Hopp til innhold

Her er 32.000 japanere samlet til stortstilt korona-eksperiment

Japans OL-arrangører fyller stadion i Tokyo med publikum midt under koronakrisen. Hensikten er å få svar på en rekke spørsmål om viruset.

Spectators follow the the Yokohama DeNA BayStars vs Hanshin TigersA beseball game at the Yokohama Stadium

FULLSATT STADION: Yokohama Stadium, et baseballstadion i Tokyo, ble brukt til å forske på hvordan smitte sprer seg utendørs.

Foto: - / AFP

Sommeren 2021 skal minst 15.000 OL- og Paralympics-utøvere fra 141 nasjoner samles i Tokyo.

Japanerne jobber nå på spreng med forskning og tiltak som skal sikre et sikkert OL, også under en pandemi.

Professor i sportsøkonomi ved NTNU, Harry Arne Solberg, tviler imidlertid på at det i det hele tatt vil bli mulig å få publikum til Japan, om ikke koronasmitten er under kontroll før sommeren.

– Det holder ikke, hvis vaksinen lar vente på seg.

– Jeg har vanskelig å se for meg et OL uten tilskuere, legger han til.

Les også: Ekspertene tror ikke på OL neste sommer heller

Fugaku supercomputer

Japans superdatamaskin, Fugaku, som brukes i arbeidet med å simulere smittespredning.

Foto: Str / AFP

Fullsatt stadion

Idrettsarrangementer går for tomme tribuner verden over. Men ønsket om økt kunnskap om hvordan smitten oppfører seg utendørs gjorde at OL-arrangørene og japanske myndigheter nylig tok i bruk Yokohama Stadium, et baseballstadion i Tokyo, og også en av sommerens OL-arenaer.

De japanske retningslinjene sier at man ikke kan bruke mer enn 50 prosent av tilskuerkapasiteten under et idrettsarrangement.

Fredag forrige uke brukte man imidlertid 80 prosent av sitteplassene, lørdag ble 90 prosent av kapasiteten brukt - og under søndagens kamp var hele 32.000 tilskuere samlet på samme sted, midt under en av verdens verste pandemier.

Professor i mikrobiologi og smittevern ved universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, påpeker at utendørs arrangementer er tryggere enn de som pågår innendørs. Han understreker likevel følgende:

– Men det betyr ikke at utendørs er 100 prosent trygt, og noen tilfeller av smitte har blitt sporet til samtaler utendørs, sier han.

– Uansett burde alle deltagere holde 2 meter avstand og bruke munnbind, legger han til.

Officials check body temperature of people acting as spectators during a test session of screening measures ahead of Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games

En frivillig i Tokyo-OL får målt kroppstemperaturen under en demonstrasjon.

Foto: Issei Kato / Reuters

Forsker på smitte i tette folkemengder

Publikum, som brukte munnbind, var på forhånd blitt oppfordret til å installere apper som kunne spore hvem de kom i kontakt med.

På stadion var det i tillegg installert flere høyoppløselige kameraer og sensorer. Egne CO2-detektorer ble også brukt til å måle mengdetettheten.

Disse dataene ble så matet videre til Japans superdatamaskin «Fugaku», som skal være verdens raskeste datamaskin, for videre analyse. «Fugaku» har allerede blitt brukt til å simulere spredning av koronasmitte i tog og klasserom.

Det blir flere forsøk. Lignende publikumstester skal også gjennomføres i Tokyo Dome, et innendørsanlegg som er hjemmebanen til baseballaget Yomiuri Giants.

– Dette vil hjelpe oss slik at vi kan være vertskap for et sikkert OL for både idrettsutøvere og publikum, sier Nakamura Hidemasa, som er økonomisjef for Tokyo-OL.

Publikum, baseball, Tokyo

På det meste var 32.000 samlet på stadion i Tokyo.

Foto: Kyodo

Skal arrangeres «for enhver pris»

Drøyt sju måneder før et eventuelt OL arrangeres, skyter imidlertid smittetallene i været over det meste av verden.

Dette er imidlertid lekene som ikke kan avlyses eller utsettes en gang til , covid-19 eller ikke. Det har arrangørene og IOC allerede bestemt.

Søndag arrangeres det derfor et turnstevne i Tokyo med utøvere fra USA, Kina og Russland - det første internasjonale sportsarrangementet i landet siden OL ble utsatt. Selve konkurransen er uinteressant, men den er viktig for arrangørlandet, som vil vise at det går an å arrangere idrett i landet uten frykt for koronaviruset.

Japans minister med ansvar for OL, Seiko Hashimoto, har sagt rett ut at OL 2021 skal arrangeres «for enhver pris», uavhengig av koronapandemien.

– Jeg vil konsentrere all vår innsats på tiltak mot koronavirus, sier Hashimoto, ifølge Japan Times.

– Det er lett å være stor i kjeften, kommenterer Solberg.

– Det er ikke de (OL-arrangørene) som setter premissene. Det er det covid-19 som gjør, og den kan ikke de kontrollere, påpeker professoren.

Det blir uansett forsket, utviklet og testet for å være best mulig forberedt på alle mulige slags scenarioer under en pandemi.

Men eventuelle koronatiltak holder både IOC og OL-arrangører tett til brystet. De vil ikke bli avslørt før senere i år, eller langt inn i 2021, har det blitt sagt.

Olympics Tokyo Covid Countermeasures

Dette er et «klistremerke» som plasseres på håndleddet. Det måler kroppstemperaturen på kun få sekunder.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

– Annen type fare

Tokyo-OL presenterte imidlertid tekniske løsninger som skal bedre korona-sikkerheten under OL under en demonstrasjon i den japanske hovedstaden nylig.

Mye av det var nok kjent for de fleste, som skanning av publikum, men av nyheter var et «klistremerke» som kunne plasseres på håndleddet. Det måler kroppstemperaturen på kun få sekunder, ifølge AP.

Presentasjonen gir likevel en antydning på hvor omfattende sikkerhetstiltakene under OL kommer til å bli. IOC-president Thomas Bach har allerede omtalt Tokyo som den «best forberedte OL-byen noensinne».

Men foreløpig er det ikke klart om arrangørene planlegger et OL der publikum får være til stede på konkurransene, eller om kun tilskuere fra Japan får være publikum.

Og om verden fortsatt er lammet av korona, hvordan skal 15.400 olympiske og paralympiske idrettsutøvere fra 141 nasjoner komme seg trygt til Japan sommeren 2021? Hvordan skal de kunne bo og konkurrere der i flere uker, uten at noen blir smittet og syke?

Professor i sportsøkonomi Harry Arne Solberg

Professor i sportsøkonomi ved NTNU, Harry Arne Solberg.

Solberg sammenligner situasjonen i dag med det som skjedde med folks adferdsmønster etter terrorangrepet i New York 11. september.

– Det er en annen type fare, men folks holdninger er blitt påvirket, sier han.

– OL forsvinner nok ikke, folk trenger brød og sirkus. Men å spå om hva som skjer neste år, det er veldig vanskelig, forteller Harry Arne Solberg.

Foreløpig er det solgt nesten 4,5 millioner OL-billetter bare i Japan, mens det er solgt 970.000 billetter til Paralympics-konkurransene.

Kostnadene for å arrangere OL i Tokyo er ifølge arrangørene 12,6 milliarder dollar. Mest sannsynlig er summen enda større. Verken arrangører eller regjering har sagt noe om hvor mye utsettelsen i sommer vil koste, men ifølge nyhetsbyrået AP er det gjort anslag på mellom to og tre milliarder dollar.

Tokyo-lekene starter etter planen 23. juli neste år.

Siste nytt

 • Norge rett til semifinale i curling-VM

  Norges curlingkvinner slo Tyskland 6-3 og tok seg med det direkte til semifinalen i VM i svenske Sandviken.

  Med norsk seier, samt at Sverige tapte for Danmark, tok skip Marianne Rørvik og hennes lag den siste semifinaleplassen bak gullfavoritt Sveits.

  Norge hadde overtaket i store deler av kampen mot Tyskland og vant til slutt 6-3. VM-vert Sverige måtte tåle 4-9-tap for Danmark, og dermed kunne det norske laget juble for avansement til semifinale.

  Det norske laget består av skip Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye.

  Etter to poengløse omganger tok Norge to poeng i den tredje omgangen. Tyskland tok ett i den femte, men Norge ledet 3-1 etter seks av ti omganger.

  Etter åttende omgang hadde det norske laget økt ledelsen til 5-2, og kampen var langt på vei avgjort.

  De to beste etter grunnspillet gikk rett semifinale. Lag tre møter lag seks, mens lag fire møter lag fem i kampen om de to siste semifinaleplassene. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
 • Oilers til NM-finale etter fire strake seirer over Sparta

  Stavanger Oilers vant 5-4 i fjerde kamp av NM-semifinalen borte mot Sparta Sarpsborg fredag. Dermed er de klare for en ny NM-finale.

  Årets grunnserievinner og fjorårets norgesmester Oilers har tatt seg oppskriftsmessig til NM-finalen. I kvartfinalen mot Lillehammer ble det også 4-0 i kamper.

  Likevel fikk Oilers det tøft med å slå et seigt Sparta-lag fredag. De kjempet hardt for å holde seg inne i kampen om en finalebillett.

  Stavanger-laget ledet både 2-0 og 4-2, men måtte se Sparta hente inn tomålsledelsen ved begge anledninger.

  Med to minutter igjen av kampen så det ut til at oppgjøret skulle avgjøres i sudden death, men en sen scoring fra Dan Kissel ordnet seier og nok en NM-finaleplass for Oilers. (NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp 4 (best av 7) Sparta Sarpsborg - Stavanger Oilers
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Mol og Sørum vant gruppefinalen i Mexico

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum slo italienske Daniele Lupo og Enrico Rossi i den siste puljekampen i verdenstouren i Mexico.

  Det norske laget var klar for kvartfinalen foran siste runde, men måtte vinne den siste kampen for å få det som på papiret er enklest motstand i neste runde. Det greide de etter å ha havnet under med 0-1 i sett.

  Italienerne skaffet seg en liten fordel med 15-13-ledelse i det første settet, men den norske stjerneduoen kjempet seg tilbake. Likevel endte det med italiensk settseier med 25-23.

  I det andre settet hadde Mol og Sørum bedre kontroll og vant til slutt 21-17. Dermed måtte et tredje og avgjørende sett til for å kåre en vinner. Der gikk det norske laget seirende ut med 15-11-triumf. (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste