NRK Meny
Normal

Jansruds oppgjør med kombinasjonen: – Kanskje like greit at disiplinen dør ut

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Kjetil Jansrud mener tiden er inne for å endre kombinasjonen, og får støtte av lagkamerat Aksel Lund Svindal.

Kjetil Jansrud

I TRØBBEL: Kjetil Jansrud fikk det tøft på slalåmdelen tirsdag.

Foto: Alessandro Trovati / AP

Laster innhold, vennligst vent..

Jansrud kjørte inn til syvendeplass i tirsdagens kombinasjon i OL. Da han møtte NRK like etterpå var han svært krass.

– Det er kjedelig å bruke fire år på kombinasjonen, og få servert dette i fanget, sier Jansrud.

På grunn av vind ble starten flyttet ned til en amputert utforløype. I tillegg kuttet arrangøren de fleste hoppene, og gjorde den enkle løypa enda mindre krevende. Blant de ti beste på resultatlisten var ni av dem slalåmkjørere.

Sistemann var Kjetil Jansrud.

– Det er synd at det blir sånn. Det blir ikke så spennende av det. Jeg har forsvart kombinasjonen i alle år, men nå er det kanskje like greit at denne disiplinen dør ut, sier Jansrud oppgitt.

 Kjetil Jansrud

KORTVARIG GLEDE: Kjetil Jansrud i aksjon på utfordelen, der han ble nummer fire.

Foto: Dominic Ebenbichler / Reuters

Svindal: – Må lage regler

Da NRK møtte ham et par timer etter rennet utdypet Jansrud:

– Kombinasjonen er en spennende disiplin, det er to verdener som møtes. Men forutsetningen er at de har lik mulighet for å hevde seg. Slik var det ikke i dag, og jeg føler at FIS har et ansvar for det. Hvis ikke er det vanskelig å forsvare at øvelsen skal overleve.

Aksel Lund Svindal kjørte ikke slalåmdelen, men vil gjerne beholde kombinasjonen på steder som Wengen og Kitzbühel.

– Jeg skjønner Kjetil godt. Det er ikke et renn for dem som kjører mest fart. Men det er vanskelig å ta en avgjørelse på sparket, og det er lett å være etterpåklok. Jeg synes det må lages noen regler som regulerer det, sier Svindal.

– Vi er ikke bitre. Det er som det er, og vi prøvde å gi gass. Det gikk ikke veien, men det gir oss en revansjelyst før utforen på torsdag. Jeg hadde tre gode medaljemuligheter, og nå er en av dem forspilt, sier Jansrud.

Ferdig som OL-øvelse?

NRK-ekspert Marius Arnesen forstår frustrasjonen.

– De kjører en utfor uten hopp, helt uten frykt. De kjører er en vanskelig «barneutfor». Så kjører de en vanskelig slalåm der de har vannet løypa. Da blir forskjellene for store. Jansrud er beste fartskjører, og han er 2,15 bak. De er ikke med i kampen, og det er synd, sier Arnesen.

– Det var ikke løperne som avgjorde, det var traseene som avgjorde at slalåmkjørerne var best, legger han til.

Kombinasjonen har en svært usikker fremtid. Om den står på OL-programmet i Beijing i 2022 er usikkert.

– Det skal kjøres i VM i 2019, men så er det snakk om at kombinasjonen skal ut, og at parallellslalåm skal inn. Noen endelig avgjørelse er ikke tatt, sier Arnesen.

Marcel Hirscher

TOK GULLET: Marcel Hirscher.

Foto: Mike Segar / Reuters

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal