Hopp til innhold

Välbes Putin-hyllest vekker avsky: – Ingenting overrasker meg

Den russiske langrennspresidenten Jelena Välbe mener det er noe helt spesielt med Vladimir Putin. Nå roser hun Russlands president opp i skyene.

Jelena Välbe Putin

DUKKET OPP SLIK: Jelena Välbe har vært en Putin-støttespiller i lang tid. Slik viste hun seg frem i Lahti i 2017.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg tror han må ha erobret 99 prosent av kvinnene i Russland. Når han snakker, lytter mange kvinner. Veldig få kvinner hører på andre politikere, sier Välbe til det statseide russiske nyhetsbyrået RIA med et smil om munnen.

Den russiske langrennspresidenten har i stor grad avstått fra å kommentere politikk etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar 2022. Nå går hun ut med uforbeholden støtte til Vladimir Putin – og fremstår full av beundring for ham.

– Alle årene Vladimir Vladimirovitsj Putin ble valgt som president, stemte jeg for ham. Jeg var hans rådgiver. Derfor vil jeg aldri motsi, diskutere eller engang tenke på hans beslutninger, fordi jeg stoler fullstendig på ham. Og jeg syns det er helt rett, sier Välbe i intervjuet.

Les også: Jelena Välbe med kontroversielt «homoforslag»: – Et mørkt gufs fra fortiden

Jelena Välbe på pressekonferanse
Jelena Välbe på pressekonferanse

Den mektige langrennspresidenten har tidligere vært involvert i politikken gjennom Putins parti Forent Russland. Så sent som i 2021 stilte hun til valg for en plass i det russiske parlamentet, men endte med å trekke kandidaturet sitt.

– At 99 prosent av kvinner støtter Putin, tror jeg ingenting på. Hvis man leser statsstyrte medier i Russland kan man få det inntrykket. Det er helt feil. Det er noen som forstår det og fortsatt støtter ham.

Det sier Ivar Dale, fagrådgiver i Den norske Helsingforskomité til NRK, som mener uttalelsene til Välbe viser at hun har interesse for at regimet skal bestå.

– Krigen går dårlig for Putin og de trenger kanskje nye, positive stemmer, fortsetter Dale.

Velger en konfrontasjonslinje

Etter invasjonen av Ukraina har Välbe holdt en lav profil. Denne er nå brutt og NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener hun nå må avskrives fra alle verv tilknyttet idretten.

– Det er helt forkastelig at en langrennspresident kommer med disse uttalelsene. Ingenting av innholdet overrasker meg, men hun har holdt en lav profil siden invasjonen av Ukraina for å ikke provosere det internasjonale skisamfunnet, sier Saltvedt og følger opp:

Nå velger hun en konfrontasjonslinje som enten viser at hennes posisjon internt er svekket eller så er hun trygg på at Russland vil bli hentet tilbake fortere enn mange tenkte seg.

Jan Petter Saltvedt

KRITISK: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener Välbe nå burde avskrives fra samtlige verv i den internasjonale idretten i fremtiden.

Foto: Martin Leigland / NRK

Han undrer seg nå over timingen til den russiske langrennspresidenten.

Hun har bevisst holdt igjen støtten til Putin i offentligheten siden invasjonen. Nå har hun åpenbart mer å hente eller føler hun trenger å vise dette ekstern, sier Saltvedt.

Burde denne uttalelsen avskrive henne fra fremtidige verv for skisporten internasjonalt?

Jeg tar ingenting for gitt i den verden der. Hun burde være avskrevet i all overskuelig fremtid fra å delta i FIS-sammenhenger i det hele tatt. Viljen til å tilgi er større i organisasjoner som er avhengig av inntekter fra store nasjoner som Russland, sier Saltvedt.

«No 1 Russia»

Da VG møtte henne til intervju før Lahti-VM i 2017, stilte hun med portrettet hans på T-skjorten og teksten «No 1 Russia». Avisen skriver at også bakgrunnsbildet på telefonen hadde hans ansikt.

– Ingenting har endret seg. Jeg kjøper dem fra tid til annen. Barna og barnebarna mine har de T-skjortene. Jeg sier det igjen: Vi er utøvere og patrioter.

– Jeg er et barn av Sovjetunionen og levde under Samveldet i lang tid. Vi ble oppdratt til å elske moderlandet, respektere lederen og respektere de eldre. ingen har noen gang sagt at jeg ikke har rett til å uttrykke meningene mine, sier Välbe.

Sportsnyheter

Under halvparten kom til mål i NM: – Flaks at jeg kom ned

Snøvær, røffe forhold og en vanskelig trasé gjorde ting vanskelig for alpinistene i Trysil. Kun 33 av de 72 utøverne på start klarte å komme seg til mål i første omgang.

Siste nytt

 • Kaptein Mbappé herjet

  Kylian Mbappé feiret sin første kamp som kaptein for Frankrike med to mål da Nederland ble knust 4-0 i den første kampen i EM-kvalifiseringen i fotball.

  Mbappé scoret vertenes tredje mål allerede etter 20 minutter. Da hadde Antoine Griezmann og Dayot Upamecano sørget for 2-0-ledelse etter åtte minutter. Med tre minutter igjen av ordinær tid fintet Mbappé ut to Nederland-forsvarere før han hamret ballen i hjørnet.

  Paris Saint-Germain-stjernen ble nylig valgt ut som landslagets nye kaptein etter at keeper Hugo Lloris ga seg.

  Nederland slet stort og greide aldri å sette det franske forsvaret på nevneverdige prøver. På overtid fikk de straffe, men Memphis Depay ble stoppet av Mike Maignan. (NTB)

  France Netherlands Euro 2024 Soccer
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Lukaku-hattrick da Belgia slo Sverige

  Romelu Lukaku scoret alle målene da Belgia fikk en kjempeåpning i EM-kvalifiseringen i fotball med 3-0-seier over Sverige på bortebane fredag.

  Dermed fikk Domenico Tedesco en strålende debut som Belgia-trener. Tysk-italieneren tok over for Roberto Martínez, som ikke forlenget sin kontrakt etter et skuffende VM i fjor. Martinez trener nå det portugisiske landslaget.

  Lukaku stusset først inn 1-0 like før pause, før han tidlig i 2. omgang doblet ledelsen da ballen gikk via standfoten hans og i nettet. Begge gangene hadde Dodi Lukebakio målgivende pasning. Lukebakio var svært aktiv og god for Belgia fram til han ble byttet ut etter en times spill.

  Med ti minutter igjen fullbyrdet Lukaku hattricket etter å ha blitt spilt fri foran åpent mål. Spissen ble byttet ut like etterpå.

  Sverige slet med å komme à jour med Belgia i banespillet og skapte ikke de største sjansene. Til slutt ble det en komfortabel kvalifiseringsåpning for Belgia og Lukaku.

  Zlatan Ibrahimovic fikk spille de siste 20 minuttene mot Belgia. Veteranspissen har nylig kommet tilbake fra en kneskade og ble som 41-åring tidenes eldste til å spille i en EM-kvalifisering i fotball. (NTB)

  Romelu Lukaku
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Norge rett til semifinale i curling-VM

  Norges curlingkvinner slo Tyskland 6-3 og tok seg med det direkte til semifinalen i VM i svenske Sandviken.

  Med norsk seier, samt at Sverige tapte for Danmark, tok skip Marianne Rørvik og hennes lag den siste semifinaleplassen bak gullfavoritt Sveits.

  Norge hadde overtaket i store deler av kampen mot Tyskland og vant til slutt 6-3. VM-vert Sverige måtte tåle 4-9-tap for Danmark, og dermed kunne det norske laget juble for avansement til semifinale.

  Det norske laget består av skip Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye.

  Etter to poengløse omganger tok Norge to poeng i den tredje omgangen. Tyskland tok ett i den femte, men Norge ledet 3-1 etter seks av ti omganger.

  Etter åttende omgang hadde det norske laget økt ledelsen til 5-2, og kampen var langt på vei avgjort.

  De to beste etter grunnspillet gikk rett semifinale. Lag tre møter lag seks, mens lag fire møter lag fem i kampen om de to siste semifinaleplassene. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste