– Jeg får vondt i hjertet av å se på henne

SOTSJI (NRK.no): Det hviler tydeligvis en OL-forbannelse over Lindsey Jacobellis (28) etter at hun feiret for tidlig med et fancy triks for åtte år siden. Søndag endte det med tårer igjen - i tredje OL på rad.

APTOPIX Sochi Olympics Snowboard Women

Her endte Sotsji-OL for Lindsey Jacobellis. Ulykkesfuglen lå 20 meter foran de andre da hun falt under det som så ut som et enkelt hopp.

Foto: Sergei Grits / Ap

Sochi Olympics Snowboard Women

Lindsey Jacobellis har vunnet X-Games åtte ganger, men i OL har hun aldri lykkes.

Foto: Andy Wong / Ap
OLYMPICS SNOWBOARDING

Slik så det ut da Jacobellis falt under OL-finalen i 2006. Da mistet hun kontrollen da hun skulle gjøre et triks til ære for publikum like før mål.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

Du husker kanskje Matthew Emmons, rifleskytteren som er sommer-OLs aller største ulykkesfugl? Vel, Lindsey Jacobellis må være det nærmeste man kommer i et vinter-OL.

Stakkars Jacobellis har vært verdens beste boardercross-kjører i en årrekke. Hun dominerer feltet fullstendig i nesten alle konkurranser, noe som har gitt henne hele åtte X Games-gull i idretten hvor det er førstemann til mål på snøbrett.

Men av en eller annen grunn går det alltid galt for henne i OL.

Falt under gullfeiring - mistet gullet

«Forbannelsen» startet i 2006, da amerikaneren som vanlig ledet finalen suverent. Storfavoritten skulle bare komme seg forbi det siste hoppet for å ta OL-gull, men så kom den skjebnesvangre feilen: Hun bestemte seg for å prøve et grab-triks for å feire gullet.

Jacobellis snudde seg sidelengs i lufta og plantet håndflaten på brettet – og alle som tror på karma skjønner selvfølgelig hva som skjedde. Amerikaneren gikk rett på trynet og ble passert.

Fire år senere var hun fast bestemt på å unngå samme feil, men da var allerede forbannelsen i full sving. Verdens beste kjører holdt på å lande oppå brettet til en konkurrent i semifinalen, og plutselig satt hun på rumpa.

– Tilfeldig når ting ikke fungerer

Sotsji-OL var lekene hvor hun skulle ta revansj. Men uansett om det var karma, skjebnen eller en forbannelse, skulle det ikke ta slutt. Langt ifra.

I starten av semifinalen knuste Jacobellis resten av feltet som vanlig, og halvveis i løypa lå hun nesten 20 meter foran nestemann. Og det var da det skjedde.

Amerikaneren mistet balansen på det som så ut som et greit hopp. Det var akkurat som i 2006 – det var bare tom løype mellom henne og mål – men 28-åringen ble slått ut igjen.

– Jeg tror ikke det har noe med OL å gjøre. Det er bare en tilfeldighet når ting funker for meg og når de ikke funker, sier en sønderknust Jacobellis ifølge New York Times.

– Finnes verre ting enn ikke å vinne

Lagvenninne Faye Gulini får vondt av den tredoble verdensmesteren.

– Folk skjønner ikke hvor mye press det er på henne. Jeg får vondt i hjertet av å se på henne, for presset tar moroa ut av dette for henne. Bare i OL. Hun elsker denne idretten og er en fantastisk brettkjører. Men det sitter i hodet hennes. Med så mye press – jeg har aldri hatt så mye – bryter det deg helt ned som idrettsutøver, sier Gulini til avisa.

Eva Samkova vant til slutt. Jacobellis prøvde å sette det hele i perspektiv, men ifølge New York Times var hun helt ute av det.

– Det finnes verre ting enn å ikke vinne. Mye verre. Men selvfølgelig er det veldig uheldig at dette ikke gikk for meg, for jeg har trent veldig hardt med tanke på dette øyeblikket. Det går bare ikke, av en eller annen grunn, sa hun oppgitt.

Siste nytt

 • Negative tester i Odd

  Mandag fikk Odd svar på koronatestene som ble tatt etter at en spiller testet positivt i forkant av seriepremieren mot Sandefjord. Alle de andre spillerne og støtteapparatet hadde negative prøvesvar, opplyser klubben på egne nettsider. Spillerne er fortsatt likevel i karantene og klubben vet ikke om de kan spille kampen mot Stabæk den 16. mai.

  Teningskamp i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Odd
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Reginiussen legger opp

  Forsvarsspiller Tore Reginussen (35) annonserer på sin Instagram-konto at han legger fotballskoene på hylla etter denne sesongen. Etter å ha spilt i Rosenborg siden 2012, signerte han for den tyske klubben FC St. Pauli i januar. Siste seriekamp er 23. mai.

  – Det har vært en utrolig reise, med endeløse høydepunkter og opplevelser, skriver han.

  Reginiussen har 31 landskamper og ble blant annet kåret til årets spiller i eliteserien i 2017.

  – Tiden er inne for å ta fatt på et nytt kapittel i livet mitt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal