OL-bakkene får Bjørgen til å smile

SOTSJI (NRK.no): Marit Bjørgen har tatt sine første stavtak i OL-løypa i Sotsji. Både før og etterpå smilte hun bredt.

MARIT BJØRGEN

Marit Bjørgen strålte om kapp med sola i Sotsji da hun testet OL-løypene tirsdag formiddag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Siden prøve-OL for et år siden har det vært snakket mye om de tøffe løypene som venter i Sotsji. Marit Bjørgen droppet prøve-OL. Derfor var dagens knapt to timer lange økt hennes første møte med løypene der hun har tenkt å kjempe om seks gullmedaljer i løpet av de neste tre ukene.

– Det ser nesten ut som en alpinbakke, konstaterte Bjørgen mens hun tok på seg skiene, etter å ha kastet et blikk utfor en stupbratt bakke ved smøreområdet.

Etter å ha skøytet opp den nevnte bakken, og de andre bakkene i OL-anlegget, noen ganger, kom Bjørgen tilbake og felte følgende dom:

– Jeg synes det var veldig fine løyper. Bredt og fint og bra føre. Jeg synes det så veldig bra ut.

– Seige partier

33-åringen strålte om kapp med sola både før og etter økta. For det ble en særdeles positiv opplevelse i de pittoreske omgivelsene på 1400 meters høyde i fjellene nord for Sotsji.

At det er noen bakker som både er lange og bratte, får nemlig Bjørgen til å smile. Hun vet at når hun er i form, er bakkene hennes venn.
De to seirene i Toblach i helga viste at hun er i form.

– Det er noen seige partier. Et parti i hver femkilometer. Men det må til når det er OL, konstaterer OL-dronninga fra Vancouver for fire år siden.

– Er det løype for deg?

– Ja, svarer Bjørgen kontant.

– Bra for alle norske

Therese Johaug har også samme svar på samme spørsmål etter å ha testet løypene for første gang.

– Jeg tror det er løype for alle oss norske jentene, sier Johaug.

Samtidig vet hun også innerst inne at føret som er i Sotsji akkurat nå ikke er til hennes fordel. Til tross for steikende sol, har snøen i Sotsji de siste dagene holdt en temperatur på minus fem grader.

Det betyr trikkeskinner, noe som normalt favoriserer Bjørgen og Justyna Kowalczyk mer enn det favoriserer Johaug – som blir bedre jo tyngre føre det er.

Trolig holder dette føret til den første øvelsen, som er 15 km fellesstart med skibytte.

– Man må ta løypene som de er og gå så fort en kan. Det i hvert fall et kjempefint område med fjellene rundt og det er kjempegod glid i snøen, så jeg tror det blir et raskt føre, sier Johaug.

Weng positivt overrasket

Heidi Weng er også positiv. Hun er glad i motbakker, men har tradisjonelt vært tilsvarende lite glad i røffe utforkjøringer.

– Jeg hadde hørt mye snakk om utforkjøringene her, men de var ikke så ille som jeg hadde trodd. Det er ikke bakkene som er problemet, men svinger i bunnen av dem, og her er det egentlig bare en sving som er litt småekkel, forklarer hun.

– Hva tenker du om åpningsøvelsen?

– Jeg føler at skøytedelen er litt tøffere enn klassiskdelen. For min del kunne det gjerne vært motsatt. Men hovedinntrykket er at det er veldig bra løyper, sier Weng til NRK.no.

Kristin Størmer Steira er fjerde norske jente på lørdagens 15-kilometer. I motsetning til de tre andre jentene på laget, var hun på plass i prøve-OL for et år siden. Og vant.

Marit Bjørgen i Sotsji

Marit Bjørgen tok tre gull og fem medaljer under OL i Vancouver for fire år siden. I år håper hun å kjempe om seks medaljer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Siste nytt

 • Killi på 7.-plass

  Johanne Killi (24) fikk det ikke til å klaffe i big air i X Games i Aspen. Hun ble nummer sju i konkurransen som Tess Ledeux vant overlegent.

  Den franske 20-åringen Ledeux fikk tilskuerne til å måpe da hun som første kvinne landet en double cork 1620 i X Games. Trikset ga henne 49 av 50 mulige poeng, og med 45 poeng for sitt nest beste forsøk endte hun med den solide vinnersummen 94.

  Sølvet gikk til Megan Oldham fra Canada, som leverte to solide forsøk og fikk 89 poeng. X Games-debutanten Olivia Asselin (17), også hun canadier, tok bronse med 72 poeng.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Polen med ny gavepakke til Norge

  Sverige brukte ikke all kraft for å slå svake Polen 28-18 i håndball-EM. Svenskene styrket sine sjanser til å nå semifinalen.

  Polakkene var svært gavmilde og hadde over ti tekniske feil de første 22 minuttene. Sverige skaffet seg en klar ledelse inn mot pause (14-6).

  Polen ble overkjørt av Norge torsdag og tapte 31-42. (NTB)

  EM i håndball for menn 2022: Tyskland - Polen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ronaldo tvilsom til West Ham-kampen

  Cristiano Ronaldo sliter med en nakkeskade og er tvilsom til Manchester Uniteds kamp mot West Ham lørdag.

  Ronaldo sliter med nakkeskaden han pådro seg i Uniteds kamp mot Brentford. Portugiseren ble byttet ut 20 minutter før slutt. Ronaldo slet også med skadeproblemer foran den kampen.

  Cristiano Ronaldo
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal