– FIFA brukte oss som samtalepartner, forteller Jo Nesbø.
I oppladningen til fotball-VM var FIFA usikre på hvordan de kunne utnytte VAR, og sørge for at det ikke ble for mye stopp i spillet. Da tok de kontakt med Jo Nesbø, tidligere landslagsspiller Petter Rudi, og hans bror Nils Rudi.
– De var veldig åpne for de innspillene vi hadde om hvordan VAR kan brukes til ikke å lage avbrudd i spillet, men tvert imot være med på å lage mer flyt, sier Nesbø.
– Jeg var opptatt av dramaturgien
Jo Nesbø er tidligere fotballspiller, og tok gull i junior-NM med Molde i 1978. Senere måtte han legge opp grunnet kneskade.
TALENTFULL: Forfatter, artist, og nå, medhjelper på FIFAs VAR-løsninger.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpixTottenham-supporteren Nesbø forteller at VAR-samarbeidet startet med Petter og Nils Rudi. Sistnevnte er professor ved Yale University, og jobber med sportsanalyse.
– De kontaktet meg. De jobbet med effektiv spilletid, og så på det. De hadde en analyse som viste at i Premier League er den gjennomsnittlige effektive spilletiden nede i 52 minutter. Det laveste er på en halvtime. Jeg var mest opptatt av dramaturgien av VAR og videodømming som var på vei inn.
Foreslo å holde flaggene nede
Flere av forslagene som Nesbø og brødrene Rudi kom med til FIFA har blitt godt utnyttet av dommerne i VM.
MEDHJELPER: Petter Rudi, her i aksjon for landslaget i 2006.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix– Eksempelvis tunge flagg fra linjedommerne. Når de er tvil ved offsidesituasjoner, skal linjedommerne la spillet gå. Blir det mål, så kan de kikke på videoopptaket.
Et eksempel på god utnyttelse av dette var i kampen mellom Sør-Korea og Tyskland. Førstnevnte scoret etter et hjørnespark, og først etter ballen gikk i mål vinket linjedommeren med flagget.
Da tok VAR en titt på klippet, som viste at det overhodet ikke var offside, ettersom pasningen kom fra en tysk spiller.