Jakob Ingebrigtsen drar i bremsen – dropper innendørssesongen

Vond rumpe og generelt stor belastning i 2019 gjør at Jakob Ingebrigtsen endrer planer for ikke å gamble med OL-formen. Han utsetter avreise til høydesamling og dropper hele innendørssesongen.

Jakob Ingebrigtsen

ALTERNATIV VINTER: Jakob Ingebrigtsen har måtte trene alternativt helt siden EM i terrengløp 8. desember.

Søndag reiste Filip Ingebrigtsen til høydesamling i Sør-Afrika. Det gjorde han uten storebror Henrik og lillebror Jakob. De har av helsemessige årsaker utsatt avreisen til 19. januar.

For Henrik sin del skyldes det han fortsatt er under rehabilitering etter tåoperasjonen i fjor høst, kombinert med to seige forkjølelser i løpet av vinteren.

For Jakob sin del handler det om en skade og generelt stor slitasje gjennom 2019.

– Jakob pådro seg en skade i rumpa på oppløpet under terreng-EM i Lisboa i desember, da han måtte gjøre en retningskorrigering i stor fart. Det er snakk om en belastningsskade, men den ble utløst der, forteller Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Gjert og Jakob Ingebrigtsen i Monaco 2019

NY KURS: Trenerpappa Gjert peker ut en ny kurs for Jakob Ingebrigtsen fram mot OL, etter skadeproblemer gjennom vinteren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Veldig sliten

Ifølge trenerpappaen har Jakob, som avsluttet sin eventyrlige juniorkarriere med å vinne sitt fjerde EM-gull i terrengløp 8. desember, ikke måttet kutte ned på treningen som følge av skaden.

– Men han har trent alternativt, bekrefter han.

Gjert Ingebrigtsen finner det likevel nødvendig å dra i nødbremsen ved opptakten til OL-sesongen, og har derfor allerede bestemt at Jakob Ingebrigtsen dropper hele innendørssesongen.

– Jakob følte seg veldig sliten etter den tøffe 2019-sesongen og ville muligens hatt en «time out» uansett. Han kjørte på med veldig mange løp, og følte etter sesongen at han hang som et slips, forteller han.

Tøft program

Sist vinter kjørte Jakob Ingebrigtsen full innendørssesong, som både bød på gull og sølv i senior-EM og U20-verdensrekord på 1500 meter.

Gjennom sommeren løp han i sju Diamond League-stevner, noe som ga ham norsk rekord på 5000 meter, den nest beste tiden i verden i 2019 på 1500 meter og andreplass i Diamond League-finalen.

Han deltok både i NM på Hamar og lag-EM på hjemmebane i Sandnes.

Og under VM i Doha løp han både 1500 og 5000, der den norske junioren oppnådde fjerde- og femteplass.

Etter VM fortsatte han kjøret. Først stilte han som hare da Eliud Kipchoge ble den første i verden til å løpe maraton på under to timer. Så satte han norsk rekord på 10 km gateløp da han for første gang løp den distansen i Hytteplanmila.

– Han var egentlig syltet før han løp Hytteplanmila. I ettertid ser vi at vi burde bakket ut allerede da, sier Gjert Ingebrigtsen.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

VAR SYK: Jakob Ingebrigtsen ga NRK tommel opp før Hytteplanmila, men ifølge pappa Gjert burde han trolig ikke ha løpt. Nå får han en annerledes vinter enn bror Filip.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Kan være god læring

Deretter tok han altså sitt fjerde gull i U20-klassen under terreng-EM i Lisboa, rett i etterkant av et høydeopphold i Flagstaff. Med seg hjem fikk en kroppslig påminnelse om at det koster å tyne kroppen i konkurranser gjennom fire årstider.

– Det kan være god læring i å se hvor grensen går, konstaterer Gjert Ingebrigtsen.

Han understreker at han ikke er bekymret for utendørssesongen, der OL i Tokyo i slutten av juli er det store målet.

– Det er ingen dramatikk, Jakob har fått trent godt. Men før et OL må vi legge inn en sikkerhetsmargin, fastslår han.

Når Henrik og Jakob Ingebrigtsen reiser til Sør-Afrika 19. januar, er det ifølge Gjert Ingebrigtsen for å gjennomføre en fullverdig høydesamling på fire uker eller mer.

Mens brødrene er i Sør-Afrika, reiser Filip Ingebrigtsen videre for å starte konkurransesesongen. 4. februar løper han 1500 meter i Düsseldorf, før han reiser videre til New York for å løpe en engelsk mil i prestisjestevnet NYRR Millrose Games.

Sportsnyheter

Gråtkvalt Weng avslørte ukjente drama: – Alt har vært helt håpløst

OBERSTDORF (NRK): Heidi Weng har tidvis vært en skygge av seg selv i vinter. Etter å ha avsluttet VM med sølv på tremila, avslører hun at det har vært mye motgang det siste året.

Siste nytt

 • Sørloth fortsatte den gode formen

  Etter en trang start i Leipzig har Aleksander Sørloth begynt å finne formen som gjorde han til Timo Werners erstatter.

  Lørdag startet han i bortekampen mot Freiburg og svarte med å legge på til 2-0 etter 64 minutter da han fikk ballen servert på åpent mål.

  79 minutter ut i kampen ble han spilt igjennom. Han la igjen til svenske Emil Forsberg, som plasserte ballen nede i kroken til 3-0, som også ble sluttresultatet.

  Dermed står Sørloth med tre mål og to målgivende i Bundesliga. Tidligere i uken hadde han også to målgivende pasninger mot Wolfsburg i cupen.

  Leipzig klatret med seieren opp i serieledelsen, før Bayern München skal møte Dortmund og Haaland lørdag kveld.

  Aleksander Sørloth
  Foto: RALPH ORLOWSKI / AFP
 • Strømsheim imponerte med fulle hus

  Pallen glapp for de norske skiskytterne på herresprinten i Nove Mesto lørdag. Det ble en svært jevn konkurranse der franske Simon Desthieux var aller best og vant et verdenscuprenn for første gang i karrieren.

  Beste nordmann ble Sturla Holm Lægreid på 4. plass med én bom. Like bak kom Tarjei Bø. Johannes Thingnes Bø fikk trøbbel med skytingen, og med totalt tre bom ble det for mye å hente i løypa. Verdenscuplederen endte til slutt på 11. plass med klart beste langrennstid.

  – Ingen toppdag for nordmennene, konkluderte NRKs ekspert Ola Lunde.

  For Endre Strømsheim ble det riktignok en stor opptur på sprinten i Nove Mesto. Han hadde ikke gått verdenscup siden 2018/2019-sesongen, og var eneste nordmann som klarte å skyte feilfritt. Dermed kunne 23-åringen gå inn til en solid 12. plass.

  – Jeg visste at jeg måtte være offensiv og effektiv på standplass, siden langrennsformen min varierer litt. Så jeg tenkte at jeg skulle ha ti raske treff i dag. Og å få til det på første forsøk i verdenscupen i år er utrolig deilig, sier Strømsheim.

 • Ødegaard anonym i uavgjortdrama

  Arsenal brant enorme sjanser, fikk en straffe omgjort fra VAR og en ropte på nok en straffe i sluttminuttene mot Burnley, men maktet ikke få med seg alle poengene fra Turf Moor.

  Martin Ødegaard fikk 62 minutter, men var lite involvert for Arsenal. Gjestene tok ledelsen tidlig ved Pierre-Emerick Aubameyang, men Chris Wood utlignet da han ble truffet i hofta av et grusomt pasningsforsøk av Arsenal Granit Xhaka.

  Premier League - Burnley v Arsenal
  Foto: Jon Super / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal