NRK Meny
Normal

Jakob (14) på høyde med kenyanske supertalenter

STAVANGER/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen (14) har så gode testresultater at idrettsforsker Leif Inge Tjelta sammenligner ham med verdens største løpstalenter.

Ingebrigtsen

ENORMT POTENSIAL: Her blir Jakob Ingebrigtsen tidenes yngste deltager i seniorklassen under Bislett Games 11. juni.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Iten

JAGER DRØMMEN: Her i Iten, like utenfor Eldoret, trener kenyanske gutter og jenter for å nå drømmen om en løpskarriere.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

– Det er sjeldent vi har gjort slike målinger, og det er artig å se om en som virkelig blir god hadde god kondisjon da han var ung. Eller naturlig god kondisjon?

Tjelta er en av landets fremste idrettsforskere, og nå sitter han på det han selv mener er et unikt material for fremtidig forskning.

Han har nemlig testet Jakob Ingebrigtsens oksygenopptak de fire siste årene.

14-åringen klinte til med tiden 8,25.90 på 3000 meter tidligere i juni, noe som er suveren norsk aldersrekord. Tiden ble satt bare ett og et halvt døgn etter han ble tidenes yngste deltager i seniorklassen på Bislett.

Ikke nok med det: 14-åringen satte også en uoffisiell verdensrekord med tiden 3.50,06 på 1500 meter, noe som har fått både Vebjørn Rodal og storebror Henrik til å dra frem superlativene.

Men: Hvor stort løpstalent er egentlig lillebror Ingebrigtsen?

«Langdistanseløpernes Mekka»

Jann Post i Kenya

LØPER: NRK-kommentator Jann Post er aktiv maratonløper.

Foto: NRK

Tjelta har ikke lov til å offentliggjøre Ingebrigtsens testresultater, men han sammenligner 14-åringen med gutter fra Eldoret i Kenya, hvor de har skyhøyt oksygenopptak fra ung alder.

– Derfra kommer de aller fleste kenyanerne som tar medaljer i internasjonale mesterskap. Han har samme kapasitet som dem, sier Tjelta.

NRKs friidretts- og langrennskommentator Jann Post, som selv løper maraton, reiste i fjor til dette området for å trene og lære.

– Her bor og trener de aller fleste løpsstjernene. De har dominert langløp siden slutten av 1980-tallet. Det er gutter fra langdistanseløpernes Mekka Jakob blir sammenlignet med, sier Post, som ikke ser noen begrensninger for 14-åringen.

– Det er det største løpstalentet vi har hatt i mellomdistanse noensinne. Han har ekstremt sterke tider for en 14-åring. Sånn som det ser ut nå, kan han bli så god som han vil.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Løpetrening på jordbanen i Iten

SE VIDEO: Se hvilket utrolig tempo kenyanerne holder på trening.

Sammenligner Ingebrigtsen med Ødegaard

Post understreker samtidig at Ingebrigtsen er nødt til å beholde strukturen i treningen og ikke minst motivasjonen for å ta nye steg.

Ødegaard

TIDLIG GJENNOMBRUDD: Martin Ødegaard var bare 15 år da han ble kjent i Norge. Noen måneder senere var han Real Madrid-spiller. Her fra talentleiren i Stavanger onsdag.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Her kan de to eldre brødrene bli nyttige, tror Post.

– Det vil ta lang tid før han blir helt fornøyd, påpeker kommentatoren.

– Vi har jo pappa som trener. Så nå har han luket bort feilene som jeg har gjort. Og så kan han gjøre ting riktig med Jakob, smiler Henrik Ingebrigtsen til NRK.

14-åringen har selv en enkel tankegang:

– Jeg kommer til å fortsette fremgangen. Det er det som motiverer meg mest, sier lillebroren.

Etter Bislett Games, hvor han tok noen omveier for å unngå pressen, sa Ingebrigtsen at han likte alt oppstyret rundt ham.

Idrettsforsker Tjelta er likevel opptatt av at presset ikke skal bli for stort på 14-åringen.

– Du kan jo sammenligne presset med det som har vært rundt (Martin) Ødegaard. De er jo ikke mer enn 15-16-åringer. De må få lov til å være gutter også.

Iten

KLAR BESKJED: «Welcome to Iten – Home of champions». Det er budskapet som møter besøkende i Iten.

Foto: Jann Post / NRK

Siste nytt

 • Jamaicas kvinnelag i bob til OL

  For første gang i historien har et jamaicansk kvinnelag kvalifisert seg til å konkurrere i toerbob i OL. I årets OL deltar Jazmine Fenlator-Victorian, Carrie Russell og Audra Segree. Jamaica har stilt med boblag i vinter-OL siden Calgary i 1988.

 • EM-smell for Danmark

  Danmark var store favoritter mot Tsjekkia mandag, men endte opp med å tape 28-27 i EM-duellen. Tsjekkerne avsluttet kampen med to utviste spillere, men klarte likevel å spille seg frem til straffe i siste sekund. Det endte med en ubetydelig bom.

  Men's EHF European Handball Championship
  Foto: Ognen Teofilovski / Reuters
 • Nok en skade for Dembélé

  Barcelonas Ousmane Dembélé var nylig tilbake fra skadeavbrekk, men må belage seg på nye uker på sidelinjen etter å ha pådratt seg en ny skade.

  Han gikk av med strekkskade i søndagens 4-2-seier over Real Sociedad.

  FBL-FRA-WC2018-TRAINING
  Foto: FRANCK FIFE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Frankrike-Hviterussland
EM håndball menn: Før kampen Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Etter kampen Norge - Østerrike