Hopp til innhold

Her bruker Ingebrigtsen storskjermen for å ta EM-gull: – Jeg har alltid vært smart

Da konkurrentene satte inn sitt siste støt for å senke Jakob Ingebrigtsen, brukte nordmannen storskjermen inne på stadion for å vinne EM-gull.

Jakob Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen tok tidlig teten på 1500 meter i innendørs-EM, og fikk med seg en liten gruppe som inkluderte hans største konkurrent i EM, skotske Neil Gourley.

Skotten hengte seg på halen til Ingebrigtsen, og da de var på vei inn på de siste par hundre meterne, satte Gourley inn et rykk.

Men nordmannen svarte umiddelbart, takket være et spesielt hjelpemiddel.

– Viktig å være overalt

For bildene viste tydelig hvordan Ingebrigtsen stadig vekk så opp på storskjermen underveis i løpet. Det gjorde han også da det skulle avgjøres.

– Det er akkurat derfor jeg kan svare såpass kjapt på det angrepet som jeg får på langsiden. Det er fordi jeg er bevisst på hvor de andre er og hvor jeg er, og hva som må gjøres, sier Ingebrigtsen til NRK.

Han stod enkelt imot rykket til Gourley og sikret EM-gull. Skotten hyller Ingebrigtsens bruk av storskjermen.

– Han er lur med storskjermen. Når man leder er den informasjonen nyttig. Han har gjort dette lenge til å være så ung, så han vet hva han driver med, sier Gourley til NRK.

Her svarer han på rykket.

HER SVARER HAN: Gourley får svar fra Jakob Ingebrigtsen i siste sving.

Foto: OZAN KOSE / AFP

Ingebrigtsen forteller at trikset med storskjermen er et bevisst grep han har tatt med seg fra tidligere mesterskapsfinaler.

– Det er å bruke hjelpemidlene man har. Følge med på de bak og se hva som skjer. Det er viktig å være overalt på samme tid.

– Du er smart?

– Jeg har alltid vært smart, ler Ingebrigtsen, og fortsetter forklaringen om gullgrepet.

– Det er klart, det hjelper med erfaring. Jeg har vært i denne situasjonen ganske mange ganger nå. Så jeg tar med meg det jeg kan fra alle løp jeg løper, og så håper jeg at jeg kan bli veldig god på det til slutt, forteller Ingebrigtsen, som nå har tatt fire gull i innendørs-EM.

Satte mesterskapsrekord

Dette var hans andre strake EM-gull innendørs på 1500 meter, denne gangen med tiden 3.33,95. Det er også mesterskapsrekord.

– Jeg vil takke publikum. Forhåpentligvis kan vi inspirere og hjelpe så mye vi kan, sa Ingebrigtsen til arrangøren med en tanke til jordskjelvofrene i Tyrkia, hvor mesterskapet gjennomføres.

Da startskuddet gikk la han seg helt på halen, men flyttet seg helt frem i tet på kort tid. Det var lurt, for like etter gikk det flere løpere i bakken i en stor krasj midt i feltet. Manøveren frem i tet sørget for at Ingebrigtsen kom fri av ulykken.

Jakob Ingebrigtsen tar EM-gull innendørs.

GULL: Jakob Ingebrigtsen kunne feire med norsk flagg.

Foto: YASIN AKGUL / AFP

Skotske Neil Gourley var ventet å bli Ingebrigtsens største konkurrent, og skotten var med i en liten gruppe sammen med Ingebrigtsen, som fikk luke halvveis.

Så la skotten Gourley inn et rykk, men Ingebrigtsen svarte enkelt og vant.

– Han springer dem bare i senk her, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

I fjor satte han verdensrekord innendørs på 1500 meter med tiden 3.30,60. Den tiden klarte han ikke å følge denne gangen.

Sykdomstrøbbel

Det nye året har vært preget av sykdomstrøbbel for Jakob Ingebrigtsen. Han måtte avbryte et høydeopphold i Sierra Nevada og fikk ikke trent skikkelig på over en måned.

Det førte til at hele innendørssesongen på et tidspunkt stod i fare for å gå i vasken, men sakte, men sikkert fikk Ingebrigtsen funnet tilbake til formen.

For drøye to uker siden startet han sesongen i franske Lievin, og vant suverent. Med tiden 3.32,38 løp han inn til årsbeste i verden, og snuste tidvis på sin egen verdensrekord innendørs på 3.30,60. Halvveis i løpet lå han foran skjema for å ta den tiden, men på slutten klarte han ikke helt å holde farten oppe.

Likevel var det tegn på at kroppen begynte å fungere igjen, og i EM holdt det altså til gull.

Turkey European Athletics Indoor Championships

PALLEN: Azeddine Habz, Jakob Ingebrigtsen og Neil Gourley kunne juble for medaljer.

Foto: STR / AP

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal