Kommentar

Jakten på Sánchez - hvilken klubb passer ham best?

KOMMENTAR: Både Chelsea, Manchester City og Manchester United ønsker seg Alexis Sánchez. Kun to av dem fremstår som fornuftige valg.

Britain Soccer Premier League

BRENNHET: Alexis Sánchez er for øyeblikket Premier Leagues mest ettertraktede spiller, og det store spørsmålet er hvilken klubb han velger. En avgjørelse kan komme snart.

Foto: Alastair Grant / AP

Manchester City var lenge favoritter til å vinne kampen om signaturen. Siden sommeren har de fleste antatt at Alexis Sánchez ville gjenforenes med Pep Guardiola, enten i januar eller neste sommer.

Så kastet Manchester United seg inn i kampen. Og så kom Chelsea på banen.

Når stjernens kontrakt løper ut i sommer, kan han forlate Arsenal gratis. Det at han ikke har forlenget den, er forståelig.

Arsenal krever visstnok 350 millioner kroner, men City tilbyr kun 200. Prislappen har imidlertid ikke skremt United, som skal ha startet forhandlingene med Arsenal (disse kan involvere Henrikh Mkhitaryan i en byttehandel).

SOCCER-ENGLAND-LIV-MCI/

Manchester City og trener Pep Guardiola skal ha blitt usikre på om de ønsker å være med videre i kampen om Sánchez.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Det sies at City har trukket seg tilbake enn så lenge – og at Chelsea nå vurderer å legge inn bud.

All interessen gir mening: Vi snakker om en etablert Premier League-stjerne på 29 år med en pris som er langt lavere enn markedsverdien.

Så hvordan vil han passe inn i de tre lagene?

Manchester United: Penger og ambisjoner

Treneren: Det at Sánchez kjenner Pep Guardiola, betyr ikke at han ikke kan jobbe med José Mourinho. Begge er vulkanske vinnerskaller som gir alt i jakten på titler.

Sánchez har skåret tenner på banen når Arsenal har underprestert. Han har kranglet med spillere på trening og kritisert lagkamerater som ikke har levert. At dette har splittet spillergruppen, sier mer om Arsenal enn det gjør om ham. Om ikke annet liker Mourinho når det smeller litt – det skal ikke være fred og harmoni om laget bare taper.

Med hensyn til temperament bør Sánchez og Mourinho kunne jobbe godt sammen.

Taktikken: Mourinho har ofte prøvd å få talentfulle vinger til å jobbe hjemover – se Cristiano Ronaldo og Eden Hazard – så Sánchez vil være en gavepakke. Chileneren jobber steinhardt.

Men problemer kan oppstå om Mourinho parkerer bussen i storkamper. Med en fortid i Barcelona, Arsenal og Chile vil Sánchez være vant til å gå i strupen på motstanderen.

Rollen: Mourinho brukte 750 millioner på Romelu Lukaku før sesongen og spiller sjelden med to spisser, så Sánchez blir sannsynligvis offensiv midtbane. Men hvor?

Den idelle posisjonen er venstre ving, men der spiller Marcus Rashford og Anthony Martial. Én mulighet er at Sánchez brukes på høyre, og at Juan Mata flyttes inn sentralt, noe som vil styrke United defensivt langs den flanken.

Et enda mer spennende alternativ er å trekke Sánchez inn sentralt, bak Lukaku og foran Paul Pogba. United vil få en kruttsterk sentrallinje, mens Sánchez vil stå fri til å spille dypt, angripe bakrom og skape overtall på kant.

Sannsynlighet: Sánchez kjenner Guardiola, men det er United som står klar til å betale overgangssummen, samt spillerens krav om mellom 3,5 og 4 millioner i uken. Sánchez vet at United er forberedt på å bruke enormt med penger for å vinne tittelen igjen. Forhandlingene det rapporteres om, hadde neppe startet om han ikke var interessert.

SOCCER-ENGLAND-MUN-DRB/

Manchester United har allerede stortalentet Marcus Rashford (bildet) og Anthony Martial på venstrekanten, men kan nok uansett finne en plass til Sánchez.

Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Manchester City: Pep og festfotball

Treneren: Guardiola hentet Sánchez til Barcelona i 2011, og begge sies å ønske en gjenforening. De kjenner hverandre godt. Lite å utsette her.

Taktikken: City triller ball, presser høyt og dominerer kamper. Sánchez elsker å angripe, og hans eksplosivitet vil hjelpe laget i banens siste tredjedel, spesielt mot dyptliggende lag. Det blir som det var i Barça.

En annen faktor er arbeidskapasiteten. I Arsenal har Sánchez ledet presset og viftet lagkameratene oppover. Guardiola beundrer spisser som jager ballen konstant, og vil anse Sánchez som en nøkkelspiller også uten ball.

Rollen: Skulle Sánchez hentes i januar, vil Guardiola neppe endre 4-3-3-systemet som fungerer så godt. På høyre har han Raheem Sterling og Bernardo Silva, så det blir mer logisk å bruke Sánchez på venstre eller på topp.

Guardiola har nemlig kun Leroy Sané som venstrebeint ving, mens skaden til Gabriel Jesus gjør Kun Agüero til eneste spiss. Det kan fort være at Sánchez blir mer aktuell som spiss. Guardiola har sagt at han trenger en venstreving som strekker spillet – noe Sané gjør – siden han ikke har en offensiv venstreback. Førstevalget der, Benjamin Mendy, er ute til april.

Guardiola og Agüero rapporteres også å ha et noe ustabilt forhold, og Agüero har ikke funnet toppformen siden han var involvert i en bilulykke i september. Sánchez storspilte som spiss i Arsenal forrige sesong.

Sannsynlighetene: City har pengene, men ønsker ikke å gi 350 millioner. Én rapport hevder at Sánchez sin agent sa ja til City, før han så brøt avtalen da United kom inn med et bud, noe som har fått City til å trekke seg av prinsipp.

En annen faktor er at Sánchez vil teste lønnsstrukturen: City jobber visstnok med en ny kontrakt til Kevin De Bruyne verdt 2,5 millioner i uken.

Det kan bli dyrt å hente Sánchez. Men å la ham gå til United, deres fremste rival, kan vise seg å bli enda mer kostbart.

SOCCER-ENGLAND-ARS-CHE/

29 år gamle Sánchez skal ha fått en prislapp på nette 350 millioner kroner.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Chelsea: Uvant stil, ny rolle

Treneren: Antonio Conte jaktet Sánchez da han trente Juventus. Italieneren er så besatt av å presse riktig at han bokstavlig talt peker der hvor spillerne skal løpe. Sánchez har også den brennende vinnermentaliteten Conte ønsker å skape.

Taktikken: Man kan skjønne om Sánchez foretrekker City eller United, da Chelsea ligger dypere og vil kreve mer defensivt arbeid. Dette blir ikke som i Barça. For Chelseas del vil de imidlertid få en dynamisk angriper som kan dele noe av det enorme kreative ansvaret som hviler på Hazard.

Rollen: Igjen er det komplisert, da Sánchez oppsøker lignende områder som Hazard. Conte kunne kanskje brukt begge i 4-2-4-systemet han først ønsket å drille inn i Chelsea, men har kun én spiss han stoler på (Álvaro Morata), noe som gjør formasjonen usannsynlig.

Dermed vil nok Sánchez eventuelt gå inn som offensiv midtbane på høyresiden i 3-4-3, mens Hazard ligger til venstre. Dette er ikke Sánchez sin beste rolle.

Sannsynlighet: Chelsea henter stort sett unge spillere som kan selges dyrt om de ikke slår til. De tilbyr heller ikke spillere over 30 kontrakter på mer enn ett år. Sánchez vil bli lagets best betalte spiller, med en kontrakt som tar ham langt inn i 30-årene. Her er det mye som skurrer.

Dessuten ønsker Conte først og fremst en spiss og en venstre vingback i januar. Skulle de bruke tid, penger og energi på Sánchez nå, vil det fremstå som et snodig valg.

Siste nytt

 • Det meste gikk galt for Hovland

  De to norske golfproffene Viktor Hovland og Kristoffer Ventura må reise tomhendt hjem fra Mexico etter at ingen klarte «cuten» lørdag. Før den andre runden av årets nest siste PGA-turnering Mayakoba Golf Classic lå nordmennene på henholdsvis 31.- og 44.-plass. Men på lørdagens runde gikk det meste imot unggutta som til slutt havnet utenfor «cuten».

  Dermed misset Hovland cuten for første gang siden januar, og for første gang som proff på PGA-touren. Han endte på en 83.-plass. Hovland var på forhånd regnet som en av favorittene til å vinne turneringen. Ventura endte på 93.-plass. (NTB)

  Greenbrier Golf
  Foto: Steve Helber / AP
 • Ebba Andersson på krykker

  Den svenske langrennsstjernen Ebba Andersson har pådratt seg en kneskade. Hun går på krykker etter at hun skadet kneet på en løpetur. Det er usikkert om hun stiller til den nasjonale åpningen i Gällivare neste helg. Andersson har slitt med knærne tidligere og har operert flere ganger. (NTB)

  Verdenscup langrenn
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Disse er klare for fotball-EM:

  Gruppe A: England og Tsjekkia
  Gruppe B: Ukraina
  Gruppe C: Tyskland og Nederland
  Gruppe D: Ikke avklart
  Gruppe E: Kroatia
  Gruppe F (Norges gruppe): Spania og Sverige
  Gruppe G: Polen og Østerrike
  Gruppe H: Frankrike og Tyrkia
  Gruppe I: Belgia og Russland
  Gruppe J: Italia og Finland

  Sverige
  Foto: Vadim Ghirda / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal