksjon for landslaget i 2006.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Eksempelvis tunge flagg fra linjedommerne. Når de er tvil ved offsidesituasjoner, skal linjedommerne la spillet gå. Blir det mål, så kan de kikke på videoopptaket.

Et eksempel på god utnyttelse av dette var i kampen mellom Sør-Korea og Tyskland. Førstnevnte scoret etter et hjørnespark, og først etter ballen gikk i mål vinket linjedommeren med flagget.

Da tok VAR en titt på klippet, som viste at det overhodet ikke var offside, ettersom pasningen kom fra en tysk spiller.

Siste nytt

 • Branns sportslige leder gir seg

  Branns sportslige leder Jimmi Nagel Jacobsen har valgt å fratre sin stilling i fotballklubben og er ferdig i stillingen ved nyttår.

  – Jeg har hatt en ekstremt bra tid i Brann og Bergen, og vi har kommet utrolig langt på 2,5 år. Det toppet seg med cupgull og seriesølv i år, men det har også kostet mye krefter. Derfor har jeg valgt å si opp min stilling, sier Nagel Jacobsen til brann.no.

  Dansken ble ansatt i Brann i mai 2021, og startet i stillingen som sportslig leder samme sommer.

  Brannledelsen uttaler seg om skandalefesten
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Åpner disiplinærsak etter Haaland & cos raseri

  Erling Braut Haaland raste mot dommeren på tampen av Manchester Citys 3-3-kamp mot Tottenham. Nå er episoden havnet på bordet til Englands fotballforbund (FA).

  Jærbuen og flere av lagkameratene mistet besinnelsen da kampleder Simon Hooper dømte frispark framfor å la City utnytte fordelsparagrafen fullt ut langt inne i overtiden søndag. Haaland hadde akkurat sendt Jack Grealish alene med keeper da spillet ble stoppet.

  Spissen reagerte med et voldsomt sinne og kroppsspråk tett opp i ansiktet på Hooper. Han var ikke alene. Dommeren dro fram det gule kortet til Haaland for protestene, men det er ikke sikkert FA nøyer seg med det.

  Forbundet har valgt å åpne disiplinærsak mot Manchester City i saken, men ikke mot Haaland direkte. Det betyr vanligvis at klubben blir ilagt en bot.

  I mandagens melding fra FA heter det at City anklages for ikke å ha klart å kontrollere egne spilleres oppførsel i de aktuelle sekvensene av kampen.

  City har nå fram til 7. desembger på å svare på anklagene. (NTB)

 • Viktor Hovland nominert til høythengende pris – kan bli årets spiller

  Viktor Hovland kan få den gjeve Jack Nicklaus-prisen som årets spiller på PGA-touren i golf.

  Den norske golfstjernen er nominert til prisen for første gang i karrieren. Han får tøff kamp av Wyndham Clark, Rory McIlroy, Jon Rahm og Scottie Scheffler om hedersbevisningen.

  Hovland har en strålende sesong bak seg på PGA-touren. Han endte med to turneringsseirer og vant i tillegg det pengestinne PGA-sluttspillet.

  Det er medlemmene av PGA-touren som stemmer fram vinneren av Jack Nicklaus-prisen. Du må ha deltatt i minimum 15 turneringer for å kunne avgi stemme.

  Det er ledelsen på den amerikanske touren som står bak nominasjonene som ble presentert mandag.

  I kategorien årets unge spiller deles Arnold Palmer-prisen ut. De nominerte til den er Ludvig Åberg, Eric Cole, Nico Echavarria og Vincent Norrman.

  Avstemningen rundt hvem som skal få de to prisene avsluttes 15. desember. Vinnerne offentliggjøres under den første PGA-turneringen i januar.

  (©NTB)

  GdKTuW4sXH8
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal