Hopp til innhold

Jakob Ingebrigtsen drar i bremsen – dropper innendørssesongen

Vond rumpe og generelt stor belastning i 2019 gjør at Jakob Ingebrigtsen endrer planer for ikke å gamble med OL-formen. Han utsetter avreise til høydesamling og dropper hele innendørssesongen.

Jakob Ingebrigtsen

ALTERNATIV VINTER: Jakob Ingebrigtsen har måtte trene alternativt helt siden EM i terrengløp 8. desember.

Søndag reiste Filip Ingebrigtsen til høydesamling i Sør-Afrika. Det gjorde han uten storebror Henrik og lillebror Jakob. De har av helsemessige årsaker utsatt avreisen til 19. januar.

For Henrik sin del skyldes det han fortsatt er under rehabilitering etter tåoperasjonen i fjor høst, kombinert med to seige forkjølelser i løpet av vinteren.

For Jakob sin del handler det om en skade og generelt stor slitasje gjennom 2019.

– Jakob pådro seg en skade i rumpa på oppløpet under terreng-EM i Lisboa i desember, da han måtte gjøre en retningskorrigering i stor fart. Det er snakk om en belastningsskade, men den ble utløst der, forteller Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Gjert og Jakob Ingebrigtsen i Monaco 2019

NY KURS: Trenerpappa Gjert peker ut en ny kurs for Jakob Ingebrigtsen fram mot OL, etter skadeproblemer gjennom vinteren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Veldig sliten

Ifølge trenerpappaen har Jakob, som avsluttet sin eventyrlige juniorkarriere med å vinne sitt fjerde EM-gull i terrengløp 8. desember, ikke måttet kutte ned på treningen som følge av skaden.

– Men han har trent alternativt, bekrefter han.

Gjert Ingebrigtsen finner det likevel nødvendig å dra i nødbremsen ved opptakten til OL-sesongen, og har derfor allerede bestemt at Jakob Ingebrigtsen dropper hele innendørssesongen.

– Jakob følte seg veldig sliten etter den tøffe 2019-sesongen og ville muligens hatt en «time out» uansett. Han kjørte på med veldig mange løp, og følte etter sesongen at han hang som et slips, forteller han.

Tøft program

Sist vinter kjørte Jakob Ingebrigtsen full innendørssesong, som både bød på gull og sølv i senior-EM og U20-verdensrekord på 1500 meter.

Gjennom sommeren løp han i sju Diamond League-stevner, noe som ga ham norsk rekord på 5000 meter, den nest beste tiden i verden i 2019 på 1500 meter og andreplass i Diamond League-finalen.

Han deltok både i NM på Hamar og lag-EM på hjemmebane i Sandnes.

Og under VM i Doha løp han både 1500 og 5000, der den norske junioren oppnådde fjerde- og femteplass.

Etter VM fortsatte han kjøret. Først stilte han som hare da Eliud Kipchoge ble den første i verden til å løpe maraton på under to timer. Så satte han norsk rekord på 10 km gateløp da han for første gang løp den distansen i Hytteplanmila.

– Han var egentlig syltet før han løp Hytteplanmila. I ettertid ser vi at vi burde bakket ut allerede da, sier Gjert Ingebrigtsen.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

VAR SYK: Jakob Ingebrigtsen ga NRK tommel opp før Hytteplanmila, men ifølge pappa Gjert burde han trolig ikke ha løpt. Nå får han en annerledes vinter enn bror Filip.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Kan være god læring

Deretter tok han altså sitt fjerde gull i U20-klassen under terreng-EM i Lisboa, rett i etterkant av et høydeopphold i Flagstaff. Med seg hjem fikk en kroppslig påminnelse om at det koster å tyne kroppen i konkurranser gjennom fire årstider.

– Det kan være god læring i å se hvor grensen går, konstaterer Gjert Ingebrigtsen.

Han understreker at han ikke er bekymret for utendørssesongen, der OL i Tokyo i slutten av juli er det store målet.

– Det er ingen dramatikk, Jakob har fått trent godt. Men før et OL må vi legge inn en sikkerhetsmargin, fastslår han.

Når Henrik og Jakob Ingebrigtsen reiser til Sør-Afrika 19. januar, er det ifølge Gjert Ingebrigtsen for å gjennomføre en fullverdig høydesamling på fire uker eller mer.

Mens brødrene er i Sør-Afrika, reiser Filip Ingebrigtsen videre for å starte konkurransesesongen. 4. februar løper han 1500 meter i Düsseldorf, før han reiser videre til New York for å løpe en engelsk mil i prestisjestevnet NYRR Millrose Games.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal