Jakob Ingebrigtsen vil løpe mot brødrene i EM - forbundet nekter å endre reglene

Jakob Ingebrigtsen var nødt til å løpe i juniorklassen i EM i terrengløp. Selv om stortalentet som ventet var totalt overlegen, nekter Det europeiske friidrettsforbundet å endre reglene.

Jakob Ingebrigtsen tok sitt tredje strake U20-gull

FÅR IKKE LØPE MED BRØDRENE: Jakob Ingebrigtsen stoppes av regelverket.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Det er litt mer prestisje å gjøre det bra i seniorklassen. Jeg tenker jeg skulle gitt Filip en ganske god fight i dette løpet, så det er litt dumt, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK etter å ha sett broren løpe inn til gull på seniornivå.

For reglene i EM i terrengløp er unike. Hvis en utøver er i junioralder får man ikke lov til å delta i seniorklassen – selv om man er god nok.

– Vi vil ha de gode folkene med i de andre klassene. Jakob har lyst til å løpe i alle klasser, og han hadde kanskje vunnet i alle klasser. Det tviler jeg ikke på. Han hadde gitt sin bror meget sterk konkurranse i seniorklassen, forteller president i Det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, til NRK.

NRKs ekspert Vebjørn Rodal har forståelse for at Ingebrigtsen reagerer.

– For Jakob blir det rart når han periodevis leker med storebrødrene på trening, og han kunne tenkt seg å gjøre det i EM i terrengløp også, sier Rodal

Vil ikke endre reglene

Når Jakob Ingebrigtsen stiller på startstrek i baneløp kan han løpe i seniorklassen. Likevel vil ikke friidrettsforbundet endre på reglene i terrengløp.

Svein Arne Hansen

VIL IKKE ENDRE: Svein Arne Hansen sier Det europeiske friidrettsforbundet ikke vil endre reglene.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi kommer ikke til å forandre det. Jeg ser ikke noen grunn til det. Vi kan ikke bygge vårt regelverk på en utøver. Han kommer til å ha så mange gode år foran seg, insisterer Hansen.

Men han løper jo som senior på bane. Hva er forskjellen?

– Det er bestemt lenge før min tid. Jeg ser ikke noen grunn til å endre det. Vi vil ha med gode folk på junior også.

NRK-ekspert Rodal mener også at det blir vanskelig å gjøre unntak for å slippe til Jakob Ingebrigtsen, og talenter på hans nivå, i seniorklassen.

– Han er i en særklasse, så da man lagde reglene, kunne ingen forutse en Jakob Ingebrigtsen som i en alder av 17 år skulle dominere europeisk seniorfriidrett. Unntak tror jeg er vanskelig. Da må man heller se på en regelendring, og det kan kanskje være mulig, sier Rodal.

– Tenker at jeg skulle løpt i seniorklassen

Det betyr altså at 18 år gamle Jakob Ingebrigtsen også neste år må stille i U20-klassen i EM i terrengløp. Han blir nemlig ikke senior før i 2020.

– Jeg tenker jo at jeg kanskje skulle løpt i seniorklassen. Men nå er det sånn det er, så da får jeg vente til 2020 med å stille her med Filip og Henrik, sier Jakob Ingebrigtsen.

Pappa Gjert Ingebrigtsen har, siden sønnen slo gjennom, ofte insistert på å holde beina hans godt plantet på jorda. I denne saken gjør han det samme.

– Reglene er reglene. Sånn er det bare. Det er for å sikre god deltagelse i juniorklassene, så det gjør ingen ting. Han er junior, og så får han være junior. Det går fint.

– Hvordan tror du han hadde gjort det i seniorklassen her?

– Det gidder jeg ikke spekulere i, sier Gjert før han løper av gårde for å feire gullet til Filip.

Siste nytt

 • Ruud tok seg enkelt vidare

  Casper Ruud leverte knallsterkt og vann 6–1 og 6–2 mot Carlos Berlocq i første runde i ATP-turneringa i Rio de Janeiro tysdag. 20-åringen hadde få problem med den 16 år eldre argentinaren.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • 5.-plass til Foss-Solevåg

  Amerikanske Mikaela Shiffrin vinn parallellslalåmen i Stockholm og sikrar seg dermed også krystallkula i verdscupen i slalåm denne sesongen. På herresida vinn Ramon Zenhaeusern føre svenske André Myhrer. Sebastian Foss-Solevåg blir beste norske med ein 5.-plass, etter å ha slått ut Henrik Kristoffersen.

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal