Jakob Ingebrigtsen vil løpe mot brødrene i EM - forbundet nekter å endre reglene

Jakob Ingebrigtsen var nødt til å løpe i juniorklassen i EM i terrengløp. Selv om stortalentet som ventet var totalt overlegen, nekter Det europeiske friidrettsforbundet å endre reglene.

Jakob Ingebrigtsen tok sitt tredje strake U20-gull

FÅR IKKE LØPE MED BRØDRENE: Jakob Ingebrigtsen stoppes av regelverket.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Det er litt mer prestisje å gjøre det bra i seniorklassen. Jeg tenker jeg skulle gitt Filip en ganske god fight i dette løpet, så det er litt dumt, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK etter å ha sett broren løpe inn til gull på seniornivå.

For reglene i EM i terrengløp er unike. Hvis en utøver er i junioralder får man ikke lov til å delta i seniorklassen – selv om man er god nok.

– Vi vil ha de gode folkene med i de andre klassene. Jakob har lyst til å løpe i alle klasser, og han hadde kanskje vunnet i alle klasser. Det tviler jeg ikke på. Han hadde gitt sin bror meget sterk konkurranse i seniorklassen, forteller president i Det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, til NRK.

NRKs ekspert Vebjørn Rodal har forståelse for at Ingebrigtsen reagerer.

– For Jakob blir det rart når han periodevis leker med storebrødrene på trening, og han kunne tenkt seg å gjøre det i EM i terrengløp også, sier Rodal

Vil ikke endre reglene

Når Jakob Ingebrigtsen stiller på startstrek i baneløp kan han løpe i seniorklassen. Likevel vil ikke friidrettsforbundet endre på reglene i terrengløp.

Svein Arne Hansen

VIL IKKE ENDRE: Svein Arne Hansen sier Det europeiske friidrettsforbundet ikke vil endre reglene.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi kommer ikke til å forandre det. Jeg ser ikke noen grunn til det. Vi kan ikke bygge vårt regelverk på en utøver. Han kommer til å ha så mange gode år foran seg, insisterer Hansen.

Men han løper jo som senior på bane. Hva er forskjellen?

– Det er bestemt lenge før min tid. Jeg ser ikke noen grunn til å endre det. Vi vil ha med gode folk på junior også.

NRK-ekspert Rodal mener også at det blir vanskelig å gjøre unntak for å slippe til Jakob Ingebrigtsen, og talenter på hans nivå, i seniorklassen.

– Han er i en særklasse, så da man lagde reglene, kunne ingen forutse en Jakob Ingebrigtsen som i en alder av 17 år skulle dominere europeisk seniorfriidrett. Unntak tror jeg er vanskelig. Da må man heller se på en regelendring, og det kan kanskje være mulig, sier Rodal.

– Tenker at jeg skulle løpt i seniorklassen

Det betyr altså at 18 år gamle Jakob Ingebrigtsen også neste år må stille i U20-klassen i EM i terrengløp. Han blir nemlig ikke senior før i 2020.

– Jeg tenker jo at jeg kanskje skulle løpt i seniorklassen. Men nå er det sånn det er, så da får jeg vente til 2020 med å stille her med Filip og Henrik, sier Jakob Ingebrigtsen.

Pappa Gjert Ingebrigtsen har, siden sønnen slo gjennom, ofte insistert på å holde beina hans godt plantet på jorda. I denne saken gjør han det samme.

– Reglene er reglene. Sånn er det bare. Det er for å sikre god deltagelse i juniorklassene, så det gjør ingen ting. Han er junior, og så får han være junior. Det går fint.

– Hvordan tror du han hadde gjort det i seniorklassen her?

– Det gidder jeg ikke spekulere i, sier Gjert før han løper av gårde for å feire gullet til Filip.

Siste nytt

 • Mållaust i «sund-kampen»

  Verken Haugesund eller Kristiansund makta å score i ein sjansefattig kamp på Haugesund stadion. Kristiansund mista dermed sjansen til å klatre til «pallplass» på tabellen.

   FK Haugesund - Kristiansund
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Odd inntok tabelltoppen

  Med 3-0 over Lillestrøm på Åråsen er Odd ny serieleiar i eliteserien. Torgeir Børven scora på straffe før det var gått to minutt. Steffen Hagen dobla, og Daniel Pedersen laga sjølvmål.

  Lillestrøm - Odd
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Nadal slo Djokoivic i tøff kamp

  Grusspesialisten Rafael Nadal tok hjem sin niende finaleseier i Masters 1000-turneringen i Roma da verdensener Novak Djokovic ble slått 6-0, 4-6, 6-1.

  Kampen varte i to timer og tjue minutter.

  Rafael Nadal og Novak Djokovic
  Foto: Stringer / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal