Hopp til innhold

Jakob Ingebrigtsen med stikk til konkurrentene: – Ikke godt nok forberedt

Mange av de sterkeste konkurrentene til Jakob Ingebrigtsen mangler på 1500-meteren i EM. Han tror ikke de ønsker nok å kjempe om sølv og bronse.

Jakob Ingebrigtsen

NUMMER EN: Jakob Ingebrigtsen tok VM-gull på 5000 meter og sølv på 1500 meter for bare tre uker siden.

Foto: HANNAH PETERS / AFP

Allerede grytidlig dagen etter at han ble verdensmester på overlegent vis på 5000 meter i Eugene, satte Jakob Ingebrigtsen seg på flyet til Sveits. De siste to og en halv ukene har han forberedt seg til et nytt mesterskap i høyden i St. Moritz.

Han er fortsatt der når han møter norsk presse over en Teams-samtale lørdag formiddag.

– Jeg føler ikke jeg trenger ikke å gjøre noe annet enn det jeg har gjort for at det skal synke noe inn, men jeg føler samtidig at jeg ikke fikk til det jeg prøvde å få til. Så jeg sitter igjen med en følelse av at jeg ikke fikk til det jeg skulle, sier Jakob Ingebrigtsen, som stiller på både 1500 og 5000 meter også i EM.

Jakob Ingebrigtsen

I SVEITS: Jakob Ingebrigtsen møtte pressen fra sitt hotellrom i Sveits, der han har ladet opp før EM.

Foto: Skjermdump Teams

Får ikke revansjeoppgjør

21-åringen slaktet seg selv etter sølvet på 1500-meteren i VM. Og han får ingen sjanse til å ta revansj på Jake Wightman nå i EM, for briten stiller kun på 800 meter.

– Jeg tenker at man må respektere folks konkurranseplan. De er utgangspunktet satt før sesongen. Hvis dere hadde fulgt med litt i timen er dette planlagt for lenge siden, svarer han på pressemøtet.

Til NRK bekrefter Wightman, som i mellomtiden også har løpt Samveldelekene, at han aldri hadde planlagt å løpe 1500 meter i München. Det handler i hvert fall ikke om å unngå Ingebrigtsen.

Nei, helt ærlig, dette var planen hele tiden. Det hadde vært fint å møte ham igjen, for det hadde vært kult å få testet hvordan formen er, og jeg er sikker på at han ønsker revansj, også. Men det er noen briter som løper bra for tiden, så forhåpentligvis kan de gi Jakob god motstand. Men han er åpenbart favoritt, mener han.

Wightman Ingebrigtsen

LITE FORNØYD: Jake Wightman tok gullet på 1500 meter i VM, mens nordmannen ble nummer to.

Foto: ANDY LYONS / AFP

– Har ikke gjort jobben

Heller ikke Josh Kerr eller bronsevinner fra VM, Mohamed Katir, stiller på startstreken på Ingebrigtsens favorittdistanse.

– Jeg vet ikke hva som er andres begrunnelser, men de føler kanskje at de ikke har nok sjanse til å ta et gull, og at de av den grunn ikke velger å legge så mye i det for å få sølv og bronse, tror Jakob Ingebrigtsen.

Han forstår at noen lurer.

Spør du alle andre så er jo det helt idiotisk. Medaljene skal jo deles ut, men man må respektere at utøver har et litt annet syn på ting enn folk som ikke driver med idrett har. Alle jobber for gull. Det betyr ikke at man ikke skal bli med, men det er alltid gull alle ønsker og som alle har som drøm og mål om å oppnå, mener han.

Samtidig kommer den ferske verdensmesteren med et lite stikk.

Jeg velger å tro at det er fordi de ikke er godt nok forberedt, og ikke har gjort den jobben som skal til for å være med i EM å vise den beste versjonen av seg selv. Ikke at jeg trenger en begrunnelse, men er man ikke med så får man heller ikke gull, poengterer storfavoritten.

Jakob Ingebrigtsen kommer heller ikke med noen navn på spørsmål om hvem som er de sterkeste konkurrentene, bortsett fra «de som stiller på startstreken».

– Man kan aldri peke ut noen gang egentlig. Det er derfor jeg ikke henger meg opp i lister og hva folk har gjort. Folk presterer på forskjellig nivå.

I forrige EM, i Berlin i 2018, tok den da 17 år gamle Sandnes-gutten, gull på begge distansene.

Henrik og Jakob Ingebrigtsen

DOBBEL: Jakob Ingebrigtsen tok gull både på 1500 og 5000 meter i EM i 2018. Henrik Ingebrigtsen tok sølv på 5000 meter.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Målet ditt er jo alltid å gjøre det bedre, hva skal til for at du er fornøyd nå?

– He-he. Det går jo alltid an å vinne med mer. Målet mitt er å gjøre det så bra som jeg kan.

 • Se EM-uka på NRK hver dag. EM i friidrett starter mandag kl. 10.00 på NRK 1. Samme kveld løper Jakob Ingebrigtsen forsøk på 1500 meter.

Siste nytt

 • Vil at russere som tar avstand fra krig bør konkurrere

  IOC-president Thomas Bach tar russiske utøvere i forsvar i et stort intervju med italienske Corriere Della Sera.

  Han mener at det ikke var russiske idrettsutøvere som startet krigen, og at de som tar avstand fra Putins krigføring bør få konkurrere.

  – De som har tatt avstand fra regimet bør kunne konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få russiske passidrettsutøvere som ikke støtter krigen til å konkurrere igjen. Men det er ikke lett, sier Bach til avisen.

  Thomas Bach
  Foto: LAURENT GILLIERON / AFP
 • Drama om Ecuadors VM-plass – klages inn til CAS

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) skal bestemme om Ecuador fratas plassen i fotball-VM i Qatar i kjølvannet av jukseanklager. Chile og Peru vil begge ha plassen.

  Chiles fotballforbund har lenge hevdet at Byron Castillo, som spilte for Ecuador i VM-kvalifiseringskampene mellom landene, er colombianer og ikke har rett til å representere Ecuador.

  Chile ble bare nummer sju i den søramerikanske VM-kvalifiseringen, tre plasser bak Ecuador og to fra omspillsplass. Dersom motstanderne tilkjennes seier i kamper Castillo har spilt, vil Chile imidlertid sprette opp til fjerdeplass og være VM-klar.

  Også Peru mener at de har rett på den siste direkteplassen til VM. De ble nummer fem i kvalifiseringen og tapte omspillet mot Australia.

  Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har tidligere avvist klagen fra Chile, og nå går saken til CAS. I en pressemelding opplyser de at en avgjørelse kan bli tatt så sent som 10. november. (NTB)

  FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Chile v Ecuador
  Foto: MARCELO HERNANDEZ / Reuters
 • Barcelona-stjerner vraket etter protester

  Spania-troppen til treningskampene mot Sverige og USA er usedvanlig tynn. Grunnen er at de 15 spillerne som nekter å spille for landslaget ikke ble tatt ut.

  I forrige uke sendte 15 spillere på det spanske landslaget et brev til Det spanske fotballforbundet (RFEF), der de gjorde det klart at de ikke ønsket å bære landslagsdrakten fram til endringer var på plass.

  Flere medier melder at grunnen er stor misnøye mot trener Jorge Vilda.

  Vilda tok fredag ut troppen til kampene mot Sverige og USA i oktober, og der var det flere hull. Blant annet manglet det seks Barcelona-spillere som ellers er klare valg. Verken Patri Guijarro, Mapi Leon, Claudia Pina, Aitana Bonmatí, Mariona Caldentey eller Sandra Paños var å se i tillegg til flere spillere fra andre klubber.

  Det er ikke kjent om alle de er blant de 15.

  På pressekonferansen snakket Vilda om konflikten.

  – Dette rotet skader spansk fotball. Det er flaut. Jeg er forvirret fordi jeg ikke vet hva spillerne krever. Jeg skulle ønske det hadde vært mer klarhet, sa Vilda. (NTB)

  England Spain Euro 2022 Women Soccer
  Foto: Alessandra Tarantino / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste