Jaran og Bea jakter VM-gull i sauegjeting

ØVRE EIKER (NRK): Jaran Knive (42) og hunden Bea er blant favorittene når VM i gjeterhund arrangeres i helgen.

En gullfavoritt i VM i sauegjeting

GULLHÅP: Jaran Knive og hundene Bea og Gin håper på gull.

– Du skal ha med alle faktorer. Bikkja skal ha dagen, du må få sau som ikke er håpløs og jeg må være konsentrert. Alle de tingene kan velte muligheten. Jeg må være konsentrert; det er én sjanse hvert tredje år. Det krever en del mentalt.

Det sier Knive før verdensmesterskapet som starter torsdag. Gjeterhunder er i utgangspunktet et arbeidsredskap i landbruket for å få sauen inn fra beite, men i Nederland skal det i helgen konkurreres på høyt nivå.

Da samles verdens beste gjeterhunder for å konkurrere mot hverandre.

Jaran Knive

RUTINERT: Knive står med 11 NM-titler og 6 EM-gull.

Foto: Per Onsheim / NRK

– Med tanke på hvor mye trening det er, er det idrett, men tanken er jo at det skal være et arbeidsredskap. Det er noen gærninger som meg som har videreutviklet det litt, sier Knive til NRK og ler.

Tre ting til suksess

NRK møter 42 år gamle Knive på Skotselv i Øvre Eiker. Der driver han gård, og for Knive har gjeterhunden blitt en livsstil.

Det har endt med blant annet 11 norgesmestertitler, seks EM-titler og en fjerdeplass i VM.

– Det krever hardt arbeid over mange år. For å lykkes må du ha en meget god hund, mye trening og riktig trening. Også må føreren ha litt talent, sier Knive.

Til Nederland reiser Knive sammen med hundene Bea og Gin. 15 norske ekvipasjer reiser til Nederland for å delta. Totalt er 243 ekvipasjer fra 30 nasjoner klare for å kjempe om tittelen.

– Det er verdensomspennende greier, forteller Knive.

På startlisten står folk og hunder fra alle verdens hjørner. Japan, Chile, Brasil og Sør-Afrika er blant landene som er representert.

Bea, VM i gjeterhund

BEST: – Bea er min beste hund, sier Jaran Knive.

Foto: Per Onsheim / NRK

Gullfavoritt?

Etter fjerdeplassen i VM for tre år siden håper Jaran Knive å klatre øverst på pallen i Nederland.

– Jeg har mine tanker om det, og tror at jeg har en sjanse. Alt skal stemme, men mye kan gå gærent. Det vanskeligste er kvalifiseringen, der kun 42 av 243 går videre til semifinale, før 16 går til finalen igjen, forteller Knive.

I konkurransen blir det satt ut fem sauer på et jorde. Hunden skal hente sauene uten å forstyrre dem i stor grad, og føreren bruker fløyte for å styre.

Sauene skal ledes rett mot fører, og alle store svinger gir poengtrekk.

– Jeg har gjort grovjobben i forkant. Nå gjenstår det bare finpuss, sier han.

Siste nytt

 • Fognini vant i Monte Carlo

  Fabio Fognini kronet en råsterk tennisuke med finaleseier i Monte Carlo Masters. Han ble første italiener på 51 år til å vinne ATP-turneringen i Monaco. Han vant finalen mot Dusan Lajovic med sifrene 6-3, 6-4. I semifinalen slo han ut Rafael Nadal.

  Monaco Monte Carlo Tennis Masters
  Foto: Claude Paris / AP
 • Carlsen med ny sliteseier

  Magnus Carlsen gikk seirende ut av nok et langdrygt parti i storturneringen i Karlsruhe. Sjakkesset brukte seks timer og 73 trekk på å nedkjempe spanske Francisco Vallejo. Som i åpningspartiet vant Carlsen med svarte brikker og leder nå turneringen.

  Magnus Carlsen
  Foto: jørund wessel carlsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal