Sindri tok pause da Dale Oen døde - nå er han klar for EM-semi

HERNING/OSLO (NRK.no): Sindri Thor Jakobsson kuttet ut svømmingen da forbildet Alexander Dale Oen døde. Torsdag satte 22-åringen norsk rekord på 100 meter butterfly og kvalifiserte seg til EM-semifinalen.

EM i kortbanesvønning er i gang i Herning i Danmark.

SE VIDEO: Sindri Thor Jakobsson imponerte stort under sitt første løp under EM kortbane.

 • De innledende heatene pågår fortsatt. Se de norske svømmerne kjempe om semfinale direkte her!

Jakobsson fosset nemlig inn til heatseier med tiden 52,34 - en forbedring av den norske rekorden med nesten ett sekund. Han sto fra før med rekorden på 53,29.

Dale Oen

En hel nasjon sørget over Alexander Dale Oens død 1. mai 2012. Her står han med VM-gullet fra 100 meter bryst i 2011.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Tiden holdt til førstereserve, og da én av de semifinaleklare herrene måtte trekke seg, ble døren åpnet for 22-åringen.

– Helt utrolig

– Jeg svømte ett sekund raskere enn jeg noen gang har gjort. Det er helt utrolig, sier en andpusten Jacobsson til NRK.no etter å ha klatret opp av bassenget.

Det er liten tvil om at 22-åringen selv er svært overrasket over prestasjonen. Jakobsson har faktisk sin største styrke i favorittøvelsen 200 meter butterfly, hvor han har den norske rekorden med 1.57,20.

Torsdagens EM-overraskelse kommer også til tross for at Jakobsson valgte å legge bort svømmingen i tiden etter Alexander Dale Oens død.

– Betyr mer enn noen gang

Jakobsson og Sverre Næss var de siste som så Dale Oen i live i Flagstaff. De har begge fortalt den sterke historien fra 2012.

– Dette betyr utrolig mye. Svømmingen betyr mer enn noen gang. Det viser at jeg har gjort noe riktig, sier Jakobsson til NRK.no.

Etter å ha deltatt i EM noen få uker etter Dale Oens død, merket 22-åringen at han ikke hadde krefter eller motivasjon til å svømme. Alt virket meningsløst uten Dale Oen til stede.

Men i februar fant Jakobsson svømmegleden igjen. Siden har han trent med Dale Oen i tankene.

– Han hadde virkelig troen på meg, og det kommer jeg til å ta med meg hver eneste dag, sa Jakobsson til NRK.no i april.

Tidligere på morgenkvisten torsdag kvalifiserte Henriette Brekke fra Stavanger seg til semifinalen på 50 meter bryst med 31,01 sekunder. Det holdt til 15. plass.

På den samme distansen ble Susann Bjørnsen utslått.

– Utrolig gledelig

Cecilie Johannessen tok seg videre til semifinalen på 100 meter fri, og frijentelaget er også videre i EM.

– Tre individuelle semifinaler var etter forventningene. Vi skulle gjerne hatt flere av jentene videre på 100 meter fri, men vi er alt i alt fornøyd, sier landslagssjef Petter Løvberg, som trekker frem Jakobssons løp.

– Han har hatt en fantastisk utvikling. Vi er kjempefornøyd med at han setter rekord i et mesterskap. Det er den største prestasjonen i dag.

Løvberg mener det er ekstra spesielt at Jakobsson imponerer etter å ha vært igjennom et tøft år i 2012.

– Det er nettopp derfor vi synes det er utrolig gledelig. For det første at han er tilbake, og at han nå tar store steg, er artig for alle med et svømmehjerte, sier Løvberg.

PS! Semifinalene vises på NRK2 fra klokken 16.30 før sendingen fortsetter på NRK1 klokken 17.50.

EM kortbanesvømming i Herning i Danmark.

SE VIDEO: Cecilie W. Johannessen tok seg til semifinalen i 100 meter fri.

Siste nytt

 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP
 • Milan nærmere mesterligaspill

  Jens Petter Hauge ble værende på benken da Milan viste kjempeform og slo Torino 7–0 i Serie A onsdag. De tre siste målene var signert Ante Rebic.

  Med to runder igjen av Serie A ser mulighetene for å sikre mesterligaspill neste sesong gode ut for Milan. De ligger på 3.-plass med like mange poeng som Atalanta, som de møter i siste serierunde, på 2.-plass. 4.-plasserte Napoli er to poeng bak, mens Juventus er tre poeng bak på 5.-plass.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP
 • Norge slo Danmark etter forlengning

  Drøyt to minutter inn i forlengingen sørget en pasning av Mats Rosseli Olsen og scoring av Emil Lilleberg for norsk 4-3-seier over Danmark.

  Rosseli og Lilleberg kom to mot én i forlengingen og sørget for at Norge fikk seg ekstra selvtillit inn mot VM i Riga senere denne måneden.

  Norge stilte med et forsterket lag sammenlignet med laget som tapte 0–4 for Danmark for seks dager siden. Lagene møtes til ny dyst torsdag.

  VM-oppkjøring ishockey, menn: Danmark - Norge
  Foto: Fredrik Hagen / Norges Ishockeyforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal