Hopp til innhold

Jakob om familiekranglene: – Sårer ofte hverandres følelser

Brødrene Ingebrigtsen erkjenner at de interne diskusjonene ofte går altfor langt. De tror heller ikke det nødvendigvis gjør dem bedre.

Jakob, Henrik, Filip Ingebrigtsen

ALLTID EN DISKUSJON: Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen lar aldri en mulighet gå fra seg til å si hva de mener seg imellom.

Foto: Lise Åserud

– Vi har jo en del personligheter i vårt team som litt søker konflikter og ikke klarer å la en konflikt ligge. Selv om du vet du har rett i en diskusjon, så er det ikke nødvendig å kjøre over de andre 100 prosent. Her er sikkert jeg en av de verste, men det kan være fordel med takhøyde. Men diskusjon og konflikt er ikke utelukkende positivt, sier Henrik Ingebrigtsen.

Føler du det av og til går litt for langt i Team Ingebrigtsen?

– Ja.

Hvor ofte?

– Relativt ofte. Jeg tenker at så lenge det er en positiv konklusjon, en positiv mening bak det, så er det greit. Det må være konstruktivt. Hvis det bare blir drittslenging, er det ikke positivt, sier den eldste av løperbrødrene fra Sandnes.

– Blir tatt personlig

Gjennom den NRK-sendte dokumentarserien Team Ingebrigtsen og en rekke medieoppslag, har folk i Norge blitt godt kjent med den direkte tonen som råder blant Henrik, Filip, Jakob og Gjert Ingebrigtsen.

Det meste diskuteres høylytt, og de gjør lite for å skjule det.

– Det blir ofte at man sårer hverandres følelser når det blir så stor høyde innad i gruppa. Sånn må det være for at ting skal komme ut og kunne være 100 prosent, sier yngstemann Jakob når NRK møter hele gjengen under VM-oppkjøringen i St. Moritz.

Tror du at dere har en kultur enn andre på at man kan si fra uten at det blir tatt personlig?

– Nei. Det er ofte det blir tatt personlig, men alt som kan være konstruktivt blir i hvert fall sagt. Det er ingen som lar en mulighet glippe for å ta ordet, erkjenner Jakob Ingebrigtsen.

Alle de tre brødrene har hatt stor suksess. Henrik Ingebrigtsen har tatt medalje i fire EM på rad, Jakob Ingebrigtsen ble tidenes yngste europamester da det ble to gull i Berlin i fjor, mens Filip Ingebrigtsen tok bronse på 1500 meter for to år siden.

– Blir ikke bedre av det

Denne sesongen har alle tre satt norsk rekord på hver sin distanse. Filip og Jakob er klare medaljekandidater under når VM i Doha starter 27. september, og Henrik kunne vært det om ikke skader hadde forfulgt ham gjennom sesongen.

Filip Ingebrigtsen tror imidlertid ikke den direkte interne tonen gjør dem til bedre utøvere.

– Ikke nødvendigvis. Jeg tror ikke vi blir bedre av det, men det er klart at i et team, for å fungere sammen, så kan man ikke skyve ting under teppet. Man må være direkte og si det man mener, ellers går man rundt med ting inni seg for lenge. Jeg tror ikke det er sunt det heller, sier mellomstemann.

Har dere for stor takhøyde?

– Det kan av og til være litt feil tone. Takhøyden er ikke nødvendigvis så veldig stor, men av og til er det for akseptert med drittslenging der man kanskje burde hatt en litt finere tone.

Team Ingebrigtsen

STOR TAKHØYDE: Gjert Ingebrigtsen og sønnene bruker mer tid på diskusjoner enn på oppvask etter diskusjoner.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Ikke mange unnskyldninger

Selv om alle erkjenner at det av og til går i lengste laget, er det heller ingen kultur for å snakke ut i etterkant når ting blir tatt personlig.

– Da er det stille til det går over av seg sjøl, sier Henrik Ingebrigtsen.

Hvor lenge kan den stillheten vare?

– Det går to, tre, fire dager. Maks.

Hvor ofte beklager du overfor dine familiemedlemmer?

– Hvis jeg føler jeg har sagt noe feil, beklager jeg. Hvis jeg ikke føler jeg har sagt noe feil, beklager jeg ikke.

Hvor ofte får du beklagelser fra de andre?

– Veldig, veldig sjelden. Kanskje en gang i året, sier den mest rutinerte.

– Det er ikke veldig mange unnskyldninger, der vi samles for å si unnskyld. Men man er innforstått med det hvis det ikke er rett. Som sagt er det ingen grenser for hva man skal ytre hvis det er rett, bekrefter yngstemann.

– Men vi er ekstremt gode på å legge ting bak oss og bli ferdig med det. Selv om det er veldig intenst og kan bli veldig høylytt så går det overraskende kjapt over, sier diplomaten midt i flokken.

– Aldri oppvaskmøte

– Det er mange ganger i kampens hete så blir det sagt ting i flere sammenhenger som man gjerne skulle ha hatt usagt, og sånn er det hos oss også, og det går begge veier, sier Gjert Ingebrigtsen.

I sin biografi «Kunsten å oppdra en verdensmester», skriver han mye om ubehaget ved både å være trener og pappa. Han vet at sønnene av og til blir såret av det han sier til dem, noe alle tre bekrefter.

– Det å ta diskusjonene der og da tror jeg er nyttig. Du sparer fryktelig mye tid på det. Så må man holde seg innenfor rammene på det som er fornuftig, påpeker han.

Hvor ofte må dere ha oppvaskmøte?

– Vi har aldri oppvaskmøter. Vi tar det der og da.

Hvor ofte beklages noe som er sagt?

– Det skjer med jevne mellomrom, men hvor ofte vet jeg ikke. Det er ikke noe vi har nedtegning av, fastslår Gjert Ingebrigtsen.

Siste nytt

 • Adressa: Klæbo må stå over store deler av landslagssamlingen

  Johannes Høsflot Klæbo har ennå ikke blitt friskmeldt fra skaden han pådro seg i sommer og kan ikke delta for fullt på langrennslandslagets treninger til uka.

  – Han reiser til Steinkjer tirsdag og blir med på den andre treningsøkta vår da. I tillegg tar han del av den første økta onsdag, før han reiser hjem til Trondheim igjen, sier sprinttrener Arild Monsen til Adresseavisen.

  Søndag skal sprintlandslaget samles i Steinkjer, men Klæbo må stå over deler av samlingen på grunn av skadeproblemene på baksiden av låret. (NTB)

  Landslagssamlin i langrenn
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Reagerer på Haalands Viaplay-rolle: – Grunn til å bli mistenksom

  Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.

  Fredag sendte Viaplay ut en pressemelding der det ble klart at Haaland og Viaplay inngår et samarbeid. Det er ikke kjent hva ambassadørrollen til Haaland innebærer konkret, men han blir blant annet trolig å se i Viaplays markedsføring for Premier League.

  Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ), er blant dem som mener publikum har grunn til å reagere.

  – Viaplays publikum får grunn til å mistenke Viaplays journalister og kommentatorer for å ville favorisere Haaland på et eller annet vis fordi han har en forretningsmessig tilknytning, sier Olsen til NTB.

  Sportssjef Kristian Oma i Viaplay viser til Viaplays avtale med Formel 1-fører Max Verstappen.

  – Den er kommersiell, og så dekker vi ham etter gjeldende journalistiske prinsipper redaksjonelt. Det er de to sporene som er nødt til å holdes atskilt. Det er egentlig ikke noe hokuspokus i det, forklarer Oma til NTB.

  – Hvis Haaland går ti kamper uten å score, vil det være et akkurat like kritisk blikk fra oss som fra alle andre. Det kan jeg garantere.

  Olsen mener spekulasjoner om inhabilitet allerede har oppstått.

  – Det er en saklig grunn til å bli mistenksom her. Da har Viaplay selv satt seg i en situasjon hvor troverdigheten er svekket, sier Olsen. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Groenewegen spurtet til seier i Arctic Race

  Den nederlandske spurtkanonen Dylan Groenewegen var sterkest i avslutningen og vant 2. etappe av Arctic Race of Norway fredag.

  Groenewegen sikret seieren i en massespurt på den 154,3 kilometer lange etappen fra Mosjøen til Brønnøysund. 29-åringen regnes som feltets sterkeste spurter og levde opp til forventningene.

  Coop-rytteren Johan Ravnøy lå i et brudd som ble tatt igjen med drøyt 10 kilometer igjen til mål da Andreas Leknessund tettet luken opp mot Torghatten.

  Sven Erik Bystrøm prøvde å kjøre fra feltet i nedoverbakkene etter stigningen, men fikk ikke den nødvendige luken til å sikre etappeseier.

  Den franske Cofidis-rytteren Axel Zingle vant torsdagens åpningsetappe, der Edvald Boasson Hagen lå godt an like før mål, men ikke hadde mye å gi på slutten.

  Rittet fortsetter lørdag med en etappe fra Namsos til Skallstugu i Levanger, før avslutningsetappen i Trondheim søndag. (NTB)

  Sykling: Tour de France 2017
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste