Jelimo mot VM-formen

Fjorårets stjerneskudd i friidrett, Pamela Jelimo, viste gryende form under det kenyanske VM-uttaket i helgen.

Pamela Jelimo

Pamela Jelimo snakket med journalister etter finalen på 800 meter i det kenyanske mesterskapet lørdag.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

Jelimo ble slått i helgens uttak, men likevel var fjorårets 800-meter-stjerne Pamela Jelimo fornøyd med innsatsen i høyden i Nairobi, der hun ble nr. 2 på personlig årsbeste 1.59.49.

Janeth Jepkosgei løper inn på seier på 800 meter i det kenyanske mesterskapet foran Pamela Jelimo.

Janeth Jepkosgei løper inn på seier på 800 meter i det kenyanske mesterskapet foran Pamela Jelimo.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

12.000 tilskuere fulgte kampen om de kenyanske VM-plassene fra tribunen.

Uttaksystemet i Kenya er tilnærmet "amerikansk" dvs. de 3 beste i de fleste aktuelle øvelsene får klarsignal for Berlin-VM, som starter om snaue 3 uker.

Vanligvis er kenyanske løpere spredt over store deler av Europa, USA og Asia.

Denne helgen måtte alle med VM-ambisjoner innfinne seg til start i Nairobi.

Duell på 800 meter

Det ble sesongens første møte mellom OL-mester Pamela Jelimo og Janeth Jepkosgei, som vant VM-gullet på 800 meter for Kenya i Osaka for snart 2 år siden.

I fjor var unge Jelimo helt suveren i alle innbyrdes oppgjør.

I helgens VM-uttak forsøkte Jelimo en langspurt fra 500 meter, men stivnet på de siste 50 metrene, og ble passert av Jepkosgei rett før mål. Vinnertiden til Jepkosgei: 1.59.31.

Tross tapet for Janeth Jepkosgei var helgens løp en bekreftelse på at VM-formen er på vei for fjorårets 800meter-sensasjon, Pamela Jelimo.
Begge satser selvsagt på VM-medalje i Berlin.

Les mer om: Pamela Jelimo

OL-mester ikke tatt ut

For øvrig ble det ikke mange overraskelser på det kenyanske VM-laget. Fjorårets olympiske mester på 800meter, Wilfred Bungei, er foreløpig ikke tatt ut.

Hans sesong hittil har vært preget av skade, men han håper fortsatt på den 4.plassen for Kenya på 800 meter siden Alfred Kirwa Yego vant VM-gullet på distansen i Osaka for 2 år siden og har en friplass.

Helgens VM-test på 800 meter ble vunnet av stortalentet David Rudisha foran Alfred Kirwa Yego.

Suveren på 1500 meter

Asbel Kipruto Kiprop løper inn til seier på 1500 meter i det kenyanske mesterskapet.

Asbel Kipruto Kiprop løper inn til seier på 1500 meter i det kenyanske mesterskapet.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Et annet stortalent, Asbel Kiprop, var suverent best på 1500 meter for menn på sterke 3.32.82 i høyden i Nairobi.

Kiprop venter fremdeles på den endelige avgjørelsen vedrørende OL-gullet fra i fjor, der han ble nr. 2 bak dopmistenkte Rashid Ramzy fra Bahrein.

I helgens VM-test sprintet han forbi sine konkurrenter da 60 meter gjenstod, og vant en klar seier foran sterke løpere som Haron Keitany og Augustine Choge. Disse er også klare for VM i Berlin.

Vil slå Etiopia

Det kenyanske forbundet har uttalt at de setter mye inn for å bryte det etiopiske hegemoniet på langdistansene i Berlin. Akkurat det blir litt av en jobb dersom Kenenisa Bekele velger å løpe begge distansene i VM.

Brimin Kiprop Kipruto ledet an på 3000 meter hinder i det kenyanske mesterskapet.

Brimin Kiprop Kipruto ledet an på 3000 meter hinder i det kenyanske mesterskapet.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Helgens kenyanske VM-uttak på 5000 meter endte med et overraskende seier til Vincent Chepkok på 13.19.8 foran Joseph Ebuya og rutinerte Eliud Kipchoge. Det holder neppe mot Bekele.

På 3000 meter hinder oser det som vanlig rutine av hele det kenyanske laget: Seier i helgens VM-uttak til Brimin Kipruto, som kan ta sin tredje internasjonale titel på rad i Berlin.

24-åringen vant forrige VM i Osaka og fulgte opp med OL-gull i Beijing i fjor. Nr. 2 og 3 og klare for Beijing: Richard Matelong og Ezekiel Kemboi.

Det kenyanske laget samles nå i treningsleir ved Kasarani utenfor Nairobi der de skal forberede seg fram til avreisen til Berlin den 10.august.

Siste nytt

 • Topptrener vil frede draktnummer ti

  Diego Maradona spilte hele karrieren med tallet 10 på ryggen. For å hedre det avdøde fotballikonet ber André Villas-Boas om at draktnummeret blir «pensjonert».

  – Det er veldig sørgelige nyheter. Jeg vil at Fifa (Det internasjonale fotballforbundet) freder nummer 10 for alle lag i alle turneringer. Det vil være den fineste hyllesten vi kan gi ham. Han er et utrolig stort tap for fotballverdenen, sier Marseille-trener André Villas-Boas, ifølge Marca.

  Maradona er blitt hyllet over hele verden etter det ble kjent at han hadde gått bort onsdag ettermiddag norsk tid. (NTB)

  tyrdtgdr
  Foto: Carlo Hermann / AFP
 • Trener med positiv korona-test

  Norges Skiforbund opplyser i en pressemelding at allroundtrener Eirik Myhr Nossum har testet positivt på korona. Testen ble gjennomført i forbindelse med landslagets ankomst til Ruka i Finland, der verdenscupen starter fredag.

  Meldingen utvides.

  rKtaHy8Uzxk
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Russisk skiskyttar testa positivt

  Den russiske skiskyttaren Anton Babikov, pluss ein lege og to massørar, har testa positivt på Covid-19, melder det russiske skiskyttarforbundet på instagram.

  Det er no opp til dei finske arrangørane å avgjere om dei russiske deltakarane får delta i verdscupopninga i Kontiolahti til helga.

  I mellomtida er heile den russiske troppen isolert på hotellet sitt.

  Også i troppane til Latvia og Moldova er det oppdaga smitte, melder det internasjonale skiskyttarforbundet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal