Hopp til innhold

Jacobsen fikk hjernerystelse etter stygt fall

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (27) ble hastet til sykehus i Oslo etter å ha krasjet med en polstret lysmast under søndagens tremil i Holmenkollen. Hun slapp fra uhellet forslått og med hjernerystelse.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (27) er fraktet til sykehus i Oslo etter å ha krasjet med en lyktestolpe under søndagens tremil i Holmenkollen.

JACOBSEN FÅR LEGEHJELP: NRKs fotograf fanget sekundene etter at Uhrenholdt Jacobsen hadde krasjet i en lyktestolpe under søndagens tremil.

Like etter klokka 19.00 søndag kveld opplyser Astrid Uhrenholdt Jacobsens familie at 27-åringen er på bedringens vei.

– Hun har fått hjernerystelse og er forslått, men håper å komme hjem så fort som mulig, opplyser mor Britt Uhrenholdt Jacobsen via Skiforbundet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

FALT STYGT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ligger på sykehus. Ifølge landslagsledelsen skal det ha gått bra med den tidligere sprintverdensmesteren.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Familien og Astrid ønsker nå ro rundt situasjonen.

Var synlig preget av fallet

Det var ved passering 7,2 kilometer under søndagens tremil i Holmenkollen at uhellet skjedde. Den norske jenta ble plutselig fanget opp av TV-kameraene med fullt av medisinsk personell rundt seg.

– Hun ble kjørt til akuttmottaket ved et av sykehusene i Oslo. Hun fikk et slag i hodet, et i skulderen og et i hofta. Hun er grundig undersøkt, og det er ingen stor dramatikk. Mer jeg har ikke å si om skaden foreløpig, sa Torger Hanssen, landslagets helsesjef, til NRK.no tidligere søndag.

Som man kan se av NRKs video (se øverst i artikkelen) var Uhrenholdt Jacobsen tydelig preget etter kollisjonen.

Få minutter senere ble hun fraktet til sykehus i ambulanse. Der har hun blitt undersøkt for brudd- og hodeskader i ettermiddag.

– Astrid er nå sammen med foreldrene sine, som begge er leger. Jeg vet ikke om hun blir værende på sykehus i natt, men hun undersøkes videre, sa Hanssen.

– Hun smilte til meg, sikkert fordi hun var lettet over at det gikk så bra som det gjorde. Så gråt hun litt, sier Hanssen.

Randall: – Det var et stygt fall

Amerikanske Kikkan Randall var rett ved siden av Uhrenholdt Jacobsen da den norske jenta kjørte ut av løypa.

Kikkan Randall

Amerikanske Kikkan Randall så Jacobsens stygge fall på nært hold.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Hun forteller at Jacobsen hadde stor fart da hun skled og ramlet baklengs inn i lysmasten.

– Hun ble kastet rundt baklengs, og falt kanskje en meter ned før hun traff stolpen. Jeg så at ansiktet hennes vrengte seg da hun kolliderte. Det var skummelt, sier Kikkan Randall til NRK.no.

– Det var et stygt fall. Gjerdet var ikke satt nærme nok løypa, så hun skled under gjerdet og hadde stor fart da hun traff stolpen. Jeg håper det går bra med henne, sier Randall.

– De fleste ploget i den svingen, men jeg og Astrid kjørte en litt mer aggressiv linje for å få fart ut på flata. Men det gikk galt for henne. Det er en veldig vanskelig sving, sier Randall.

Gråt for lagvenninna

Marthe Kristoffersen er en nær venninne av Uhrenholdt Jacobsen. Hun tok til tårene da hun fikk høre om Jacobsens fall.

– Astrid har fått nok nå. Det er veldig synd. Jeg krysser fingrene for at Astrid ikke har skadet seg. Vi får komme oss ned på sykehuset og finne ut hva som har skjedd, sier Kristoffersen, og legger til:

– Noen ganger er livet så urettferdig, sier hun.

Kjørte ut av løypa

Faren til Therese Johaug, Thorvall Johaug, så også ulykken:

– Jeg så det hele. Astrid kom i stor fart ned bakken, men så ut til å skli på et isete område av løypa. Deretter forsvant hun ut av løypa, gjennom sikkerhetsnettet og traff en lyktestolpe. Det gikk ikke lang tid før hjelpemannskap var på plass, sier pappa Johaug til NRK.no.

Jacobsen lå på 9.-plass ved passering 7,2 kilometer.

Tung sesong

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har hatt en meget tøff sesong.

Etter å ha endt på 2.-plass i Tour de Ski og levert glimrende i verdenscupen i lang tid, fikk hun ødelagt mye av OL-oppladningen da hennes bror gikk bort dagen før Sotsji-lekene startet.

Senere i mesterskapet endte hun på 4.-plass i sprinten. Uhrenholdt Jacobsen fikk brudd i ryggen, kjeven og albuen under en sykkeltur i 2009.

Jacobsen traff lyktestolpe

KOLLIDERTE MED LYSMAST: Astrid Uhrenholdt Jacobsen skal ha kjørt inn i denne lysmasten under tremila i Holmenkollen. Lysmasten er heldigvis polstret.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

VIDEO: Landslagets helsesjef om Jacobsens tilstand

Torgeir Hansen var med i ambulansen da Astrid Uhrenholt Jacobsen skadet seg under dagens tre mil renn i Holmenkollen. Hun skal til videre undersøkelser, men alt ser bra ut, sier Torgeir Hansen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal