Jakob (14) på høyde med kenyanske supertalenter

STAVANGER/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen (14) har så gode testresultater at idrettsforsker Leif Inge Tjelta sammenligner ham med verdens største løpstalenter.

Ingebrigtsen

ENORMT POTENSIAL: Her blir Jakob Ingebrigtsen tidenes yngste deltager i seniorklassen under Bislett Games 11. juni.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Iten

JAGER DRØMMEN: Her i Iten, like utenfor Eldoret, trener kenyanske gutter og jenter for å nå drømmen om en løpskarriere.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

– Det er sjeldent vi har gjort slike målinger, og det er artig å se om en som virkelig blir god hadde god kondisjon da han var ung. Eller naturlig god kondisjon?

Tjelta er en av landets fremste idrettsforskere, og nå sitter han på det han selv mener er et unikt material for fremtidig forskning.

Han har nemlig testet Jakob Ingebrigtsens oksygenopptak de fire siste årene.

14-åringen klinte til med tiden 8,25.90 på 3000 meter tidligere i juni, noe som er suveren norsk aldersrekord. Tiden ble satt bare ett og et halvt døgn etter han ble tidenes yngste deltager i seniorklassen på Bislett.

Ikke nok med det: 14-åringen satte også en uoffisiell verdensrekord med tiden 3.50,06 på 1500 meter, noe som har fått både Vebjørn Rodal og storebror Henrik til å dra frem superlativene.

Men: Hvor stort løpstalent er egentlig lillebror Ingebrigtsen?

«Langdistanseløpernes Mekka»

Jann Post i Kenya

LØPER: NRK-kommentator Jann Post er aktiv maratonløper.

Foto: NRK

Tjelta har ikke lov til å offentliggjøre Ingebrigtsens testresultater, men han sammenligner 14-åringen med gutter fra Eldoret i Kenya, hvor de har skyhøyt oksygenopptak fra ung alder.

– Derfra kommer de aller fleste kenyanerne som tar medaljer i internasjonale mesterskap. Han har samme kapasitet som dem, sier Tjelta.

NRKs friidretts- og langrennskommentator Jann Post, som selv løper maraton, reiste i fjor til dette området for å trene og lære.

– Her bor og trener de aller fleste løpsstjernene. De har dominert langløp siden slutten av 1980-tallet. Det er gutter fra langdistanseløpernes Mekka Jakob blir sammenlignet med, sier Post, som ikke ser noen begrensninger for 14-åringen.

– Det er det største løpstalentet vi har hatt i mellomdistanse noensinne. Han har ekstremt sterke tider for en 14-åring. Sånn som det ser ut nå, kan han bli så god som han vil.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Løpetrening på jordbanen i Iten

SE VIDEO: Se hvilket utrolig tempo kenyanerne holder på trening.

Sammenligner Ingebrigtsen med Ødegaard

Post understreker samtidig at Ingebrigtsen er nødt til å beholde strukturen i treningen og ikke minst motivasjonen for å ta nye steg.

Ødegaard

TIDLIG GJENNOMBRUDD: Martin Ødegaard var bare 15 år da han ble kjent i Norge. Noen måneder senere var han Real Madrid-spiller. Her fra talentleiren i Stavanger onsdag.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Her kan de to eldre brødrene bli nyttige, tror Post.

– Det vil ta lang tid før han blir helt fornøyd, påpeker kommentatoren.

– Vi har jo pappa som trener. Så nå har han luket bort feilene som jeg har gjort. Og så kan han gjøre ting riktig med Jakob, smiler Henrik Ingebrigtsen til NRK.

14-åringen har selv en enkel tankegang:

– Jeg kommer til å fortsette fremgangen. Det er det som motiverer meg mest, sier lillebroren.

Etter Bislett Games, hvor han tok noen omveier for å unngå pressen, sa Ingebrigtsen at han likte alt oppstyret rundt ham.

Idrettsforsker Tjelta er likevel opptatt av at presset ikke skal bli for stort på 14-åringen.

– Du kan jo sammenligne presset med det som har vært rundt (Martin) Ødegaard. De er jo ikke mer enn 15-16-åringer. De må få lov til å være gutter også.

Iten

KLAR BESKJED: «Welcome to Iten – Home of champions». Det er budskapet som møter besøkende i Iten.

Foto: Jann Post / NRK

Siste nytt

 • Holloway med verdensrekord

  Grant Holloway slettet den 27 år gamle verdensrekorden til Colin Jackson på 60 meter hekk innendørs med ett hundredel da han løp på 7,29 i Madrid onsdag. Den regjerende verdensmesteren på 110 meter hekk har nå vunnet 54 innendørsstevner på rad.

  Grant Holloway
  Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters
 • Bjørseth imponerte i kvaliken

  Den norske 17-åringen Thea Minyan Bjørseth imponerte i kvalifiseringen for kvinnenes første hopprenn i VM i Oberstdorf.

  Hun tok 6.-plassen etter et hopp på 101 meter, noe som var konkurransens fjerde lengste hopp. Silje Opseth, som har slitt med bakken, fikk en opptur med et hopp på 97 meter og 7.-plass.

  Maren Lundby hoppet 91 meter og tok 11.-plassen, mens Anna Odine Strøm tok 17.-plass med et hopp på 95,5 meter.

  Japanske Sara Takanashi vant kvaliken med et hopp på 103 meter.

  Kvinnene skal kjempe om medaljer i normalbakken torsdag. Du kan følge sendingen fra klokken 17 på NRK 1.

  Thea Minyan Bjørseth
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Ustjugov meldes klar til sprinten

  Sergej Ustjugov stiller til start på herresprinten torsdag. Det bekrefter Russland-trener Markus Cramer til NRK onsdag ettermiddag.

  Usikkerheten har nemlig vært stor. Ustjugov falt stygt under trening mandag. Han datt og slo seg både i ryggen, skulderen og beinet.

  De siste dagene har de største smerteproblemene hans vært knyttet til hamstringen, eller nærmere bestemt baksiden av låret. Problemet oppstod fordi Ustjugov nærmest gikk i spagaten under fallet.

  – Etter å ha sjekket med både lege og fysioterapeut, er Sergej klar på startstreken på sprinten. Han er ikke hundre prosent, men smertene er ikke så store nå, sier Cramer.

  Sprint verdenscup finaler
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal