Hopp til innhold

– Han har vært nede i kjelleren, men svarte med å gå i seg selv

For ikke lenge siden stemte lite for Anders Jacobsen. Nå er han plutselig en favoritt til å vinne nyttårsrennet. NRKs ekspert mener det viser hvor mye det mentale betyr i hopp.

anders
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jacobsen er tilbake der han hører hjemme nå. Jeg blir faktisk veldig overrasket om han ikke henger med helt i toppen i dag, sier Johan Remen Evensen, NRKs hoppekspert.

Anders Jacobsen har vært i egen klasse i de tre hoppene han har gjennomført i Garmisch-Partenkirchen så langt.

Først var han best av alle på trening med et superhopp på hele 145,5 meter. I kvalifiseringen var han nok en gang suveren da han landet på 139,5 meter.

God formkurve

johan remen evensen

Johan Remen Evensen har god tro på Anders Jacobsen i nyttårsrennet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Dette gjør ham til en forhåndsfavoritt før dagens nyttårsrenn i samme bakke - noe som er litt overraskende.

Man skal nemlig ikke langt tilbake i tid før Anders Jacobsen virket å være i villrede.

Faktisk var det bare så vidt hopperen fikk være med til Hoppuka. Høstsesongen ga ingen tegn til at den tidligere Hoppuke-vinneren kunne kjempe i toppen. På et tidspunkt uttalte Jacobsen at han måtte vurdere fremtiden dersom han ikke snart leverte bedre resultater.

Den siste tiden har det gått mye bedre. Jacobsens formkurve virker å være på vei rett til topps. Det illustreres av å se på de siste resultatene hans denne sesongen:

  • 23.11: 25.-plass i verdenscuprennet i Klingenthal
  • 27.11: Jacobsen blir nr. 45 i kvalifiseringen i Ruka og reiser hjem.
  • Deretter følger en periode hvor han hopper tre ganger i kontinentalcupen, som kan kalles nivå to. Her ender han som nr. 28, 12 og 6. Han får likevel bli med til Hoppuka.
  • 27. 12: Jacobsen blir nr. 29 i kvalifiseringen til hoppukerennet i Oberstdorf.
  • 29.12: Jacobsen viser fremgang og blir nr. 14 i det første hoppukerennet.
  • 31.12 hopper han lengst av alle på trening i Garmisch-Partenkirchen: 145.5 meter.
  • 31.12 blir han nr. 1 i kvalifiseringen til nyttårsrennet med et hopp på 139.5 meter.

– Han har hatt veldig god fremgang, fastslår Remen Evensen, og utdyper:

– Det begynte litt ruskete. Han møtte opp i Ruka og hadde litt troen, men ble satt ordentelig på plass. Jeg tror han har vært nede i kjelleren, men har svart med å gå i seg selv og funnet ut hva som var galt.

– Er noe med stedet

Spørsmålet er hva Jacobsen har gjort for å få det til å snu, og det på såpass kort tid. Selv forklarer han at han har drevet mye med visualisering før rennene i Hoppuka.

– Jeg trodde ikke visualisering av bakker og hopp kunne ha så mye å si, men så har jeg jo ekstremt mange hopp i hodet fra akkurat denne bakken, sier Jacobsen, og sikter til bakken i Garmisch-Partenkirchen.

Det er nok enkelt for Jacobsen å se for seg gode hopp i der - han vant nyttårsrennet i Garmisch-Partenkirchen senest for to år siden.

– Det er noe med dette stedet. Det gjør noe med meg. Jeg liker rytmen som er her. Den passer meg godt, sier Jacobsen og smiler.

– Sitter i hodet

Remen Evensen forklarer at når en skihopper av Jacobsens kaliber sliter, sitter det som regel først og fremst i hodet.

Derfor kan det være veldig enkelt - eller veldig vanskelig - å få det til å snu.

– Hopp er en psykologisk sport. Det handler mye om selvtillit. De som har ting de må jobbe med må tenke mye mer når de hopper, og det er en vanskelig situasjon å være i, sier han.

Dette kan bli som en ond sirkel.

– Anders Bardal er et eksempel på dette. Han har vært veldig god, men har slitt litt i det siste. Han har nok begynt å tenke mye. Selv om han egentlig har alle forutsetninger for å lykkes, får han det ikke til. Han må bare klare å komme seg ut av det, sier Remen Evensen.

Bardal ble nummer to i fjorårets Hoppuke, men har uttalt at han allerede har gitt opp å hevde seg i årets utgave.

Remen Evensen forklarer at så å si alle hoppere opplever flere perioder hvor dårlig selvtillit eller feil tankegang gjør resultatene dårligere. I hopp er marginene så små at det skal ikke mye til før man plutselig hopper mye dårligere enn før.

Og så skal det ikke nødvendigvis så mye til før det går bra igjen.

– Bare se på Jacobsen. Nå har han kommet til en bakke hvor han klarer å slippe seg litt løs, for han har gjort det bra her før. Jeg hadde det også sånn med enkelte bakker. Det er noe med at da stemmer ting nesten automatisk. Man får den nødvendige selvtilliten, sier Remen Evensen, og legger til:

– Alle vet at Anders har det som skal til for å hoppe langt, han har bare slitt litt med de små detaljene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

anders fannemel

Anders Fannemel må fortsatt regnes som Norges sterkeste kort i Hoppuka, men Remen Evensen ser ikke bort fra at Anders Jacobsen kan gi ham konkurranse.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jacobsen kan blande seg inn

Sportssjef Clas Brede Bråthen er glad Jacobsen til slutt ble funnet verdig en plass i troppen i Hoppuka.

– Nå har han hatt tre hopp som ingen klarte å matche, og da har Jacobsen med all tydelighet vist hvorfor det satt langt inne å ikke skulle ta ham med til Hoppuka, sier Bråthen.

anders

- Jeg håper jeg kan bevare den gode følelsen i noen hopp fremover, sier Jacobsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Anders Fannemel må nok fortsatt regnes som Norges sterkeste kort i sammendraget. Han er foreløpig nummer seks. Remen Evensen ser imidlertid ikke bort fra at Jacobsen kan blande seg inn i toppen, selv om han er nummer 14.

– Det er mulig. Spørsmålet er om Jacobsen klarer å følge opp det han har startet nå. Fannemel har hatt en fantastisk sesong og er den som har hoppet mest stabilt. Men om Jacobsen fortsetter som nå, kan det bli vanskelig for Fannemel å holde ham bak seg, sier Remen Evensen.

Hoppeksperten tror få har høyere toppnivå enn Jacobsen - så spørs det bare om han er klar til å levere jevnt i toppen.

– Samtidig er det jo både tidlig i konkurransen og mange andre som også leverer godt, tilføyer Remen Evensen.

Jacobsen vil ikke ha så høye forventinger til seg selv før dagens hopprenn.

– Det blir sikkert litt mer nerver nå, og jeg kommer til å være veldig konsentrert når jeg skal hoppe igjen. Da er det viktig å ikke stille så høye krav til seg selv, bare gjøre arbeidsoppgavene mine. Da kan jeg nok få til to gode hopp til, sier han, og sier han først og fremst gleder seg over å ha kjent på «godfølelsen» igjen.

– Jeg håper jeg kan bevare den i noen hopp fremover.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal