– Dere er min styrke, i tykt og tynt

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (27) takker lagvenninnene for støtten etter at hun mistet broren fredag.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet fredag sin bror og treningskamerat.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Noen minutter ut i 15-kilometeren oppdaterte Uhrenholdt Jacobsen Twitter-profilen sin.

– Mine fantastiske jenter. Dere er min styrke, i tykt og tynt. Takk for sørgebånd. Evig takknemlig, om det blir medaljer eller ei.

Laster Twitter-innhold

De fire jentene som gikk rennet var Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heide Weng og Kristin Størmer Steira. Alle stilte på startstreken med sørgebånd rundt armen.

Bjørgen var sterkest i spurten, og vant til slutt foran svenske Charlotte Kalla. Heidi Weng vant spurten om tredjeplassen.

– Vanskelig å si hvor mye det påvirker

Fredag kveld kom beskjeden om at Jacobsen har mistet sin bror og treningskamerat.

– Stemningen er nedbrutt, men vi prøver så godt vi kan å konsentrere oss om det som skal skje i dag, sa landslagssjef Vidar Løfshus til NRK før løpet.

Skilandslaget får støtte av lege og psykolog etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet broren. Lørdag går langrennsjentene for gull på 15 kilometer fellesstart med skibytte i Sotsji-løypene.

 • Følg langrennsåpningen i OL direkte her.

– Det er vanskelig å si hvor mye det har påvirket dem. Hver enkelt har nok sine tanker og prosesser i hodet, sier Løfshus.

Får oppfølging

Mens Løfshus snakket med media, kom Jacobsen til stadion i buss sammen med sin personlige trener gjennom mange år, Dag Kaas.

Hun passerte rett forbi pressekorpset, og fikk gå helt i fred.

– Hva slags oppfølging har de fått?

– De får oppfølging av lege Dag Lunder, og lagets psykolog (Britt Tajet-Foxell) kom i går.

– Hvordan var fellesseansen?

– Den var veldig gripende. Alle var til stede. Det var mange tårer, men jeg tror det var godt for oss alle, sier Løfshus, som snakket med pressen mens utøverne forberedte seg til lørdagens renn.

Det er ennå ikke tatt noen beslutning på om Jacobsen reiser hjem.

– Vi ser an hva Astrid gjør. Det er en prosess hun styrer, så må vi være på henne for å se hvordan det fungerer. Hun er på vei hit for å trene nå, men hun vil være for seg selv, sier Løfshus.

Siste nytt

 • Ray Kennedy er død

  Den engelske fotballprofilen Ray Kennedy (70) har gått bort. Han vant fem ligatitler og tre pokaler i den gjeveste europacupen med Liverpool.

  Det er lokalavisen Liverpool Echo som melder om Kennedys bortgang. Han led av Parkinsons sykdom i 35 år.

  Kennedy ble hentet til Liverpool fra Arsenal i 1974. Han ble opprinnelig kjøpt som spiss, men ble utviklet til en midtbanespiller under Bob Paisley. I alt scoret han 72 mål på 393 kamper for Merseyside-klubben.

  To av hans mest berømte Liverpool-scoringer kom i serievinnercupen (forgjengeren til dagens mesterliga). Han fant nettmaskene i en 3-1-seier i kvartfinalen mot Saint-Étienne i 1977 og i semifinalen mot Bayern München fire år senere.

  Kennedy var med på å vinne den engelske ligaen med Liverpool i 1976, 1977, 1979, 1980, 1982. I tillegg vant han den største europacupen i 1977, 1978 og 1981.

  I Arsenal scoret han vinnermålet mot Tottenham som sikret ligatittelen i 1971. Laget vant også FA-cupen og ble andre lag i det 20. århundre med seier i serie og cup samme år. (NTB)

 • Ragnick må vente på United-debuten

  Michael Carrick leder Manchester United også i torsdagens Premier League-oppgjør mot Arsenal. Årsaken er at Ralf Rangnicks arbeidstillatelse lar vente på seg.

  Dermed tar den tidligere midtbanemannen fatt på sin tredje kamp som hovedtrener for de røde djevlene. De to første endte i 2-0 mot Villarreal i mesterligaen og 1-1 mot ligaleder Chelsea i Premier League.

  Tyske Rangnick er bekreftet som midlertidig United-manager ut sesongen, men han trenger å få godkjent sin arbeidstillatelse, noe som har latt vente på seg. Han skal etter planen gå inn i en konsulentrolle etter inneværende sesong.

  Det er ventet at Rangnick vil være klar til kampen mot Crystal Palace i ligaen til helgen.

  Rangnick
  Foto: HASAN BRATIC / AFP
 • Dropper OL – reiser til Paralympics

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har bestemt seg for ikke å reise til OL i Beijing. Hun besøker norske utøvere i Paralympics senere i februar.

  Kommunikasjonssjef Marius Bakke i Kulturdepartementet skriver i en e-post til NTB at regjeringen kommer til å være representert også under OL i starten av februar, men at det fortsatt er uklart på hvilken måte.

  «Når jeg velger å takke ja til invitasjonen fra NIF og besøke Paralympics, ser jeg på det som en mulighet til å sette søkelys på en gruppe utøvere som i aller høyeste grad lever opp til de olympiske idealer», skriver Trettebergstuen i en e-post til NTB.

  Hun lover å ta opp sensitive politiske temaer med kinesiske myndigheter.

  «Når vi reiser til Kina, vil vi selvsagt benytte anledningen til å ta opp norske myndigheters standpunkt når det gjelder menneskerettighetssituasjonen i Kina». (NTB)

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen
  Foto: NTB/Statsministerens kontor

Sendeplan

Kl. Program Kanal