Hopp til innhold

Jakob spår VM-ulempe for «uslåelige» Cheruiyot: – Der får han ikke ha med hare-kompisene sine

Ingebrigtsen-brødrene har ennå ikke klart å slå Timothy Cheruiyot på 1500 meter. Men når VM starter i slutten av måneden, tror Jakob Ingebrigtsen vinnersjansene er større enn noen gang.

07823749

JAKTER VM-GULL: Jakob Ingebrigtsen (i midten) drømmer om gull i VM, men da må han slå sin største konkurrent: Timothy Cheruiyot.

Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / NTB scanpix

Kenyanske Timothy Cheruiyot har vært verdens beste på 1500 meter de to siste årene. Etter suveren seier i Diamond League-finalen drar han til VM i Doha som storfavoritt.

Men selv om 23-åringen virker nærmest uslåelig, tror Jakob Ingebrigtsen at han og broren Filip har bedre sjanser til å hamle opp med kenyaneren i et VM enn ellers.

– Det som er negativt for Cheruiyot, er at han ikke får ha med kompisene sine, som er harer for ham, i VM. Det er jo en ting han drar stor nytte av i Diamond League, sier Jakob Ingebrigtsen.

I Diamond League-stevner leier arrangørene inn harer, for å sørge for høy fart i feltet. På 1500-meter er det to harer – som ikke skal fullføre løpet, men sørge for gitte passeringstider på 400, 800 og 1000 meter. Dette fordi arrangørene ønsker raske løp og rekorder.

Det er den beste i feltet – det vil i praksis si Cheruiyot, når han deltar – som bestemmer hvilke passeringstider harene skal ha på de nevnte passeringspunktene.

I mesterskap er det ingen harer. Der stiller bare løperne som er kvalifisert for å delta.

– Man må løse løpene litt annerledes, så det er ofte vår fordel kontra afrikanere. De er gode på å springe veldig fort, men kanskje ikke så gode på å springe med hodet og springe taktisk, så kanskje vi kan hente litt der, legger Filip til.

5f3d580c-e379-433e-a479-532eb30dc94b

SUVEREN: Cheruiyot var i en klasse for seg i Diamond League-finalen i Brussel. Her blir han gratulert av Jakob Ingebrigtsen som ble nummer to.

Foto: Francisco Seco / AP

Tror Cheruiyot vil bruke lagkameratene som harer

Men selv om det ikke er harer i VM, tror pappa og trener Gjert Ingebrigtsen at Cheruiyot likevel vil få god hjelp i Doha.

– Han er helt avhengig av sine venner fra Kenya, og det er klart at vi skal være våkne og klare når det skjer.

Gjert forteller at han tror Cheruiyots kenyanske lagkamerater kommer til å operere som harer for ham, i stedet for å fokusere på egne resultater.

– Han får nok harer der og, tror jeg, et par stykker. Vi får bare følge med.

gjert

UTFORDRING: Gjert Ingebrigtsen tror kenyanerne kan gå for en kynisk taktikk i VM.

Foto: Carina Johansen

Det tror ikke Jakob. 18-åringen tror Cheruiyot må belage seg på å gjøre mye av jobben selv, da kenyanerne har vist at de har «et rivaleri innad i det kenyanske laget også».

– At folk hjelper hverandre i en VM-finale, det tror jeg ikke før det motsatte er bevist, konkluderer Jakob.

Selvsikker

Cheruiyot har en personlig rekord på 3.28,41 på 1500 meter, noe som er ett sekund og seks tideler raskere enn den norske rekorden som Filip Ingebrigtsen innehar. I august imponerte kenyaneren stort da han klinket til med 1.43,11 på 800 meter i Nairobi.

Foruten om 1500 meteren i Doha i mai, der han ble nummer to, har Cheruiyot vunnet alle Diamond League-stevnene han har stilt opp i i 2018 og 2019.

Fredag vant han Diamond League-finalen med god margin foran Jakob og Filip Ingebrigtsen.

– Jeg er selvsikker og forventet å vinne i dag, sa Cheruiyot etter seieren.

  • VM i Doha starter 27. september. Jakob og Filip Ingebrigtsen er kvalifisert til både 1500 og 5000 meteren, mens storebror Henrik kun er kvalifisert til 5000.

Siste nytt

  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP
  • Zuccarellos Wild med viktig seier

    Minnesota Wild vant 3-1 på hjemmebane over San Jose Sharks og sikret seg dermed viktige poeng i kampen om en sluttspillplass.

    Det tok 16 minutter før Joel Eriksson Ek punkterte nullen og sørget for den første scoringen for vertskapet i Minnesota. Midtveis i den andre perioden utlignet Mikael Granlund for Sharks.

    Den tredje perioden var så vidt i gang da Matt Brody sørget for at Wild igjen tok ledelsen. 2-1-målet kom etter bare 18 sekunder.

    På slutten av kampen tok gjestene fra San Jose ut målvakt Mackenzie Blackwood for å øke presset framover å forsøke å kjempe seg til forlenging. I stedet ble det Ryan Hartman som utnyttet muligheten da han snappet opp pucken inne ved vantet på egen banehalvdel og sendte et langskudd inn i det tomme Sharks-målet.

    Dermed kunne Minnesota gå av banen med to nye poeng. Det kommer godt med for laget fra Midtvesten, som før torsdagens oppgjør lå ni poeng unna en sluttspillplass med elleve kamper igjen å spille.

    Mats Zuccarello fikk 17 minutter på isen hjemme i St. Paul, men det ble ingen scoring eller assist på nordmannen denne gangen.

    (NTB)

    mWN7igN52F8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal