Fortvilet Caruana: – En komplett farse

Kandidatturneringen som har fått mye kritikk ble i dag stanset av Det internasjonale sjakkforbundet (Fide). Magnus Carlsens rival, Fabiano Caruana risikerer nå å ikke slippe ut av Russland

Fabiano Caruana

UTSETTES: Kampen om hvem som blir Carlsens VM-rival vil fortsette på et senere tidspunkt.

Foto: Tolga Akmen / AFP

Bakgrunnen for at Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) torsdag valgte å stanse kandidatturneringen er at regjeringen i Russland har beordret luftfartsmyndighetene til å sette samtlige rutefly og chartrede fly til og fra landet på bakken fra og med fredag.

Dette gjør de som et tiltak for å begrense smitte av koronaviruset.

Torsdag kveld gikk Fabiano Caruana ut på Twitter og fortalte at flyet hans er forsinket og ikke vil gå før 04.50 i natt lokal tid. Flyforbudet i Russland skal tre inn fredag.

– Ikke helt sikker på at vi slipper ut av landet. En komplett farse, skriver italiensk-amerikaneren.

Laster Twitter-innhold

Magnus Carlsen sier til Chess24 at situasjonen åpenbart ikke er ideell, men at han har forståelse for at kandidatturneringen ble avbrutt. Og til tross for at det blir en noe annerledes oppladning til den kommende VM-duellen, holder den norske sjakkstjernen motet oppe.

– Hvis jeg får sitte med tittelen litt lengre så skal jeg ikke klage, spøker han.

– Burde turneringen gått i gang?

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er imidlertid kritisk til at ikke kandidatturneringen ble avlyst på et tidligere tidspunkt. Han mener dette er en alvorlig avgjørelse, som helt klart er betydningsfull for sjakken og for VM-syklusen.

– Det er jo klart det er grunn til å spørre om det, om man i det hele tatt burde gått i gang med denne turneringen. Når alle andre sporter har avlyst alt sitt, hvorfor skulle sjakken fortsette med sitt, spør han og fortsetter:

Bae

NRKS SJAKKEKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det var ikke vanskelig å forutse at noen enten kunne bli syke eller om ville det skje noe ytterligere som gjorde at man måtte bryte.

Carlsen på sin side mener forbundet skal ha skryt for å ha forsøkt å gjennomføre turneringen som planlagt.

– Kanskje dette bare er min tanke, og jeg er sikker på at ikke alle er enig, men jeg tenker at det hadde en verdi å gjennomføre disse syv rundene. Vi prøvde iallfall og det er bedre enn ingenting, sier han og fortsetter:

– Situasjonen er åpenbart kaotisk, og alle dem som ba om at turneringen burde vært utsatt fra starten av kommer nok til å si «hva sa jeg», men jeg føler at de gjorde det de kunne.

Kaos i forkant

At kandidatturneringen hverken ble avlyst eller utsatt slik som alle andre idrettsarrangementer har blitt den siste tiden, og istedet startet som planlagt i den russiske byen Jekaterinburg tirsdag denne uka, skapte flere reaksjoner i forkant.

Deriblant valgte Teimur Radjabov, som egentlig skulle delta, å trekke seg fra turneringen etter å ha bedt Det internasjonale sjakkforbundet om å flytte turneringen. I tillegg trakk den tidligere toppspilleren Vladimir Kramnik, som skulle kommentere, seg fra oppdraget i protest.

– Jeg mener det er feil å arrangere turneringen av flere grunner: Både for omdømmet, det juridiske og ikke minst menneskelig, skrev han i en uttalelse.

Først to dager etter at turneringen var i gang kom Det internasjonale sjakkforbundet med uttalelsen om at turneringen ikke kan fortsette uten at det foreligger garantier for at spillere og ledere kommer seg trygt hjem.

– Kandidatturneringen er over for nå. Den vanskelige delen gjenstår: Å komme seg hjem. Jeg forventer å vende tilbake til en verden jeg knapt gjenkjenner, sier sjakkstjernen Fabiano Caruana på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Turneringen fortsetter

Det betyr altså at kampen om hvem som blir Carlsens VM-rival vil fortsette på et senere tidspunkt. Resultatene fra de sju rundene som så langt er gjennomført vil stå som gjeldende når partiene gjenopptas.

– Hvis man starter fra «scratch» igjen, så vil de som ligger best an reagere på det. Samtidig, hvis man skal dra i gang på det utgangspunktet de har nå, så vil det være veldig vanskelig å få med dem som ligger dårligst an. Sånn sett hadde det vært bedre nå dersom vi hadde hatt et nullpunkt og bare utsatt til senere, sier Bae.

– Hva har dette å si for Carlsen?

– Det som har vært antatt er at VM skulle spilles i Dubai rett før jul, men det må jo være en utøver på plass før den tid og antagelig noe før også. Så da er spørsmålet om det internasjonale sjakkforbundet klarer å få det på plass.

I likhet med Bae, tror ikke Carlsens manager, Espen Agdestein, at kanditaturneringens utsettelse vil ha stor påvirkning på den norske sjakkstjernen.

– Han må vente litt lenger før han får vite hvem som er motstanderen, så sånn sett forskyves jo forberedelsene til en VM-match på grunn av det. Det er jo veldig mye uvisshet rundt dette, slik som i resten av sportsverdenen i dag, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Liverpool snur - permitterer ikke

  Liverpool har fått kraftig kritikk for at de permitterte 200 ansatte lørdag. Nå melder klubben på sine sider at de snur og dropper permitteringene. Samtidig beklager klubben.

  – Vi mener vi kom til feil beslutning forrige uke. Vi beklager. Våre intensjoner var, og er fortsatt, å forsikre at hele staben skal unngå tap av inntekt i denne tiden, skriver klubben i en pressemelding.

  FILE PHOTO: Anfield General Views
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal