NRK Meny
Normal

Så nære var Ingebrigtsen (17) å spurtslå verdensmesteren

Jakob Ingebrigtsen fikk prøve seg mot noen av verdens beste løpere på drømmemila i Diamond League. NRK-eksperten mener fjerdeplassen viser at 17-åringen nå er en av de aller beste.

Jakob Ingebrigtsen imponerte under drømmemila i Diamond League i Eugene.

Jakob Ingebrigtsen var nær å snyte Elijah Motonei for tredjeplassen i løpet. Motonei vant gull på 1500-meter under VM i fjor.

– Det er en 17 år gammel guttunge som springer med rutinen til en fullt erfaren seniorløper, sier en imponert Vebjørn Rodal, NRKs friidrettsekspert.

Ingebrigtsen løp i et knallsterkt heat, med både verdensmestere og OL-mestere.

Likevel greide 17-åringen å løpe inn til fjerdeplass og personlig rekord på en engelsk mil i Diamond League-stevnet i Eugene lørdag. Sandnes-løperen kom i mål på 3.52,28.

Spurtkamp

Timothy Cheruiyot fra Kenya vant på 3.49,87. Samuel Tefera fra Etiopia ble toer på 3.51,26.

Det ble en intens spurtkamp mellom Elijah Motonei Manangoi fra Kenya (3.52,18) og Ingebrigtsen om tredjeplassen.

Motonei er vel å merke samme mann som tok gullet da storebror Filip Ingebrigtsen løp inn til sin VM-bronse i fjor, og altså slett ingen lettvekter.

Likevel var Ingebrigtsen svært nære å ta ham igjen i spurten, men det holdt akkurat ikke. Dermed ble det en høyst godkjent fjerdeplass til feltets yngstemann.

Jakob Ingebrigtsen

Lillebror Ingebrigtsen slutter aldri å imponere.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

En av de beste i verden

Løpet ble, på grunn av de sterke motstanderne, en god test på hvor lillebror Ingebrigtsen egentlig ligger nå i forhold til de beste i verden.

Rodal sier svaret levner liten tvil: 17-åringen er nå en av de beste i verden.

– Ja. Klart det. Når man setter sammen et felt som har de navnene her, bortsett fra Henrik og Filip, og et par til, så er det ikke lett å se for seg hvem som kunne toppet et slikt heat. Han blir nummer fire, og legger det ene stornavnet etter det andre etter seg, sier den tidligere 800 meter-mesteren.

Rodal utdyper:

– Han disponerer løpet veldig bra, og har den raskeste sisterunden av samtlige i feltet. Han er nesten i ferd med å spurte ned vinneren fra London-VM i fjor. De to som er foran ham har begge vært nede på 3.30 på de siste 1500 meter-løperne sine. For meg ser det bare ut som om Jakob har tatt et stort steg opp også inn i årets sesong. Vi var imponert over fremgangen i fjor, og det ser ut som den bare har fortsatt.

Brødreduell i EM?

Rodal sier det bare er å glede seg til EM senere i sommer. Der kan man drømme om å få se alle de tre brødrene kjempe mot hverandre.

– Jakob skal til EM, så er det en diskusjon internt i familien hvem som skal løpe hva. Henrik skal kanskje opp i distanse, og 5000 er kanskje klokt for ham. Jakob og Filip er i utgangspunktet rene 1500-løpere, men han kan nok også gjøre det veldig bra på 3000 meter hinder. Men det er lov å stille med tre fra samme nasjon til start, sier Rodal.

Storebror Henrik Ingebrigtsen løp inn til 11.-plass i B-heatet på en engelsk mil tidligere lørdag. Han kom i mål på 3.58,72. Luke Mathews fra Australia vant heatet på 3.57,02. Amerikanerne Drew Hunter (3.57,29) og Henry Wynne (3.57,61) fulgte på de neste plassene.

Fredag ble Henrik Ingebrigtsen nummer fem på to engelske mil (3218 meter). Da løp han inn på norsk rekord (8.22,29).

Siste nytt

 • Rumlemage intet hinder for Djokovic

  Novak Djokovic gikk videre til tredje runde i Cincinnati Masters tross rumlete mage etter 2-1-seier mot Adrian Mannarino.

  Djokovic tapte første sett 4-6, men måtte ha legehjelp under andre sett. Han valgte likevel å fortsette, og vant de neste settene 6-2, 6-1.

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Rullestolsrugby, finale
NM-veka
NM-veka: Rullestolrugby
NM-veka: Sandvollyeball, finale for kvinner
NM-veka: Sandvolleyball, kvinner
Sport i dag med NM-veka