NRK Meny
Normal

Jelimo mot VM-formen

Fjorårets stjerneskudd i friidrett, Pamela Jelimo, viste gryende form under det kenyanske VM-uttaket i helgen.

Pamela Jelimo

Pamela Jelimo snakket med journalister etter finalen på 800 meter i det kenyanske mesterskapet lørdag.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

Jelimo ble slått i helgens uttak, men likevel var fjorårets 800-meter-stjerne Pamela Jelimo fornøyd med innsatsen i høyden i Nairobi, der hun ble nr. 2 på personlig årsbeste 1.59.49.

Janeth Jepkosgei løper inn på seier på 800 meter i det kenyanske mesterskapet foran Pamela Jelimo.

Janeth Jepkosgei løper inn på seier på 800 meter i det kenyanske mesterskapet foran Pamela Jelimo.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

12.000 tilskuere fulgte kampen om de kenyanske VM-plassene fra tribunen.

Uttaksystemet i Kenya er tilnærmet "amerikansk" dvs. de 3 beste i de fleste aktuelle øvelsene får klarsignal for Berlin-VM, som starter om snaue 3 uker.

Vanligvis er kenyanske løpere spredt over store deler av Europa, USA og Asia.

Denne helgen måtte alle med VM-ambisjoner innfinne seg til start i Nairobi.

Duell på 800 meter

Det ble sesongens første møte mellom OL-mester Pamela Jelimo og Janeth Jepkosgei, som vant VM-gullet på 800 meter for Kenya i Osaka for snart 2 år siden.

I fjor var unge Jelimo helt suveren i alle innbyrdes oppgjør.

I helgens VM-uttak forsøkte Jelimo en langspurt fra 500 meter, men stivnet på de siste 50 metrene, og ble passert av Jepkosgei rett før mål. Vinnertiden til Jepkosgei: 1.59.31.

Tross tapet for Janeth Jepkosgei var helgens løp en bekreftelse på at VM-formen er på vei for fjorårets 800meter-sensasjon, Pamela Jelimo.
Begge satser selvsagt på VM-medalje i Berlin.

Les mer om: Pamela Jelimo

OL-mester ikke tatt ut

For øvrig ble det ikke mange overraskelser på det kenyanske VM-laget. Fjorårets olympiske mester på 800meter, Wilfred Bungei, er foreløpig ikke tatt ut.

Hans sesong hittil har vært preget av skade, men han håper fortsatt på den 4.plassen for Kenya på 800 meter siden Alfred Kirwa Yego vant VM-gullet på distansen i Osaka for 2 år siden og har en friplass.

Helgens VM-test på 800 meter ble vunnet av stortalentet David Rudisha foran Alfred Kirwa Yego.

Suveren på 1500 meter

Asbel Kipruto Kiprop løper inn til seier på 1500 meter i det kenyanske mesterskapet.

Asbel Kipruto Kiprop løper inn til seier på 1500 meter i det kenyanske mesterskapet.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Et annet stortalent, Asbel Kiprop, var suverent best på 1500 meter for menn på sterke 3.32.82 i høyden i Nairobi.

Kiprop venter fremdeles på den endelige avgjørelsen vedrørende OL-gullet fra i fjor, der han ble nr. 2 bak dopmistenkte Rashid Ramzy fra Bahrein.

I helgens VM-test sprintet han forbi sine konkurrenter da 60 meter gjenstod, og vant en klar seier foran sterke løpere som Haron Keitany og Augustine Choge. Disse er også klare for VM i Berlin.

Vil slå Etiopia

Det kenyanske forbundet har uttalt at de setter mye inn for å bryte det etiopiske hegemoniet på langdistansene i Berlin. Akkurat det blir litt av en jobb dersom Kenenisa Bekele velger å løpe begge distansene i VM.

Brimin Kiprop Kipruto ledet an på 3000 meter hinder i det kenyanske mesterskapet.

Brimin Kiprop Kipruto ledet an på 3000 meter hinder i det kenyanske mesterskapet.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Helgens kenyanske VM-uttak på 5000 meter endte med et overraskende seier til Vincent Chepkok på 13.19.8 foran Joseph Ebuya og rutinerte Eliud Kipchoge. Det holder neppe mot Bekele.

På 3000 meter hinder oser det som vanlig rutine av hele det kenyanske laget: Seier i helgens VM-uttak til Brimin Kipruto, som kan ta sin tredje internasjonale titel på rad i Berlin.

24-åringen vant forrige VM i Osaka og fulgte opp med OL-gull i Beijing i fjor. Nr. 2 og 3 og klare for Beijing: Richard Matelong og Ezekiel Kemboi.

Det kenyanske laget samles nå i treningsleir ved Kasarani utenfor Nairobi der de skal forberede seg fram til avreisen til Berlin den 10.august.

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal