Jansrud-utfordrer ved bevissthet etter stygt fall

BEAVER CREEK/OSLO (NRK): Tsjekkiske Ondrej Bank mistet balansen på målhoppet og landet på ansiktet i VMs superkombinasjon som Kjetil Jansrud leder.

Ondrej Bank

SE VIDEO: Ondrej Bank var forslått etter fallet og pådro seg en kraftig hjernerystelse samt et stygt kutt i ansiktet, men er nå ved bevisthet. Se det stygge fallet hans her.

Siste nytt om tsjekkeren er at han er ved bevissthet, men at han har pådratt seg en kraftig hjernerystelse og et stygt kutt i ansiktet.

– Det så ikke bra ut, sier Kjetil Jansrud til NRK.

Ondrej Bank

SKREKKFALL: Ondrej Bank skle ned målhoppet på ansiktet.

Foto: Erich Schlegel / Reuters

Nordmannen kjørte en svært god utfordel og leder med ni hundredeler på sveitsiske Beat Feuz før slalåmdelen av superkombinasjonen senere søndag.

Men fallet til Bank overskygget Jansruds prestasjon i utforen.

– Jeg så landingen hans og det var ikke kult å se på. Spesielt ikke for oss løpere. Vi får en «reality check» når sånt skjer, sier Jansrud.

– Det er som om en hopper skulle falle på hoppkanten, sa NRK-kommentator Andreas Toft om den stygge episoden som satte en støkk i det feststemte alpinpublikumet.

Det ble musestille på tribunen da Bank seilte i mål bevisstløs. Og stillheten varte og varte, for Bank leet ikke en muskel.

Det er som om en hopper skulle falle på hoppkanten.

Kommentator Andreas Toft

Til slutt ble han fraktet bort på båre, og da klappet publikum.

Ved bevissthet

– It's bad, but not too bad, sier amerikansk helsepersonell til NRK søndag kveld, norsk tid.

Det betyr altså at det kunne gått verre.

Tsjekkeren var en av gullfavorittene, men i løpet av hundredeler ble alt ødelagt på verst tenkelige vis. Som videoen over viser mistet Bank balansen akkurat før målhoppet.

Ondrej Bank

SKREKKFALL: Ondrej Bank skle ned målhoppet på ansiktet.

Foto: Erich Schlegel / Reuters

Dermed gikk alt galt da han lettet fra bakken. Den ene skien løste seg ut og tsjekkeren landet med ansiktet først og skled over målstreken.

– Hoppet er på grensen

NRK-ekspert Kjetil André Aamodt så fallet fra målområdet. Aamodt har selv falt stygt som alpinist og mistet bevisstheten. Han likte ikke det han så.

– Det så fryktelig ut, sier Aamodt.

– Det er en utrolig kjedelig følelse å miste balansen foran et slikt hopp. Han hoppet 50 til 60 meter og landet på ansiktet.

Aamodt synes det siste målhoppet er helt på grensen av hva som er forsvarlige.

– I dag synes jeg de to siste hoppene er helt på grensen, sier Aamodt.

Se video: Slik opplevde Kjetil Jansrud det stygge fallet.

Komm.: Andreas Toft og Marius Arnesen.

Sportsnyheter

Siste nytt

 • Kina advarer utenlandske OL-utøvere

  Et medlem av Kinas OL-organisasjonskomité advarer utenlandske idrettsutøvere og sier at de kan bli straffet for politiske ytringer som bryter kinesisk lov under vinterlekene i Beijing.

  – Alle ytringer som er i tråd med den olympiske ånden vil sikkert bli beskyttet, sa Yang Shu, visedirektør for internasjonale relasjoner i Beijings organisasjonskomité, på en pressekonferanse tirsdag.

  Han la likevel til:

  – Enhver oppførsel eller tale som er imot den olympiske ånd, spesielt kinesiske lover og regler, er imidlertid også underlagt en viss straff, sa han.

  IOC kunngjorde også før fjorårets sommerleker i Tokyo at idrettsutøvere som arrangerte protester der ville få en form for straff.

  Regel 50 i IOC-charteret forbyr demonstrasjoner av politisk og religiøs art ved olympiske arenaer.

  Yang sa tirsdag at dette kan bli gjenstand for straff, og siterte kinesisk lov, som er langt mer restriktiv på dette området enn mange andre land, skriver Washington Post.

  China Olympic Village
  Foto: Mark Schiefelbein / AP
 • Saltvik Pedersen i aksjon 

  I dag skal Jesper Saltvik Pedersen forsøke å gjøre som han gjorde under Paralympics i 2018, nemlig å gå helt til topps i storslalåm. Du ser konkurransen på NRK1 og du kan følge den her.

  I tillegg er det magasinprogram med reportasjer og høydepunkter klokken 21.50-22.00 på samme kanal.

  Alpint: 09.50: Storslalåm, 1. omgang, menn.

  Pedersen kjører ganske sent i konkurransen. Hans klasse (sittende) er sist ut. Marcus Grasto Nilsen kjører i klassen for stående.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Birk Ruud dropper X Games – frykter koronasmitte før OL

  Friski-kjører Birk Ruud dropper X Games i Aspen 21. til 23. januar i frykt for å bli smittet på reisen til USA, skriver VG.

  – Jeg har fire X Games-medaljer, men ingen OL-medalje. Derfor blir jeg hjemme og trener her for ikke å risikere noe, sier 21-åringen til avisa.

  Kvalifiseringen til Ruuds første OL-øvelse, big air, er 7. februar, og Ruud skal etter planen reise til Kina allerede 28. januar.

  For å komme inn i Kina må utøvere som nylig har hatt korona, avlegge to negative tester åtte dager før innreise, opplyste Halvor Lea, kommunikasjonssjef hos Olympiatoppen, til NRK tirsdag.

  Dermed vil Ruud etter alle solemerker miste OL om han blir smittet i løpet av de neste dagene.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal