Sindri tok pause da Dale Oen døde - nå er han klar for EM-semi

HERNING/OSLO (NRK.no): Sindri Thor Jakobsson kuttet ut svømmingen da forbildet Alexander Dale Oen døde. Torsdag satte 22-åringen norsk rekord på 100 meter butterfly og kvalifiserte seg til EM-semifinalen.

EM i kortbanesvønning er i gang i Herning i Danmark.

SE VIDEO: Sindri Thor Jakobsson imponerte stort under sitt første løp under EM kortbane.

 • De innledende heatene pågår fortsatt. Se de norske svømmerne kjempe om semfinale direkte her!

Jakobsson fosset nemlig inn til heatseier med tiden 52,34 - en forbedring av den norske rekorden med nesten ett sekund. Han sto fra før med rekorden på 53,29.

Dale Oen

En hel nasjon sørget over Alexander Dale Oens død 1. mai 2012. Her står han med VM-gullet fra 100 meter bryst i 2011.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Tiden holdt til førstereserve, og da én av de semifinaleklare herrene måtte trekke seg, ble døren åpnet for 22-åringen.

– Helt utrolig

– Jeg svømte ett sekund raskere enn jeg noen gang har gjort. Det er helt utrolig, sier en andpusten Jacobsson til NRK.no etter å ha klatret opp av bassenget.

Det er liten tvil om at 22-åringen selv er svært overrasket over prestasjonen. Jakobsson har faktisk sin største styrke i favorittøvelsen 200 meter butterfly, hvor han har den norske rekorden med 1.57,20.

Torsdagens EM-overraskelse kommer også til tross for at Jakobsson valgte å legge bort svømmingen i tiden etter Alexander Dale Oens død.

– Betyr mer enn noen gang

Jakobsson og Sverre Næss var de siste som så Dale Oen i live i Flagstaff. De har begge fortalt den sterke historien fra 2012.

– Dette betyr utrolig mye. Svømmingen betyr mer enn noen gang. Det viser at jeg har gjort noe riktig, sier Jakobsson til NRK.no.

Etter å ha deltatt i EM noen få uker etter Dale Oens død, merket 22-åringen at han ikke hadde krefter eller motivasjon til å svømme. Alt virket meningsløst uten Dale Oen til stede.

Men i februar fant Jakobsson svømmegleden igjen. Siden har han trent med Dale Oen i tankene.

– Han hadde virkelig troen på meg, og det kommer jeg til å ta med meg hver eneste dag, sa Jakobsson til NRK.no i april.

Tidligere på morgenkvisten torsdag kvalifiserte Henriette Brekke fra Stavanger seg til semifinalen på 50 meter bryst med 31,01 sekunder. Det holdt til 15. plass.

På den samme distansen ble Susann Bjørnsen utslått.

– Utrolig gledelig

Cecilie Johannessen tok seg videre til semifinalen på 100 meter fri, og frijentelaget er også videre i EM.

– Tre individuelle semifinaler var etter forventningene. Vi skulle gjerne hatt flere av jentene videre på 100 meter fri, men vi er alt i alt fornøyd, sier landslagssjef Petter Løvberg, som trekker frem Jakobssons løp.

– Han har hatt en fantastisk utvikling. Vi er kjempefornøyd med at han setter rekord i et mesterskap. Det er den største prestasjonen i dag.

Løvberg mener det er ekstra spesielt at Jakobsson imponerer etter å ha vært igjennom et tøft år i 2012.

– Det er nettopp derfor vi synes det er utrolig gledelig. For det første at han er tilbake, og at han nå tar store steg, er artig for alle med et svømmehjerte, sier Løvberg.

PS! Semifinalene vises på NRK2 fra klokken 16.30 før sendingen fortsetter på NRK1 klokken 17.50.

EM kortbanesvømming i Herning i Danmark.

SE VIDEO: Cecilie W. Johannessen tok seg til semifinalen i 100 meter fri.

Siste nytt

 • Svahn hoppet ut vinduet for å trene

  I gårsdagens «Skavlan» forteller den svenske sprintyndlingen Linn Svahn at hun var svært ivrig på å trene. I en alder av 20 år vant Svahn årets sprintcup.

  I intervjuet gjengitt av Aftonbladet forteller hun at hun som ung løper på skigymnas gikk over «grensen» flere ganger og ble advart. De rundt henne ønsket at hun skulle hvile i en periode hun var overtrent.

  Det hindret henne likevel ikke. På kveldstid hoppet hun bare ut gjennom vinduet for å smugtrene.

  – Jeg forsøkte å fortrenge det. Tenke at det går over på en uke, at jeg behøver å ligge på sofaen og se på serier. Men jeg forstod at jeg måtte forandre tankesettet, for det handler ikke bare om å trene mest uten å trene best. Det har pushet meg til det jeg er i dag, sier Svahn.

  kVwnm-ADKy8
  Foto: Terje Pedersen / NTB sc
 • Lampard innrømmer trøbbel

  Frank Lampard innrømmer at Chelsea-spillerne har slitt med å være motiverte og fokuserte den siste tiden grunnet koronaviruset.

  Han sier det er tøffe tider for spillerne fordi de ikke vet hva som skjer i fremtiden.

  – Vi har sett at ting forandrer seg veldig kjapt. Vi må bare forholde oss til datoene som har blitt satt. Men det er vanskelig. Det siste jeg vil er å bare pushe spillerne til å gjøre det og det, uten noe særlig plan, sier Lampard.

  smLxs8JsphI
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
 • Djokovic donerer 11 millioner

  Serbiske Novak Djokovic og kona Jelena har donert en million euro via deres felles stiftelse til medisinsk utstyr i forbindelse med koronaviruset.

  Det offentliggjorde Djokovic på sosiale medier fredag. Pengene gis via deres felles stiftelse «Novak Djokovic Foundation».

  – Denne kampen er ikke enkel, men jeg er overbevist om at vi kommer oss sterkere ut av denne krisen, sa Djokovic til lokale medier i Serbia etter å ha gitt en million euro, eller 11,3 millioner kroner, til medisinsk utstyr i Serbia i forbindelse med viruset.

  Dubai Tennis
  Foto: Kamran Jebreili / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal