Hopp til innhold

Jakten på juksemakerne

Kveldens «Spekter» ser på hva doping er og hvordan det kan avsløres.

Urinprøver
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Effekten av doping

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Tidligere toppsyklist Mads Kaggestad var med på et forsøk i 1997 for se på effekten av doping på toppidrettsutøvere.

Kaggestad og treningskameraten var med i forsøket – den ene fikk placebo og den andre fikk EPO.

–Etter hvert skjønte vi at det var jeg som fikk EPO fordi treningskameraten min klagde på at jeg syklet alt for hardt når vi skulle sykle rolig. Jeg synes ikke at jeg syklet så veldig hardt, sier Kaggestad i programmet.

Hvordan føltes det da?

–Det føltes som om jeg var i veldig god form. Jeg hadde veldig mye overskudd og tålte mye, forklarer han.

Den tidligere lagkameraten med Thor Hushovs i Credit Agricole, påstod at han aldri var fristet av det i karrieren.

I CA var beskjeden at om du ble tatt i doping var det rett ut av laget, men Kaggestad vet at det skjer i mange andre lag og at det ikke er lett å si nei når lagledelsen krever resultater.

Se "Jakten på juksemakerne" her

Utestengt fra OL

Claudia Pechstein anker dopingutestengelsen

Claudia Pechstein

Foto: Gero Breloer / Scanpix/AP

«Spekter» møter også Claudia Pechstein som aldri har blitt tatt for doping. Hun har gjennom en lang karriere blitt testet hele 330 ganger, men får likevel ikke delta i OL i Vancouver på grunn av unormale blodverdier. Pechstein tror at det skyldes arvelige egenskaper.

–Jeg har trukket "Svarte-Petter" og må bevise min uskyld, noe som er veldig vanskelig, sier Pechstein til NRK.

Les også:

Pechstein tapte ankesaken

- ISU har ødelagt livet mitt

Pechstein kjemper for frifinnelse

Har ikke tenkt på det

Håvar Bøkko

Håvard Bøkko

Foto: Bendiksby / Scanpix

Spekter har også fulgt OL-håpet Håvard Bøkko gjennom en hel dag. Man ser på hvordan han forbereder seg til det som skal skje, og hvilke tanker han gjør seg om dopingproblematikken.

Han bruker 1200 timer i året på trening. Hard og målrettet trening som er resepten hans til suksess, ikke kunstige tilsetninger.

–Det har aldri vært en tanke i hodet mitt. Jeg vet at jeg kan vinne med å være ren, sier Bøkko i programmet.

Fra prøve til laboratorium

Vi får også se hvordan en uanmeldt dopingkontroll blir gjort på Storhamars ishockeylag. Her får man se hvordan det hele foregår fra prøvene blir tatt til de blir analysert på dopinglaboratoriet.

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal