Hopp til innhold

«Jeg trodde det var jordskjelv. Det var bare Japan som kvalifiserte seg til VM»

BLOGG: Fotballkulturen i Japan er ikke helt som i andre land.

Brazil Japan WCup

Slik så det ut på et senter i Japan da landslaget scoret mot Elfenbenskysten. Det endte til slutt med 2-1-tap.

Laster innhold, vennligst vent..
japan

Lykkelige japanere på et kjapt improvisert gruppebilde på broen over Dotonbori-elven i Osaka. Her ble det feiret da Japan kvalifiserte seg til VM i juni i fjor.

Foto: Yasmin Sunde Hoel
bading

Litt overraskende valgte japanerne å feire suksessen på fotballbanen med å kaste seg på elven.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Før Japans skjebnekamp mot Hellas i kveld skrur jeg tiden tilbake til 4. juni i fjor.

Da sto jeg på en butikk i Osaka med et dirrende klesstativ foran meg.

Jeg hadde gått inn for å søke ly fra varmen, men da veggene plutselig lagde urovekkende sprakelyder og gulvet begynte å riste, var min eneste tanke å komme meg ut med en eneste gang.

Jeg trodde det var jordskjelv, men jeg tok feil.

Det var bare Japan som hadde kvalifisert seg til fotball-VM.

«Jordskjelvet» var tusenvis av hoppende glade (bokstavelig talt) japanere, nesten alle kledd i blå landslagsdrakter.

Mens jeg kikket i butikker hadde resten av byen sittet inne og sett Japan spille uavgjort mot Australia i VM-kvalifiseringen. Det ene poenget var nok til å sikre Japan billett til Brasil, som det første laget i verden.

Nå inntok fansen gatene.

Kastet seg i elven

I løpet av få minutter samlet det seg en surrealistisk stor folkemengde i området rundt broen over Dotonbori-elven i sentrum av Osaka.

Her skulle det feires, og her skulle min fascinasjon for fotballnasjonen Japan starte.

Jeg føler jeg ble kjent med en litt ny form for fotballglede denne dagen. Det var ingen brøling eller rølping, ingen blåsehorn, ingen dansing, ingen vuvuzela.

Det var bare denne taktfaste hoppingen, akkompagnert av et like taktfast «Nippon! Nippon!» (det japanske navnet til Japan), først rett opp og ned på stedet hvil, og så plutselig noe helt annet.

Én etter én begynte de blåkledde å rive av seg landslagsdraktene, før de klatret opp på broen, tok sats og kastet seg fryktløst mot elven som rant under oss.

– Hvorfor hopper de? spurte jeg en ung gutt.

– World cup! World cup! svarte han med et lykkelig glis.

Rydder på tribunen

Japan er et fotballgalt land, trolig ikke spesielt mer enn mange andre, men mitt inntrykk er at kulturen rundt fotballen er litt annerledes.

Det tror jeg vi allerede har fått se i VM.

De japanske fotballturistene i Brasil har nemlig sjarmert nok til å ha blitt omtalt i media verden over.

Rett og slett fordi de etter å ha sett laget sitt tape 2-1 mot Elfenbenskysten ble igjen i regnværet for å rydde tribunen. Noe som vel må sies å være sjelden kost.

Laster Twitter-innhold

Etter samme kamp stilte de japanske spillerne seg opp på rekke foran tilskuerne og bukket, som for å si takk for at de kom og kanskje unnskyld for at de tapte.

Kulturkrasj

Det er nok både stereotypisk og klisjéaktig å fremstille japanere som mer renslige, mer høflige, mer ydmyke og kanskje mer pliktoppfyllende enn man er i andre nasjoner.

Men dette er verdier som er dypt forankret i den japanske folkesjelen. Og i møte med den europeiske fotballkulturen, slik de fleste kjenner den, synes jeg det blir en fascinerende krasj.

– Det blir helt krasj, sier Lars Sivertsen, TV 2s Premier League-korrespondent, frilanser og Japan-entusiast, når jeg ringer ham for å diskutere temaet.

– Det er en del ting som er helt fjernt for oss, som at de rydder tribunen. Man skal heller ikke mange år tilbake før det var et stort problem at spillere bare sentret til den eldste på banen. Det hadde med gamle tanker om hierarki å gjøre, sier han.

Eivind Bisgaard Sundet er en av få nordmenn som kan si at han kjenner japansk fotball godt. Han har i flere sesonger kommentert den japanske ligaen J-League for Eurosport.

Også han nikker gjenkjennende.

– De oppfører seg litt annerledes. Japanerne er for eksempel mye mer samstemte i feiringene sine. Det er blant annet mye koordinert vinking på tribunene. Det er den store forskjellen fra den europeiske fotballen, hvor mange reiser seg, kjefter på dommeren, brøler og sånne ting, sier Sundet.

Da Japan fikk Wenger til å klikke

FBL-ENG-PR-ARSENAL-WENGER-FILES

Arsene Wenger brukte mye tid på å lære sine japanske spillere at de hadde lov til å tenke selv - og til å spille ballen til hvem de ville på laget (ikke bare den eldste).

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Å få tonet ned en del typiske japanske karaktertrekk har faktisk vært noe fotballen har jobbet med i mange år. De var rett og slett til hinder ute på banen.

– Brasilianske Dunga spilte i Japan på 90-tallet, og han brukte mye tid på å lære lagkameratene ting som egentlig er helt vanlig på banen. De kunne ingen tjuvtriks. Det var blant annet utenkelig for en midtstopper å gå opp i hodeduell om han ikke var overbevist om at han kunne vinne den, selv om det kunne ha forstyrret angrepsspilleren, forteller Sivertsen.

Før den japanske proffligaen ble startet i 1992, var fotballen i landet omtrent som bedriftsfotball, ifølge Sivertsen.

Etter profesjonaliseringen ble en rekke spillere og trenere fra andre land hentet inn.

For noen ble det et lite kultursjokk. Blant annet for Arsene Wenger. Han trente japanske Nagoya Grampus Eight fra 1995-96, før han gikk til Arsenal.

– Vi kjenner jo Wenger som rolig og avslappet, men i Japan holdt det på å klikke fullstendig for ham. De er kommet mye lenger nå, men på den tiden var spillerne gjerne veldig dårlige til å tenke selv. De skjønte ikke helt at de selv kunne bestemme hva som skulle skje ute på banen.

– Da Wenger kom, tenkte nok mange at dette er en mann med erfaring fra Europa, som virkelig visste hva han drev med. På treningene var det visst ofte slik at hvis en spiller mottok ballen, stoppet han opp og snudde seg til Wenger for å få beskjed om hva han skulle gjøre, forteller Sivertsen.

Tekniske, men mangler råskap

Brazil Soccer WCup Ivory Coast Japan

Keisuke Honda er den store profilen på Japan, sammen med Shinji Kagawa. I japanske medier og nettforum har for øvrig mye av diskusjonen rundt Honda dreid seg om hvorvidt han har operert øyelokkene før VM.

Foto: Ricardo Mazalan / Ap

I dag er situasjonen en helt annen. Den japanske ligaen er full av gode spillere som holder internasjonalt nivå, noe som gjør at de store europeiske klubbene alltid holder et øye med hva som rører seg i Japan.

– Den japanske ligaen holder et nivå som er ganske mye høyere enn eliteserien, beskriver Bisgaard Sundet.

Japanske spillere har rykte på seg for å være gode teknikere, noe Sivertsen også mener kan spores tilbake til den typiske japanske måten å tenke på.

– Det ligger dypt i kulturen å være perfeksjonistiske, og de har kultur for å øve. Japan har ofte gjort det godt i individuelle OL-øvelser hvor den samme bevegelsen blir repetert. Denne tankegangen har de overført til fotball, noe jeg tror er grunnen til at mange av dem har så god teknikk, forklarer Sivertsen.

– Samtidig mangler de litt på villskap og råskap. Det er ikke mange av dem som kan gjøre det helt uventede. Der synes jeg litt henger igjen, legger han til.

Hundreårsplanen

Alt dette har altså ledet Japan frem til der de er i dag. I VM.

Mange har regnet laget som outsidere, men allerede i kveldens kamp mot Hellas spiller Japan med kniven på strupen.

Etter tapet mot Elfenbenskysten i åpningskampen er de nødt å vinne for å kunne gå videre, og det samme gjelder for Hellas.

– Det bør være en overkommelig kamp for dem. Men Hellas er et defensivt lag og en tøff nøtt for Japan, som ikke helt fikk til det offensive spillet de er blitt så kjente for i den første kampen, sier Sundet.

Å ryke ut allerede etter gruppespillet ville nok bli tøft for Japan, men de kan trøste seg med at de fortsatt har god tid på seg før de er nødt å vinne VM.

Japansk fotball har nemlig i flere år fulgt en detaljert plan som kalles «hundreårsplanen».

Den inneholder alt fra hvordan den hjemlige ligaen skal utvikle seg, hvordan stadioner bør bygges - og en tidsfrist for når Japan bør ha vunnet fotball-VM.

Den er satt til 2054. Jordskjelvvarselet er herved sendt ut.

FBL-WC-2014-JPN-CIV-FANS

Japanere sørger etter tapet mot Elfenbenskysten i VM.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal