Hopp til innhold

Forundret over lysharen etter å ha satt årsbeste i verden: – En liten arrangørsvikt

Jakob Ingebrigtsen (21) var overlegen på 1500-meteren i Lausanne og satte årsbeste i verden. Men først underveis i løpet forstod han at lysharen ikke viste tiden han selv hadde bedt om.

Ingebrigtsen

SE: Her løper Jakob Ingebrigtsen inn til årsbeste.

Jakob Ingebrigtsen var aldri truet på 1500-meteren i første konkurranse etter EM. Under Diamond League-stevnet løp han inn til tiden 3.29,05 – årsbeste i verden på distansen.

– Når jeg følte jeg gikk på en liten smell i Eugene, er det litt deilig å være den som har løpt raskest. Jeg var vel det i fjor, og forhåpentligvis blir jeg det i år og. Det er godt å få et bra løp, sa Ingebrigtsen til NRK etter løpet.

21-åringen la seg tidlig i front av feltet. Like før slutt satte han opp farten og fikk mange meter til konkurrentene.

De makter ikke å være med. Dette ser strålende ut. Vi kan få en supertid, sa NRK-kommentator Jann Post underveis.

Fikk feil lyshare

Ingebrigtsen hadde bedt om at lysharen, lyset som viser farten rundt banen, skulle gå på en tid til 3.28, som ville vært europarekord.

Jeg så på tidene og så at det ikke var 3.28-fart, så jeg skjønte at lyset gikk feil, forteller Ingebrigtsen, som tittet opp på klokka flere ganger under løpet.

Jakob Ingebrigtsen

NY BESTETID: Jakob Ingebrigtsens 3.29,05 er det raskeste noen har løpt på 1500 meter denne sesongen.

Foto: Laurent Gillieron / AP

NRK fikk først bekreftet at lyset skulle gå på en tid til drøye 3.29, men like før start ble det sagt at det endret til 3.30-fart.

I utgangspunktet får man spørsmål om hva man vil at lyset skal gå på, jeg sa 3.28, så får man bekreftet etter det, men så var det ikke det. Det er på en måte en liten arrangørsvikt. Det er på en måte arrangørens feil, når de som styrer lyset bekrefter det. Men samtidig fikk jeg ut det jeg var god for, tror jeg, men jeg hadde ikke noe lys, forklarer Ingebrigtsen om prosessen.

Han satte europarekorden under OL i Tokyo, på 3.28,32.

Jeg satte den ikke på 3.28 fordi jeg forventet å springe på den tiden, eller fortere, men da var i hvert fall det lyset der. Lyset er der for at man skal forholde seg til det, og hvis man løper forbi det så er det meningsløst, mener seierherren.

NRK har spurt arrangøren om lystiden, men har foreløpig ikke fått noe svar.

Jakob Ingebrigtsen

SVAR ETTER VM: Jakob Ingebrigtsen hadde krefter igjen etter to mesterskap på kort tid.

Foto: Laurent Gillieron / AP

Også Ingebrigtsen vil sjekke hva som har skjedd.

Det var jo jeg som ble spurt om hva lyset skulle gå på, og da er det på en måte jeg som avgjør om det er for fort eller ikke, ikke dem. Det er de som spør og styrer, så da kan de ikke ta en beslutning, sier han.

– Ikke et perfekt løp

Etter å ha tatt sølv under VM i Eugene tidligere i sommer, slo sandnesgutten hardt tilbake mot verdenseliten i Sveits.

– Jeg er ikke revansjelysten, men har lyst til å gjøre det bra, sa han og fortsatte:

– Jeg har lyst å gjøre det bedre enn før. Og som jeg har sagt før synes jeg det er motiverende å føle på mestring, og ikke minst forbedring. Jeg er nok minst like sliten som alle andre. Og det sier litt om hvilken form vi har klart å skape.

– Føler du det er sånn du burde gjort i VM?

– Absolutt. Det var gjerne slik jeg prøvde på, men fikk det ikke helt til. Men jeg føler igjen jeg er på et godt nivå, men dette er ikke et perfekt løp i perfekt dagsform i perfekt forhold, jeg har mye mer inne, svarer Ingebrigtsen.

EM friidrett 2022 i München, medaljeseremoni

EM-SUKSESS: Ingebrigtsen har 1500-meteren som favorittdistanse og vant også EM-gull på distansen tidligere denne måneden.

Foto: Lise Åserud / NTB

Etter løpet var Stewart McSweyn fra Australia full av lovord om nordmannen.

– Han er en «alltime-great». Trolig en av de beste gjennom tidene. Når han er på sitt beste er det bare å ta av seg hatten. Det er ganske fantastisk å være en del av løp han er i, sier mannen som ble nummer tre.

Den kenyanske duoen Timothy Cheruiyot og Abel Kipsang var også en del av det sterke startfeltet. Sistnevnte tok andreplassen.

– Mesterskap er noe annet enn Diamond League, men det er irriterende når han taper fordi han kommer alltid tilbake «bloody strong», sier australske McSweyn om sin norske konkurrent.

Intervju med Jakob Ingebrigtsen etter rekordløpet i Lausanne.

SE: Intervjuet med Jakob Ingebrigtsen etter løpet i Lausanne.

Siste nytt

  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal