Sindri tok pause da Dale Oen døde - nå er han klar for EM-semi

HERNING/OSLO (NRK.no): Sindri Thor Jakobsson kuttet ut svømmingen da forbildet Alexander Dale Oen døde. Torsdag satte 22-åringen norsk rekord på 100 meter butterfly og kvalifiserte seg til EM-semifinalen.

EM i kortbanesvønning er i gang i Herning i Danmark.

SE VIDEO: Sindri Thor Jakobsson imponerte stort under sitt første løp under EM kortbane.

 • De innledende heatene pågår fortsatt. Se de norske svømmerne kjempe om semfinale direkte her!

Jakobsson fosset nemlig inn til heatseier med tiden 52,34 - en forbedring av den norske rekorden med nesten ett sekund. Han sto fra før med rekorden på 53,29.

Dale Oen

En hel nasjon sørget over Alexander Dale Oens død 1. mai 2012. Her står han med VM-gullet fra 100 meter bryst i 2011.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Tiden holdt til førstereserve, og da én av de semifinaleklare herrene måtte trekke seg, ble døren åpnet for 22-åringen.

– Helt utrolig

– Jeg svømte ett sekund raskere enn jeg noen gang har gjort. Det er helt utrolig, sier en andpusten Jacobsson til NRK.no etter å ha klatret opp av bassenget.

Det er liten tvil om at 22-åringen selv er svært overrasket over prestasjonen. Jakobsson har faktisk sin største styrke i favorittøvelsen 200 meter butterfly, hvor han har den norske rekorden med 1.57,20.

Torsdagens EM-overraskelse kommer også til tross for at Jakobsson valgte å legge bort svømmingen i tiden etter Alexander Dale Oens død.

– Betyr mer enn noen gang

Jakobsson og Sverre Næss var de siste som så Dale Oen i live i Flagstaff. De har begge fortalt den sterke historien fra 2012.

– Dette betyr utrolig mye. Svømmingen betyr mer enn noen gang. Det viser at jeg har gjort noe riktig, sier Jakobsson til NRK.no.

Etter å ha deltatt i EM noen få uker etter Dale Oens død, merket 22-åringen at han ikke hadde krefter eller motivasjon til å svømme. Alt virket meningsløst uten Dale Oen til stede.

Men i februar fant Jakobsson svømmegleden igjen. Siden har han trent med Dale Oen i tankene.

– Han hadde virkelig troen på meg, og det kommer jeg til å ta med meg hver eneste dag, sa Jakobsson til NRK.no i april.

Tidligere på morgenkvisten torsdag kvalifiserte Henriette Brekke fra Stavanger seg til semifinalen på 50 meter bryst med 31,01 sekunder. Det holdt til 15. plass.

På den samme distansen ble Susann Bjørnsen utslått.

– Utrolig gledelig

Cecilie Johannessen tok seg videre til semifinalen på 100 meter fri, og frijentelaget er også videre i EM.

– Tre individuelle semifinaler var etter forventningene. Vi skulle gjerne hatt flere av jentene videre på 100 meter fri, men vi er alt i alt fornøyd, sier landslagssjef Petter Løvberg, som trekker frem Jakobssons løp.

– Han har hatt en fantastisk utvikling. Vi er kjempefornøyd med at han setter rekord i et mesterskap. Det er den største prestasjonen i dag.

Løvberg mener det er ekstra spesielt at Jakobsson imponerer etter å ha vært igjennom et tøft år i 2012.

– Det er nettopp derfor vi synes det er utrolig gledelig. For det første at han er tilbake, og at han nå tar store steg, er artig for alle med et svømmehjerte, sier Løvberg.

PS! Semifinalene vises på NRK2 fra klokken 16.30 før sendingen fortsetter på NRK1 klokken 17.50.

EM kortbanesvømming i Herning i Danmark.

SE VIDEO: Cecilie W. Johannessen tok seg til semifinalen i 100 meter fri.

Siste nytt

 • Fluorforbud vedtatt i FIS-styret

  Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil gradvis fase inn et forbud mot fluorprodukter med mål om fullstendig nulltoleranse fra 2022/23-sesongen. Det ble vedtatt da styret i FIS holdt videomøte mandag.

  Allerede i fjor høst ble det besluttet at et fluorforbud skulle innføres i alle grener innen FIS, men styret ser at det kan bli vanskelig å ha en nullgrense allerede fra kommende sesong.

  I en pressemelding fra forbundet heter det at man skal teste ut en ny maskin for fluorkontroller gjennom sommeren, og at resultatene derfra skal være med på å sette en grense for hvor mye spor av fluor på skiene som skal være tillatt.

  Det vil innføres fluorkontroller i start- og målområdene i skirenn allerede fra november i år.

  Ski
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Ingen positive koronatester

  Norges Fotballforbund konkluderer med at fase 1 av gjenstarten av toppfotballen har vært vellykket, men ber eliteserieklubbene vente med treningskamper.

  Det opplyser NFF i en pressemelding om den første evalueringsrapporten av den såkalte testpiloten for fotballen.

  – Treningskamper er en naturlig og viktig del av treningen inn mot sesongstart, og det er bred enighet i idrettsmedisinske miljøer om at treningskamper er viktig for å forebygge skader. NFF har likevel bedt klubbene vente med treningskamper de første to ukene, ettersom fellestreninger med kamp vil innebære noe reising, særlig for klubber helt nord i landet, sier elitedirektør Lise Klaveness i NFF.

  Eliteserien 2020
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Superligaen i England avsluttet

  De to øverste divisjonene i engelsk fotball for kvinner ble mandag avsluttet med umiddelbar virkning. Nå skal det diskuteres hvordan man skal avgjøre seriene.

  Englands fotballforbund (FA) skriver i en pressemelding at beslutningen om å avslutte sesongene i superligaen og mesterskapsserien er tatt i kvinnefotballens beste interesse.

  Dette skjer samtidig som at herrefotballen i Premier League prøver å få startet opp i juni.

  Britain Soccer Women's Super League
  Foto: John Walton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal