NRK Meny
Normal

Jacobsen om uhellene: – Har tenkt at jeg ikke orker mer

FALUN (NRK.no): Uhell har gitt Astrid Uhrenholdt Jacobsen mye motstand i løpet av skikarrieren. All motgangen har gjort at hun flere ganger har vært nær å gi opp langrenn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen i Falun 2014

FRISK OG RASK: Astrid Uhrenholdt Jacobsen møtte NRK ved ankomst i Falun onsdag kveld. Reporter: Morten Stenberg.

Jacobsen fraktet vekk på båre

DRAMA: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk umiddelbar legehjelp etter stolpe-krasjen og ble raskt sendt med ambulanse til sykehus i Oslo.

Foto: NRK

– Selvfølgelig har jeg vært innom tanken at det er for mye motgang, at jeg ikke orker mer. Heldigvis tar de tankene mye mindre plass enn de andre tankene jeg har, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

27-åringen er på plass i Falun og tenker å gå de avsluttende verdenscuprennene - nærmest mot alle odds.

Sist helg var hun ute for en stygg ulykke da hun i stor fart kolliderte med en lyktestolpe under tremila i Holmenkollen.

Jacobsen er likevel i godt humør og slår av spøker med journalistene på pressetreffet i Falun, hvor hun forteller at tanker om å gi seg er hun blitt flink til å skyve unna.

– Det er å tenke de og bli ferdig med det. Jeg har heldigvis mye pågangsmot, sier hun til NRK.

– Heldig som unngikk varige mén

Pågangsmotet har kommet godt med, for Jacobsen har vært mer uheldig enn de fleste i sin skikarriere. I 2009 falt hun på sykketur og pådri seg et brudd i ryggen. Hun har også skadet skulderen i et uheldig møte med en trikkeskinne.

For fem dager siden mistet Jacobsen grepet på snøen under tremila i Holmenkollen, ble kastet rundt og krasjet baklengs inn i en polstret lysmast. Det resulterte i hjernerystelse og smerter i rygg, skulder og bein.

Motgangen har vært årsaken de gangene hun har vurdert å legge opp, noe hun vurderte spesielt sterkt for to år siden etter uhellet på trikkeskinnen.

– Det var nære på, men nå tar jeg bare et år av gangen. Jeg har et hode som ikke liker å gape over for mye. Jeg har ikke bestemt meg for hvor lenge jeg fortsetter, sier hun.

Til tross for alle uhellene mener ikke Jacobsen selv hun er uheldig.

– Nei, jeg ser faktisk på meg selv som heldig. Jeg har jo en tendens til at hvis det først skjer noe, så skjer det skikkelig. Sammenlignet med andre skiløpere har det vært litt mer krasj, bom bang med meg. Men jeg har vært heldig når jeg først har trynet, for jeg har ikke fått noen varige mén, sier hun.

– Hva er det som gjør at du alltid vil komme tilbake?

– Jeg fortsetter fordi jeg synes langrenn er veldig gøy. Jeg kjenner virkelig at jeg lever når jeg driver med dette. Også er det et veldig fint miljø å være i, sier Jacobsen.

Ligger an til 3.-plass i v-cupen

Fredag skal det gås sprint i klassisk stil i Falun, før sesongen avsluttes med 15 km med skibytte lørdag og en 10 km jaktstart søndag. Uhrenholdt Jacobsen har et godt grep om 3.-plassen i verdenscupen sammenlagt, og alt tyder på at hun går de siste distansene.

Før den avsluttende mini-touren i Falun har hun nesten 200 poengs forsprang på Heidi Weng som innehar fjerdeplassen.

– Hva har fått deg til å ville gå her i Falun, så kort tid etter en alvorlig krasj?

– Jeg har ikke presset sånn voldsomt på for å få lov til å gå her (i Falun journ.anm.). Men når de sier at jeg er medisinsk klarert for å gå skirenn, så ser jeg ikke noen grunn til å sitte hjemme og tvinne tommeltotter, sier Jacobsen.

– Husker du noe fra ulykken?

– Jeg husker at jeg tenkte at jeg kom til å falle, og at jeg skjønte at jeg kom til å treffe den stolpen. Jeg husker ikke akkurat sammenstøtet. Men det gjorde vondt. Jeg håper stolpen fikk litt vondt også, flirer hun.

Oslo-jenta forteller at dagene etter ulykken rett og slett har vært litt kjedelige. På grunn av hjernerystelsen har hun ikke kunnet gjøre så mye annet enn å høre litt på radio.

– Jeg har vært hjemme med mor og far, som har gitt meg god pleie. Jeg har ligget mye og sett i taket. Jeg måtte være snill mot hodet, forklarer hun.

VIDEO: Se video fra sekundene etter Jacobsens krasj

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (27) er fraktet til sykehus i Oslo etter å ha krasjet med en lyktestolpe under søndagens tremil i Holmenkollen.

Siste nytt

 • Frigitt RBK-spiller til Ranheim

  Magnus Stamnestrø, som nylig ble frigitt av Rosenborg skal forsette karrieren i Ranheim. 26-åringen har vært i RBK siden 2015, men har ikke spilt en seriekamp for klubben siden 2016.

  Magnus Stamnestrø
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Fram Larvik slipper straff

  Norges Fotballforbund har ingen hjemmel til å straffe Fram Larvik etter at lagets 2. divisjonskamp mot Nybergsund ble avbrutt på grunn av for få spillere. Ifølge NFF er det ikke ulovlig å stille med kun åtte spillere på kamp – slik Fram Larvik gjorde.

  Petter-belsvik
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Risikerer bøter etter banestorming

  Fire medlemmer av aktivistgruppa Pussy Riot risikerer bøter på inntil 1400 kr eller 160 t samfunnstjeneste etter at de stormet banen under VM-finalen. De kan også bli nektet tilgang til sportsarrangementer i tre neste årene, ifølge Interfax.

  Pussy Riot
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag