Hopp til innhold

Välbes Putin-hyllest vekker avsky: – Ingenting overrasker meg

Den russiske langrennspresidenten Jelena Välbe mener det er noe helt spesielt med Vladimir Putin. Nå roser hun Russlands president opp i skyene.

Jelena Välbe Putin

DUKKET OPP SLIK: Jelena Välbe har vært en Putin-støttespiller i lang tid. Slik viste hun seg frem i Lahti i 2017.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg tror han må ha erobret 99 prosent av kvinnene i Russland. Når han snakker, lytter mange kvinner. Veldig få kvinner hører på andre politikere, sier Välbe til det statseide russiske nyhetsbyrået RIA med et smil om munnen.

Den russiske langrennspresidenten har i stor grad avstått fra å kommentere politikk etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar 2022. Nå går hun ut med uforbeholden støtte til Vladimir Putin – og fremstår full av beundring for ham.

– Alle årene Vladimir Vladimirovitsj Putin ble valgt som president, stemte jeg for ham. Jeg var hans rådgiver. Derfor vil jeg aldri motsi, diskutere eller engang tenke på hans beslutninger, fordi jeg stoler fullstendig på ham. Og jeg syns det er helt rett, sier Välbe i intervjuet.

Les også Jelena Välbe med kontroversielt «homoforslag»: – Et mørkt gufs fra fortiden

Jelena Välbe på pressekonferanse

Den mektige langrennspresidenten har tidligere vært involvert i politikken gjennom Putins parti Forent Russland. Så sent som i 2021 stilte hun til valg for en plass i det russiske parlamentet, men endte med å trekke kandidaturet sitt.

– At 99 prosent av kvinner støtter Putin, tror jeg ingenting på. Hvis man leser statsstyrte medier i Russland kan man få det inntrykket. Det er helt feil. Det er noen som forstår det og fortsatt støtter ham.

Det sier Ivar Dale, fagrådgiver i Den norske Helsingforskomité til NRK, som mener uttalelsene til Välbe viser at hun har interesse for at regimet skal bestå.

– Krigen går dårlig for Putin og de trenger kanskje nye, positive stemmer, fortsetter Dale.

Velger en konfrontasjonslinje

Etter invasjonen av Ukraina har Välbe holdt en lav profil. Denne er nå brutt og NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener hun nå må avskrives fra alle verv tilknyttet idretten.

– Det er helt forkastelig at en langrennspresident kommer med disse uttalelsene. Ingenting av innholdet overrasker meg, men hun har holdt en lav profil siden invasjonen av Ukraina for å ikke provosere det internasjonale skisamfunnet, sier Saltvedt og følger opp:

Nå velger hun en konfrontasjonslinje som enten viser at hennes posisjon internt er svekket eller så er hun trygg på at Russland vil bli hentet tilbake fortere enn mange tenkte seg.

Jan Petter Saltvedt

KRITISK: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener Välbe nå burde avskrives fra samtlige verv i den internasjonale idretten i fremtiden.

Foto: Martin Leigland / NRK

Han undrer seg nå over timingen til den russiske langrennspresidenten.

Hun har bevisst holdt igjen støtten til Putin i offentligheten siden invasjonen. Nå har hun åpenbart mer å hente eller føler hun trenger å vise dette ekstern, sier Saltvedt.

Burde denne uttalelsen avskrive henne fra fremtidige verv for skisporten internasjonalt?

Jeg tar ingenting for gitt i den verden der. Hun burde være avskrevet i all overskuelig fremtid fra å delta i FIS-sammenhenger i det hele tatt. Viljen til å tilgi er større i organisasjoner som er avhengig av inntekter fra store nasjoner som Russland, sier Saltvedt.

«No 1 Russia»

Da VG møtte henne til intervju før Lahti-VM i 2017, stilte hun med portrettet hans på T-skjorten og teksten «No 1 Russia». Avisen skriver at også bakgrunnsbildet på telefonen hadde hans ansikt.

– Ingenting har endret seg. Jeg kjøper dem fra tid til annen. Barna og barnebarna mine har de T-skjortene. Jeg sier det igjen: Vi er utøvere og patrioter.

– Jeg er et barn av Sovjetunionen og levde under Samveldet i lang tid. Vi ble oppdratt til å elske moderlandet, respektere lederen og respektere de eldre. ingen har noen gang sagt at jeg ikke har rett til å uttrykke meningene mine, sier Välbe.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Barcelona bøtelagt for rasistisk oppførsel blant supportere

    Det europeiske fotballforbundet har ilagt Barcelona en bot på i underkant av 300.000 kroner for rasistisk oppførsel fra supportere.

    Hendelsene skal ha skjedd under det første oppgjøret i kvartfinalen i Champions League mot Paris Saint-Germain.

    Barcelona har også fått forbud mot å selge billetter til egne supportere i neste bortekamp i en europeisk turnering.

    Barca tapte dobbeltoppgjøret mot PSG 4-6 sammenlagt etter at franskmennene vant tirsdagens returkamp i Catalonia 4-1.

    10. april opplyste Paris-politiet at de hadde avhørt to personer etter at det sirkulerte videoer i sosiale medier av en supporter som lagde apelyder og en annen som ga nazihilsener på Parc des Princes.

    I tillegg har også Barcelona også blitt ilagt en bot på i overkant av 80.000 norske kroner for fyrverkeri og hærverk. (NTB/NRK)

    Barcelona PSG
    Foto: Reuters
  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal