Hopp til innhold

Ingebrigtsen dropper gulløvelsen før VM: – Ikke det store målet akkurat nå

Jakob Ingebrigtsen (22) skal «absolutt ikke» løpe 5000 meter før han må. Det vil si i VM i Budapest i slutten av august.

Worlds Athletics

VM-GULLVINNER: Jakob Ingebrigtsen har VM-gull og to EM-gull på 5000 meter. Han utsetter å løpe mer enn 1500 meter i det lengste.

Foto: Ashley Landis / AP

Det sier nordmannen til NRK etter å ha fullført sesongens første Diamond League-pressekonferanse i den marokkanske kystbyen Rabat.

Søndag klokken 21.11 går sesongstarten på 1500 meter, en øvelse han i hvert fall skal løpe fire ganger før VM i august. På spørsmål om han ikke har tenkt å varme opp til mesterskapet med en 5000 meter også, smeller det raskt tilbake:

– Absolutt ikke!

Jakob og Filip Ingebrigtsen

POPULÆR MANN: De lokale journalistene var ikke fremmed for å spørre om et suvenir med den norske friidrettsstjernen.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Ingebrigtsen smiler og forklarer hvorfor han holder konkurransekilometerne nede:

Det å skulle være med på det for gøy, det er liksom ..., sier Ingebrigtsen og rister på hodet før han fortsetter:

Før eller siden så må jeg jo det, når jeg ikke er i stand til å løpe så fort på 1500 meter. Men nå føler jeg at 1500 er ganske bra. Jeg vil gjerne benytte meg av de mulighetene jeg har nå til å løpe fort på den øvelsen der. Og så er det sånn at opp i distanse kan man alltid gå. Men jeg skal ikke drive og springe 5000 meter. Det er ikke det som er det store målet akkurat nå.

– Ekstremt lett

Som regjerende verdensmester på 5000 meter har han friplass i VM. Før 2022-mesterskapet løp han distansen kun én gang, fordi han måtte ta kravet. Han har tidligere lekt med tanke å løpe tre øvelser i OL i 2024: 1500, 5000 og 10.000 meter.

Les også: Ingebrigtsen blir freista av OL-trippel: – Betre moglegheit er det vanskeleg å få

Vebjørn Rodal Jakob Ingebrigtsen
Vebjørn Rodal Jakob Ingebrigtsen

Det er i hvert fall ingenting å si på selvtilliten til Ingebrigtsen etter at han har testet banen i Marokko. Han setter opp et smil og forteller at han forventer «en ekstremt lett seier» når startskuddet går 21.11 søndag kveld i Marokko.

– Du har ikke mistet selvtilliten? spør NRK.

Nei, da. Det er det som er så spennende med sesongåpning. Da har man ikke fått så mange svar, sånn konkurransespesifikt. Det er det som er spennende. Å få noen svar på hvor man er. Det er ingen grunn til å tro at man er noe dårligere enn sist. Men uti sesongen har du løpt så mange løp at du vet hvordan det kjennes ut og hvor du er.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

STEVNETS STORE STJERNER: Jakob Ingebrigtsen (1500 meter) og Soufiane El Bakkali (3000 meter hinder) avsluttet pressekonferansen i Rabat. Hjemmehåpet er regjerende olympisk mester og verdensmester.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Skadefri storebror

Svarene han har fått på trening beskriver han som ganske bra.

Jeg mistet en del grunntrening i vinter på grunn av en lang forkjølelse, men jeg følte jeg løpte bra innendørs til tross for det. Og nå har jeg fått trent bra de siste månedene etter det, så jeg skal i hvert fall ikke være noe dårligere enn jeg var sist, sier Ingebrigtsen.

Med seg på de tre og trekvart rundene i Rabat får han Filip Ingebrigtsen, som endelig er kvitt skadeproblemene som spolerte fjorårssesongen. VM-bronsevinneren fra 2017 forklarer at kraften er tilbake i frasparket – og at han håper å nærme seg gamle høyder.

Storebror er riktignok hakket mer beskjeden rundt forventningene før 1500-meteren i Rabat. Han har som ambisjon å være konkurransedyktig i søndagens felt.

Jeg har ikke treningsmessig gjort det som skal til for å springe de helt supre tidene, men jeg prøver å ha en litt forsiktig inngang på sesongen. Lure kroppen litt i form, uten å ta for mye risiko. Dette blir forhåpentligvis en fin start, så ser jeg hvordan jeg ligger an på 1500 meter. Uansett kommer jeg til å ha en progresjon herfra, sier Filip Ingebrigtsen til NRK.

Les også: Stjerneskotet hakk i hæl på Ingebrigtsen: – Eg veit han var ganske irritert

Athletics: European Championships - Day 4
Athletics: European Championships - Day 4

30-åringen fortsetter sesongopptrappingen neste helg 3000 meter under Trond Mohn Games.

 • PS! Søndag 19.30 sender NRK «Fem år med Jakob Ingebrigtsen», der Vebjørn Rodal og Jann Post oppsummerer seniorkarrieren til 22-åringen. Fra 20.00 sendes Diamond League-stevnet direkte på samme kanal.

Siste nytt

 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

  Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

  Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

  Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

  – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

  Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

  – Er hun klar til å starte i morgen?

  – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

  Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

  – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

  Thea Bjelde
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste