NRK Meny
Normal

– Rart å bli verdensmester i noe vi aldri øver på

FALUN (NRK): Anders Jacobsen mener hoppsporten har vokst fra normalbakken, men får ikke støtte fra den ferske verdensrekordholderen Anders Fannemel.

Anders Jacobsen

SKEPTISK: Anders Jacobsen synes det er rart å ha en VM-konkurranse i noe de ikke konkurrerer i ellers.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Verdens beste hoppere skal hoppe ett renn i normalbakke denne sesongen. Det gjør de i VM.

Anders Jacobsen tok sølv i normalbakken med det norske laget under VM i Oslo, men synes det er snodig at normalbakken fortsatt eksisterer i mesterskapssammenheng.

– Det tror jeg vi alle er enige om, at å få en verdensmestertittel i noe vi aldri øver på, er litt rart, forteller han.

Fannemel

UENIG: Anders Fannemel har hoppet lengst på ski av alle i hele verden, men er mer vant med å hoppe i normalbakker allikevel.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Samtidig har han ikke noe godt alternativ til konkurransen. I verdenscupen arrangeres det gjerne flere renn i samme bakke, men det er ikke noe godt alternativ i VM.

– Det blir bare rart i et mesterskap. Skal du være verdensmester i to dager da, før det kommer en ny? spør han.

Fannemel er uenig

Anders Fannemel satte verdensrekord med et hopp på 251,5 meter forrige helg, men trenger langt under halve den lengden for å ta medalje i Falun. Allikevel følger han ikke Jacobsen på at det er unaturlig å arrangere en VM-konkurranse i normalbakken.

– Jeg tror jeg har like mange hopp i K90 (normalbakke) som K120 (storbakke) gjennom året, og i alle fall mange flere hopp i K90 enn i skiflygning, så jeg er litt uenig i det, sier han.

Praktiske hensyn avgjør i mange tilfeller. De færreste steder finnes det skiflygningsbakker, og det er ikke så mange steder det er praktisk mulig å bygge det heller.

Oftere mesterskap enn verdenscup

At de i verdenscupen unngår normalbakkene gjør at det er langt mellom konkurransene. Den regjerende verdensmesteren Anders Bardal, har siden han debuterte i verdenscupen i 2001 hoppet sju verdenscuprenn i normalbakken.

I samme periode har han deltatt i nøyaktig like mange normalbakkerenn i mesterskap. Fire i VM og tre i OL.

Lørdagens normalbakkerenn blir faktisk det første siden han tok bronse i OL i Sotsji.

– Det er artigere å flyge på ski, men jeg synes det er en fin konkurranseform i 90-meter også. Det krever enda litt mer av det tekniske, mener Bardal.

Kvalifiseringen til normalbakkerennet ser du på NRK2 fredag kveld fra klokka 18.55.

Siste nytt

 • Kirkevold forlenget målrekorden

  Pål Alexander Kirkevold bøtter inn mål i den danske superligaen. Søndag scoret Hobro-spissen i sin tiende kamp på rad i 4-0-seieren over Nordsjælland, skriver NTB. Den forrige rekorden var mål i åtte kamper på rad.

  Kirkevold
  Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark / NTB scanpix
 • Bjørgen måtte utsette høydeopphold

  Marit Bjørgen har vært smittet av streptokokker og måtte utsette avreisen til landslagets høydesamling i Val Senales, skriver Adresseavisen. 37-åringen skulle egentlig slutte seg til landslaget i Italia onsdag, men ankommer først søndag, skriver avisen.

  Bjørgen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Márquez økte VM-ledelsen

  Marc Márquez har 33 poeng til nestemann i VM-sammendraget etter å ha kjørt inn til en overlegen seier i Australias Grand Prix i roadracing. Triumfen sørget for at Márquez har ytterligere 22 poeng ned til Andrea Dovizioso i sammendraget, skriver NTB.

  Marquez
  Foto: Andy Brownbill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg