Hopp til innhold

Jan Schmids utrolige opptur: – Han kunne vært ferdig

Fra å være en middelmådig løper har Jan Schmid (34) tatt steget opp blant verdens beste denne sesongen. Nå kjemper han en intens kamp om sammenlagtseier i verdenscupen.

Jan Schmid

I TOPPEN: Jan Schmid jubler for seier i Chaux-Neuve tidligere denne sesongen.

Foto: Sebastien Bozon / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Sportssjef Ivar Stuan er meget imponert over det Schmid leverer om dagen. Lørdag tok Schmid sesongens sjette pallplass da han ble nummer to i Hakuba. Det står i sterk kontrast til fjoråret, der to femteplasser var beste resultat.

Da tok nordmannen et oppgjør med seg selv.

– Det ligger en stor selverkjennelse bak oppturen. Hvis ikke han hadde gjort noe etter fjoråret kunne han vært ferdig, sier Stuan til NRK.

Sesongen i fjor ble ødelagt av sykdom, og han klarte aldri å konkurrere mot de beste. Denne sesongen har han kun ramlet utenfor topp ti ved én anledning.

– Jan bestemte seg, la et løp og har gjennomført det løpet. Han fikk en kjempestart på sesongen, og nå er han frisk og rask. Han har lidd litt under at det gås jaktstart, og at han ikke er helt rå i avslutningene. Det har gitt mange femte- og sjetteplasser i stedet for plass på pallen, sier Stuan.

Også på det taktiske har han blitt bedre. I Chaux-Neuve for to uker siden var alle taktiske bommerter glemt da han rundlurte Watabe mot slutten og tok seieren etter en taktisk genistrek.

 Ivar Stuan

SPORTSSJEF: Ivar Stuan.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dårligste på lenge

Denne helgen droppet Schmid OL-oppkjøring med resten av laget for fortsatt å ha muligheten i verdenscupsammendraget. Etter «bare» å ha blitt nummer syv i Seefeld søndag, jaktet Schmid opptur i Hakuba, men det startet fryktelig dårlig.

I den litt spesielle hoppbakken landet verdenscuptoeren på 125,5 meter. Det holdt til en fjerdeplass, over minuttet bak suverene Akito Watabe før langrennet.

I sporet gikk han forbi Kristjan Ilves og Manuel Faißt, og han tok andreplassen.

– Det er det dårligste hoppet jeg har levert på veldig lenge. Da er jeg veldig fornøyd med å bli nummer to. En pallplass er alltid artig, sier Schmid etter rennet i Hakuba.

– Jan bør være nærmere enn som så. Men det røyk i bakken, sier Ivar Stuan.

– Målet med turen er fortsatt å henge med. Akito har vært i kjempeform, men med denne andreplassen er jeg fornøyd med, sier Schmid.

I verdenscupen sammenlagt leder nå Watabe med sine 845 poeng. Schmid følger på annenplass med 785 poeng.

Jan Schmid

I JAPAN: Jan Schmid mens han intervjues etter lørdagens renn i Hakuba.

Foto: NRK

Seks norske i toppen

Norges lag leverte en glimrende konkurranse i Hakuba. Espen Bjørnstad leverte karrierebeste med en femteplass. Mikko Kokslien var tilbake blant topp ti for første gang på et år.

Totalt var det seks norske blant de 14 beste.

– Jeg er veldig fornøyd med laginnsatsen. Det er bra at vi stillet et så bra lag, selv om verdenscupen i Hakuba er litt b-preget, sier Stuan til NRK.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal