Hopp til innhold

Jakob om familiekranglene: – Sårer ofte hverandres følelser

Brødrene Ingebrigtsen erkjenner at de interne diskusjonene ofte går altfor langt. De tror heller ikke det nødvendigvis gjør dem bedre.

Jakob, Henrik, Filip Ingebrigtsen

ALLTID EN DISKUSJON: Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen lar aldri en mulighet gå fra seg til å si hva de mener seg imellom.

Foto: Lise Åserud

– Vi har jo en del personligheter i vårt team som litt søker konflikter og ikke klarer å la en konflikt ligge. Selv om du vet du har rett i en diskusjon, så er det ikke nødvendig å kjøre over de andre 100 prosent. Her er sikkert jeg en av de verste, men det kan være fordel med takhøyde. Men diskusjon og konflikt er ikke utelukkende positivt, sier Henrik Ingebrigtsen.

Føler du det av og til går litt for langt i Team Ingebrigtsen?

– Ja.

Hvor ofte?

– Relativt ofte. Jeg tenker at så lenge det er en positiv konklusjon, en positiv mening bak det, så er det greit. Det må være konstruktivt. Hvis det bare blir drittslenging, er det ikke positivt, sier den eldste av løperbrødrene fra Sandnes.

– Blir tatt personlig

Gjennom den NRK-sendte dokumentarserien Team Ingebrigtsen og en rekke medieoppslag, har folk i Norge blitt godt kjent med den direkte tonen som råder blant Henrik, Filip, Jakob og Gjert Ingebrigtsen.

Det meste diskuteres høylytt, og de gjør lite for å skjule det.

– Det blir ofte at man sårer hverandres følelser når det blir så stor høyde innad i gruppa. Sånn må det være for at ting skal komme ut og kunne være 100 prosent, sier yngstemann Jakob når NRK møter hele gjengen under VM-oppkjøringen i St. Moritz.

Tror du at dere har en kultur enn andre på at man kan si fra uten at det blir tatt personlig?

– Nei. Det er ofte det blir tatt personlig, men alt som kan være konstruktivt blir i hvert fall sagt. Det er ingen som lar en mulighet glippe for å ta ordet, erkjenner Jakob Ingebrigtsen.

Alle de tre brødrene har hatt stor suksess. Henrik Ingebrigtsen har tatt medalje i fire EM på rad, Jakob Ingebrigtsen ble tidenes yngste europamester da det ble to gull i Berlin i fjor, mens Filip Ingebrigtsen tok bronse på 1500 meter for to år siden.

– Blir ikke bedre av det

Denne sesongen har alle tre satt norsk rekord på hver sin distanse. Filip og Jakob er klare medaljekandidater under når VM i Doha starter 27. september, og Henrik kunne vært det om ikke skader hadde forfulgt ham gjennom sesongen.

Filip Ingebrigtsen tror imidlertid ikke den direkte interne tonen gjør dem til bedre utøvere.

– Ikke nødvendigvis. Jeg tror ikke vi blir bedre av det, men det er klart at i et team, for å fungere sammen, så kan man ikke skyve ting under teppet. Man må være direkte og si det man mener, ellers går man rundt med ting inni seg for lenge. Jeg tror ikke det er sunt det heller, sier mellomstemann.

Har dere for stor takhøyde?

– Det kan av og til være litt feil tone. Takhøyden er ikke nødvendigvis så veldig stor, men av og til er det for akseptert med drittslenging der man kanskje burde hatt en litt finere tone.

Team Ingebrigtsen

STOR TAKHØYDE: Gjert Ingebrigtsen og sønnene bruker mer tid på diskusjoner enn på oppvask etter diskusjoner.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Ikke mange unnskyldninger

Selv om alle erkjenner at det av og til går i lengste laget, er det heller ingen kultur for å snakke ut i etterkant når ting blir tatt personlig.

– Da er det stille til det går over av seg sjøl, sier Henrik Ingebrigtsen.

Hvor lenge kan den stillheten vare?

– Det går to, tre, fire dager. Maks.

Hvor ofte beklager du overfor dine familiemedlemmer?

– Hvis jeg føler jeg har sagt noe feil, beklager jeg. Hvis jeg ikke føler jeg har sagt noe feil, beklager jeg ikke.

Hvor ofte får du beklagelser fra de andre?

– Veldig, veldig sjelden. Kanskje en gang i året, sier den mest rutinerte.

– Det er ikke veldig mange unnskyldninger, der vi samles for å si unnskyld. Men man er innforstått med det hvis det ikke er rett. Som sagt er det ingen grenser for hva man skal ytre hvis det er rett, bekrefter yngstemann.

– Men vi er ekstremt gode på å legge ting bak oss og bli ferdig med det. Selv om det er veldig intenst og kan bli veldig høylytt så går det overraskende kjapt over, sier diplomaten midt i flokken.

– Aldri oppvaskmøte

– Det er mange ganger i kampens hete så blir det sagt ting i flere sammenhenger som man gjerne skulle ha hatt usagt, og sånn er det hos oss også, og det går begge veier, sier Gjert Ingebrigtsen.

I sin biografi «Kunsten å oppdra en verdensmester», skriver han mye om ubehaget ved både å være trener og pappa. Han vet at sønnene av og til blir såret av det han sier til dem, noe alle tre bekrefter.

– Det å ta diskusjonene der og da tror jeg er nyttig. Du sparer fryktelig mye tid på det. Så må man holde seg innenfor rammene på det som er fornuftig, påpeker han.

Hvor ofte må dere ha oppvaskmøte?

– Vi har aldri oppvaskmøter. Vi tar det der og da.

Hvor ofte beklages noe som er sagt?

– Det skjer med jevne mellomrom, men hvor ofte vet jeg ikke. Det er ikke noe vi har nedtegning av, fastslår Gjert Ingebrigtsen.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal