Hopp til innhold

Jakob Ingebrigtsen med tirade mot seg selv etter at VM-medaljen glapp: – Det er helt tragisk

DOHA/OSLO (NRK): Han var utropt til en av feltets aller største medaljefavoritter. Men i hans første VM-finale på 1500 meter, klarte ikke Jakob Ingebrigtsen å innfri forventningene. Til slutt ble han nummer fire.

– Det er helt tragisk, innleder Jakob Ingebrigtsen intervjuet med NRK.

24 hundredeler fra bronsen

Norges store løpestjerne hadde bare verdensener Timothy Cheruiyot, Taoufik Makhloufi og Marcin Lewandowski foran seg da han løp over målstreken på Khalifa stadion på siste dag av friidretts-VM i Doha, Qatar.

19-åringen fra Sandnes klokket inn til tiden 3:31,70 og var dermed bare 24 hundredeler fra bronsen og 32 hundredeler fra sølvet.

Men etter løpet var Jakob Ingebrigtsen rett og slett ekstremt skuffet over seg selv.

– Noe av det verste jeg har vært med på

Han mener det var et fint løp før det hele skulle avgjøres. Så gjentar han at han er «ekstremt skuffa» og at «det er helt tragisk».

– Hva mener du med tragisk?

– Utviklingen på løpet er fin, men resultatet er tragisk. Det er ekstremt dårlig med tanke på det jeg hadde lyst til, fortsetter han – og han var ikke ferdig der.

– Det her er noe av det verste jeg har vært med på. Det er helt bunntragisk. Samtidig vil jeg benytte muligheten til å takke de som hjelper meg, men det er det verste jeg har vært med på.

– Det er bare piss

Han forklarer deretter skuffelsen med at «han taper mot folk han ikke skal tape mot» og «skulle ønske at han kunne stå her og bevise at de andre er dårligere enn meg». Deretter legger han til at han er «ekstremt lei seg» for resultatet.

Ingebrigtsen følger så opp med at han før sesongen ikke hadde et mål om å ta medalje, men når han først var på startstreken i finalen, så føles hele situasjonen med fjerdeplassen som håpløs. 19-åringen er på plass i Doha for å vinne, forteller han.

– Det er bare piss. Det er ikke vits i å forklare noe som helst. Jeg blir slått av folk som jeg løper i ring rundt på trening. Jeg må hjem og ta meg sammen.

– Jeg kan ikke være sur, jeg er bare ekstremt skuffa. Jeg må kalle en spade for en spade og si at dette mesterskapet er tragisk, sier han videre.

Jakob Ingebrigtsen

ET BILDE SIER MYE: Jakob Ingebrigtsens ansiktsuttrykk sier det meste. Han var ikke fornøyd med seg selv etter 1500 meter-finalen.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Pappa Gjert Ingebrigtsen mener sønnens utbrudd handler om at han kjenner på sin egen skuffelse.

– Det er en fantastisk prestasjon, sier Gjert Ingebrigtsen, og fortsetter:

– Han har høyre ambisjoner. Det skal han ha. Det må han få lov til å ha. Når han får perspektiv på det så... Han må få lov til å være kritisk til det meste i en sånn stund, sier faren.

«Heftig» VM-opplegg

19-åringen var – til tross for et heftig løpsopplegg i VM – blant de aller største medaljefavorittene i finalen.

Det store spørsmålet var om han kom til å ha nok krefter med såpass mange løp i beina.

Det har i hvert fall sett lovende ut på 1500 meter. Etter femteplassen på 5000 meteren for seks dager siden, har Jakob Ingebrigtsen lekt seg gjennom både forsøk og semifinale på favorittdistansen de siste dagene.

Søndag kveld kom fasiten i det aller viktigste løpet.

Jakob Ingebrigtsen

GOD INNSATS! Sølvvinner Taoufik Makhloufi gir Jakob Ingebrigtsen et klapp skulderen etter 1500 meter-finalen.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Råsterke Cheruiyot

Det var gullvinner Cheruiyot som tok kommandoen fra start i det 12 mann store feltet. Han fikk med seg landsmann Ronald Kwemoi helt i front og de to fikk en luke innledningsvis.

Men Kwemoi fikk det vanskelig med å holde følge. Cheruiyot hadde likevel en masse å gi de siste to rundene også.

På den siste bare økte han på den nest siste langsiden og løp i mål til et fullt fortjent gull på tiden 3:29,26.

Men like bak ble det spurtoppgjør om de to siste medaljene. Jakob Ingebrigtsen holdt seg inne ved «lista». Rundt ham kom konkurrentene fort. Så ble det norske medaljehåpet passert av både Makhloufi og Lewandowski.

Ingebrigtsen var bare hundredeler fra medalje i det ypperste selskap.

– Tror ikke han er fornøyd med noe

Storebror Filip Ingebrigtsen fulgte løpet fra tribunen etter at han selv røk ut i semifinalen på fredag. Han mener det lillebroren gjorde søndag var «sykt».

– Dessverre er det bittelitt som mangler, men han er så nærme. Å tåle den doblingen og være så nærme.. Ja, i fjor var det fullklaff, i år tror jeg ikke han er fornøyd med noe.

– Det gikk styggfort, men jeg tror ikke det minsket mulighetene for å ta medalje i dag. Det koster å doble, sier han.

PS: I sin VM-debut på seniornivå i London 2017, løp Jakob Ingebrigtsen kun 3000 meter hinder. Da røk han ut i forsøksheatet. Året etter, under EM i Berlin 2018, tok han gull på både 5000 og 1500 meter.

Direkte fra friidretts-VM i Doha. Med blant annet 10000 meter for menn der Sondre Nordstad Moen deltar.

Direkte fra friidretts-VM i Doha. Med blant annet 10000 meter for menn der Sondre Nordstad Moen deltar.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal