Hopp til innhold

Showet på oppløpet: – Det kunne han spart seg for

Jakob Ingebrigtsen giret opp publikum og vinket da han knuste motstanderne i 1500-meters forsøket. Faren var redd sønnen kunne falle, men sier det må være lov å være «cocky».

Jakob Ingebrigtsen

SEIRET IGJEN: Jakob Ingebrigtsen, her fra Bislett Games tidligere i år, er i sitt livs form, skal vi tro ham selv og faren.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

16 år gamle Jakob Ingebrigtsen skal sammen med brødrene Filip og Henrik – og faren Gjert – ha mye av æren for at norsk friidrett er i vinden om dagen.

Unggutten har tatt den ene rekorden etter den andre, og er suveren omtrent hver eneste gang han stiller til start. Forsøket på 1500-meter i U20 EM er intet unntak.

– Jeg prøvde å holde det sikkert og se hva de andre gjorde. Jeg har mange løp de neste dagene, og tok det rolig og sparte krefter. Jeg måtte få med publikum litt her i hvert fall, sier Ingebrigtsen til NRK om showet på oppløpet.

Vil løpe mer

Ingebrigtsen forsøker å virke ydmyk i intervjuet med NRK etter målgang. Men er man i god form, så er man i god form. Han er usikker på om hans personlige rekord kan slås i Grosseto i helga, men vet han kan slå den.

– Jeg kan helt klart løpe fortere enn den «persen». Den tok jeg alene i motvind. Jeg er jo i bedre form nå enn jeg var da, sier 16-åringen.

I helga løper Ingebrigtsen tre distanser: 1500, 5000 og 3000 meter (hinder på sistnevnte), og man skulle tro unggutten ikke vet hva melkesyre er etter dagens forsøk.

– Jeg skulle gjerne deltatt i flere løp her. Jeg vil være med på det jeg kan, men kroppen har litt å si. Jeg er irritert over at det ikke er flere øvelser, men da hadde nok kroppen sagt stopp.

– Har tre sjanser

Etter den gode EM-starten har han ambisjoner om minst én medalje. Aller helst tre gull om han kan velge selv.

– I enkelte øvelser er det vanskeligere enn andre. Får jeg ikke med meg medalje er jeg skuffa.

Også storebror Filip mener 16-åringen tar medalje i helga.

– Jakob tar med seg et par medaljer, helst av edleste valør. Han har tre sjanser, så han har mange muligheter til å ta medalje, sier Filip til NRK i Monaco.

Storebroren fikk ikke sett løpet, men ble ikke overrasket over lillebrors ablegøyer.

– Det er bra med litt sprell, det viser at han er i god form.

– Kunne spart seg

Far og trener, Gjert Ingebrigtsen, ler av måten sønnen løp mot mål på. Men litt alvorlig blir han og.

– Jeg synes kanskje han kunne spart seg for den «showingen» på slutten der. Man går fort i bakken om man er uoppmerksom, det er litt nonchalant. Men dette er det morsomste han vet i hele verden, og det gir han uttrykk for og lager litt moro underveis sier faren.

Han mener det må være lov å juble litt, selv om man kan dumme seg ut.

– Jakob vil dele entusiasmen med andre, det må være lov. Disse «cocky» greiene har vi slåss mot i flere generasjoner, vi har flere som har den tendensen. Sånn er det bare, sier han og smiler bredt, mens han sikter til brødrene Filip og Henrik.

Gjert Ingebrigtsen Henrik Ingebrigtsen

FORNØYD: Far Gjert Ingebrigtsen er fornøyd med 16 år gamle Jakob. (arkivfoto)

Foto: NRK

At sønnen på 16 ønsker han kunne løpt flere distanser under mesterskapet, gjør faren fornøyd.

– Føler han det sånn, da har jeg gjort min jobb. Dette handler om selvtillit, han føler han er så god som han kan bli nå og føler seg uovervinnelig.

– Har et tøffere program

NRKs friidrettskommentator, Jann Post, sier det ikke er noen tvil om at Jakob Ingebrigtsen er i form om dagen, og at konkurrentene skal være engstelige for hva som venter i finalen.

– Jeg tror de ser på Jakob som favoritt. Han har et tøffere program og det kan hende han blir litt mer sårbar. Men Jakob føler seg ekstremt bra. Det at han feirer slik tyder på at han har det kjempegøy og er i kanonform, men det er mer imponerende om han feirer slik etter finaleløpet, sier Post.

Selv om 16-åringen har et svært tøft program denne helgen, mener Post at tre medaljer er svært realistisk.

– Han bør ta tre medaljer, minst ett eller to gull. Hadde han møtt med friske bein til distansene hadde det blitt tre gull.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serena Williams tapte i sin første singlekamp på ett år

  Serena Williams tapte for franske Harmony Tan i den første runden av Wimbledon. Det var amerikanerens første singlekamp siden samme turnering i fjor.

  Williams hadde før tirsdagens oppgjør ikke konkurrert i single siden 28. juni i fjor. Da måtte hun gi seg underveis i 1.-rundeoppgjøret i Wimbledon med skade.

  40 år gamle Williams er helt nede på 1204.-plass på verdensrankingen og fikk innpass i årets utgave av Wimbledon som et «wild card». Det vil si at arrangørene automatisk ga henne plass i den prestisjetunge turneringen hun har vunnet sju ganger i single.

  Hun tapte finalen på gresset i London både i 2018 og 2019. Hun har vunnet double seks ganger sammen med søsteren Venus.

  Tirsdag var hun tilbake, men etter en lang og jevn kamp tapte hun til slutt med settsifrene 5-7, 6-1, 6-6 (7-10). Dermed blir den tidligere verdenseneren stående på 98 seirer i Wimbledon-sammenheng i single.

  Hun viste mye følelser underveis i kampen.

  Tan møter spanske Sara Sorribes Tormo i 2. runde. Verdensener Iga Swiatek gjorde kort prosess med kroatiske Jana Fett med seier 6-0, 6-3.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste