Hopp til innhold

Jacobsen fikk hjernerystelse etter stygt fall

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (27) ble hastet til sykehus i Oslo etter å ha krasjet med en polstret lysmast under søndagens tremil i Holmenkollen. Hun slapp fra uhellet forslått og med hjernerystelse.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (27) er fraktet til sykehus i Oslo etter å ha krasjet med en lyktestolpe under søndagens tremil i Holmenkollen.

JACOBSEN FÅR LEGEHJELP: NRKs fotograf fanget sekundene etter at Uhrenholdt Jacobsen hadde krasjet i en lyktestolpe under søndagens tremil.

Like etter klokka 19.00 søndag kveld opplyser Astrid Uhrenholdt Jacobsens familie at 27-åringen er på bedringens vei.

– Hun har fått hjernerystelse og er forslått, men håper å komme hjem så fort som mulig, opplyser mor Britt Uhrenholdt Jacobsen via Skiforbundet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

FALT STYGT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ligger på sykehus. Ifølge landslagsledelsen skal det ha gått bra med den tidligere sprintverdensmesteren.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Familien og Astrid ønsker nå ro rundt situasjonen.

Var synlig preget av fallet

Det var ved passering 7,2 kilometer under søndagens tremil i Holmenkollen at uhellet skjedde. Den norske jenta ble plutselig fanget opp av TV-kameraene med fullt av medisinsk personell rundt seg.

– Hun ble kjørt til akuttmottaket ved et av sykehusene i Oslo. Hun fikk et slag i hodet, et i skulderen og et i hofta. Hun er grundig undersøkt, og det er ingen stor dramatikk. Mer jeg har ikke å si om skaden foreløpig, sa Torger Hanssen, landslagets helsesjef, til NRK.no tidligere søndag.

Som man kan se av NRKs video (se øverst i artikkelen) var Uhrenholdt Jacobsen tydelig preget etter kollisjonen.

Få minutter senere ble hun fraktet til sykehus i ambulanse. Der har hun blitt undersøkt for brudd- og hodeskader i ettermiddag.

– Astrid er nå sammen med foreldrene sine, som begge er leger. Jeg vet ikke om hun blir værende på sykehus i natt, men hun undersøkes videre, sa Hanssen.

– Hun smilte til meg, sikkert fordi hun var lettet over at det gikk så bra som det gjorde. Så gråt hun litt, sier Hanssen.

Randall: – Det var et stygt fall

Amerikanske Kikkan Randall var rett ved siden av Uhrenholdt Jacobsen da den norske jenta kjørte ut av løypa.

Kikkan Randall

Amerikanske Kikkan Randall så Jacobsens stygge fall på nært hold.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Hun forteller at Jacobsen hadde stor fart da hun skled og ramlet baklengs inn i lysmasten.

– Hun ble kastet rundt baklengs, og falt kanskje en meter ned før hun traff stolpen. Jeg så at ansiktet hennes vrengte seg da hun kolliderte. Det var skummelt, sier Kikkan Randall til NRK.no.

– Det var et stygt fall. Gjerdet var ikke satt nærme nok løypa, så hun skled under gjerdet og hadde stor fart da hun traff stolpen. Jeg håper det går bra med henne, sier Randall.

– De fleste ploget i den svingen, men jeg og Astrid kjørte en litt mer aggressiv linje for å få fart ut på flata. Men det gikk galt for henne. Det er en veldig vanskelig sving, sier Randall.

Gråt for lagvenninna

Marthe Kristoffersen er en nær venninne av Uhrenholdt Jacobsen. Hun tok til tårene da hun fikk høre om Jacobsens fall.

– Astrid har fått nok nå. Det er veldig synd. Jeg krysser fingrene for at Astrid ikke har skadet seg. Vi får komme oss ned på sykehuset og finne ut hva som har skjedd, sier Kristoffersen, og legger til:

– Noen ganger er livet så urettferdig, sier hun.

Kjørte ut av løypa

Faren til Therese Johaug, Thorvall Johaug, så også ulykken:

– Jeg så det hele. Astrid kom i stor fart ned bakken, men så ut til å skli på et isete område av løypa. Deretter forsvant hun ut av løypa, gjennom sikkerhetsnettet og traff en lyktestolpe. Det gikk ikke lang tid før hjelpemannskap var på plass, sier pappa Johaug til NRK.no.

Jacobsen lå på 9.-plass ved passering 7,2 kilometer.

Tung sesong

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har hatt en meget tøff sesong.

Etter å ha endt på 2.-plass i Tour de Ski og levert glimrende i verdenscupen i lang tid, fikk hun ødelagt mye av OL-oppladningen da hennes bror gikk bort dagen før Sotsji-lekene startet.

Senere i mesterskapet endte hun på 4.-plass i sprinten. Uhrenholdt Jacobsen fikk brudd i ryggen, kjeven og albuen under en sykkeltur i 2009.

Jacobsen traff lyktestolpe

KOLLIDERTE MED LYSMAST: Astrid Uhrenholdt Jacobsen skal ha kjørt inn i denne lysmasten under tremila i Holmenkollen. Lysmasten er heldigvis polstret.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

VIDEO: Landslagets helsesjef om Jacobsens tilstand

Torgeir Hansen var med i ambulansen da Astrid Uhrenholt Jacobsen skadet seg under dagens tre mil renn i Holmenkollen. Hun skal til videre undersøkelser, men alt ser bra ut, sier Torgeir Hansen.

Siste nytt

 • Flytrøbbel forsinker Branns cupkamp

  NM-oppgjøret mellom Brann og Fredrikstad er forskjøvet med én time etter at FFKs flyavgang til Bergen ble utsatt.

  Det opplyser Brann på sine nettsider. Kveldens cupkamp får avspark klokken 19.00.

  – Fredrikstad har fått problemer med et utsatt fly, og derfor er vi blitt enige med Fredrikstad og NFF om at vi skyver tidspunktet for avspark med 60 minutter, sier Branns daglig leder Christian Kalvenes.

  Han begrunner utsettelsen med at den gir begge lag best mulig forberedelser til kampen. Vinneren går til fjerde runde i fotball-NM. (NTB)

 • To stjerneryttere mister Tour de France

  Bare et drøyt døgn før Tour de France-starten i København har både Daryl Impey (Israel-Premier Tech) og Bryan Coquard (Cofidis) fått påvist koronasmitte.

  Det bekrefter lagene på deres respektive Twitter-kontoer. 37 år gamle Impey blir opplyst å være uten symptomer, mens Cofidis foreløpig ikke har sagt noe om Coquards tilstand.

  Impey, som vant den niende Tour de France-etappen i 2019, erstattes av Guy Niv. Sistnevnte uttaler følgende etter at han nå er tatt inn i troppen:

  – Jeg er veldig spent og glad for å ha fått muligheten til å kjøre mitt andre Tour de France, selv om jeg føler med lagkameratene mine som blir tvunget til å stå av rittet.

  Coquard blir på sin side erstattet av franskmannen Pierre-Luc Périchon, opplyser Cofidis.

  Impey og Coquard blir den femte og sjette i rekken av ryttere som må stå av touren som følge av korona. På Israel-Premier Tech-laget har Omer Goldstein allerede kastet inn håndkleet etter positivt prøvesvar onsdag. Det samme gjelder Samuele Battistella (Astana), Matteo Trentin (UAE) og Tim Declercq (Quick-Step).

  Også Jumbo-Vismas sportsdirektør Merijn Zeeman har fått konstatert smitte.

  (NTB)

  Daryl Impey fra Sør-Afrika.
  Foto: Laurent Rebours / AP
 • Vipers signerte russisk stjerne

  Anna Vjakhireva (27) har skrevet under for håndballklubben Vipers Kristiansand. Hun har flere OL- og VM-medaljer i bagasjen med det russiske landslaget.

  Vipers bekrefter signeringen i en pressemelding, skriver TV 2.

  Backen har inngått en ettårskontrakt med de regjerende mesterligavinnerne. Ifølge TV 2 kommer Vjakhireva fra ungarske FTC Hungaria.

  Vjakhireva var med å vinne OL i Rio i 2016 før hun tok sølv med det russiske laget i fjorårets Tokyo-leker.

  – Dette er en spiller i den absolutte verdensklasse. Det er et scoop for oss, sier Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad til kanalen.

  Gjekstad forteller at de måtte sjekke om det var mulig å hente en russisk spiller til klubben.

  – Vi har gjort en ganske grundig sondering politisk både blant håndballforbundet og blant våre sponsorer, og også litt ellers. Vi er bare blitt møtt med positive tilbakemeldinger. Det er litt annerledes når en spiller forlater Russland, sier han.

  Møbelringen cup 2016: Norge - Russland.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste