NRK Meny
Normal

– Begynner å nærme meg komplett

VAL DI FIEMME (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen trodde det var umulig for henne å gå fort i lange, bratte motbakker. Så feil kan man ta.

SKIING/ Johaug is embraced by her compatriot and second placed Jacobsen, after winning the ladies' FIS World Cup cross-country skiing 9km free final climb pursuit race on the Alpe Cermis in Val di Fiemme

Astrid Uhrenholdt Jacobsen måtte gi Therese Johaug seiersklemmen, men andreplass var ikke nederlag.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Hun ble sprintverdensmester i 2007. I år vant hun sprinttrøya i Tour de Ski. «Én gang sprinter – alltid sprinter», blir likevel en meningsløs betegnelse for Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

For men pallplassering på fem av seks etapper, og andreplass sammenlagt i Tour de Ski, framstår Heming-løperen nå som en langrennsløper uten svakheter. At bare Therese Johaug gikk den avsluttende klatreetappen raskere enn henne viser at det nesten ikke finnes begrensninger lenger.

Det ser også Uhrenholdt Jacobsen selv.

– Jeg begynner å nærme meg å være en komplett skiløper, erkjenner hun.

Hard trening

Man skal ikke mange år tilbake for å finne uttalelser fra medisinstudenten om at motbakker ikke var for henne. Som Petter Northug har hun forklart motbakketrøbbel med en kropp som er relativt stor sammenlignet med de fleste av konkurrentene.

Men nå er også motbakkebarrieren brutt.

– Hva har skjedd, Astrid?

– Jeg har trent hardt på det. Og når jeg går såpass bra i bratte motbakker med min tonnasje, så er det utrolig sterkt, medgir hun.

Kan ikke velge i OL

Denne sesongen er ikke spørsmålet om hun kommer seg med til mesterskapet, men hvilke distanser hun skal gå under OL i Sotsji. Faktisk er hun en kandidat til alle seks.

Men Uhrenholdt Jacobsen føler ikke at hun er i posisjon til selv å kunne velge hva hun skal gå.

– Hva føler du deg sikker på?

– Jeg blir veldig skuffa hvis jeg ikke kommer med i troppen, men det er vel så langt. Resten er vel trenernes oppgave.

Hun regner likevel med å få noen tydelige signaler før NM på Lillehammer om to uker om hvilke distanser hun bør gå der, i den grad det er tvil om plassen hennes på tilsvarende distanse i OL.

– Jeg regner med jeg får beskjed om hva det vil være fornuftig å gå, hva de ønsker at jeg skal gå, og så gjør jeg det, sier hun.

Lærte av skibom

For hennes del kan det godt bli alle fire distanser. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har alltid likt å gå mange renn, og føler hun har godt av mange gjennomkjøringer før den siste OL-samlinga i Seiser Alm.

– Ble årets Tour de Ski perfekt for deg?

– Seks av sju løp har vært veldig bra. Og så var jeg i veldig bra form det sjuende løpet også, men da bommer jeg på skivalg, og det er min egen skyld. Men jeg er ikke noe bitter. Jeg lærte såpass at jeg bytta ski rett før start på siste etappen, da det begynte å snø.

Den lærdommen tar hun også med seg til Sotsji, der det lønner seg å ha is i magen for å unngå «is i rubben» under det som kan bli skiftende føreforhold.

NB! Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer to i verdenscupen sammenlagt i 2007/08-sesongen. Nå ligger hun på samme plassering i denne sesongens verdenscup.

Siste nytt

 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg