Jaap Stam til NRK: Suksess garantert, om van Gaal får tid

AMSTERDAM (NRK): Tidligere Manchester United-stopper, Jaap Stam, mener hans tidligere klubb må gi manager Louis van Gaal nok tid til å oppnå resultater.

van Gaal / Jaap Stam

TØFF JOBB: Forventningene til Louis van Gaal og Manchester United er høye. Jaap Stam mener resultatene vil komme.

Foto: Jason Cairnduff / Hanne S Mueller / Reuters /NRK

– Jeg mener han er en manager som kan garantere suksess, sier Jaap Stam til NRK.

Det spekuleres stadig i om Louis van Gaal er rett mann for Manchester United. Etter tapet mot Southampton forrige helg, meldte engelske medier at nederlenderen hadde ledet laget for siste gang.

«Forferdelig», sa van Gaal om oppslagene, på pressekonferansen før møtet med Derby i FA-cupen i kveld.

– Ikke lett i England

Jaap Stam

VAN GAAL-VENN: Tidligere Manchester United-spiller, Jaap Stam, er nå trener for ungdomslaget til Ajax

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Den tidligere Manchester United-stopperen hadde van Gaal som trener på det nederlandske landslaget.

– Jeg synes van Gaal er en veldig god manager. Det har han bevist tidligere. Han er en type manager som kan bygge et lag. Men for å gjøre det, og vinne troféer, må man ha litt tid for å skape noe, mener 43-åringen og fortsetter:

– I England er ikke det så lett, fordi det er mye press på klubben, og de vil ha resultater med en gang. Det gjør det ikke lett for en manager.

Ligner ikke Ferguson

Stam er i dag trener for Jong Ajax, ungdomslaget til Amsterdam-klubben. Han følger fortsatt med på klubben han ble solgt fra i 2001. Da hadde han vært med på å vinne tre strake Premier League-titler, FA-cupen og en Champions League Finale.

Det var kontroversielt da Sir Alex Ferguson solgte ham til Lazio, men i dag snakker han om sin tidligere manager uten bitterhet.

– Er det noen likhet mellom Ferguson og van Gaal?

– Nei, de er ulike. Ferguson er flinkere med spillerne og kommunikasjonen med laget. Mens styrken til van Gaal er på banen. Taktikk, hvordan de spiller og løper. Han analyserer, mener Stam.

– Annerledes for spillerne

– Er det noe du mener van Gaal bør endre på, slik at de spiller bedre?

– Det er det vanskelig å svare på. Da kommer det bare på trykk, og på en måte som helt sikkert ikke er bra for van Gaal, sier Stam og ler.

– Men jeg ser hvordan han vil spille fotball, og hva han ønsker å gjøre med laget. Det er nok litt annerledes enn hvordan spillerne har hatt det før. De må bli vant til arbeidsteknikken til van Gaal, legger han til.

Ifølge BBC sier van Gaal at han føler han har støtte fra klubbens eiere og ønsker å fortsette.

– Jeg vet jo ikke hva de bestemmer seg for, men får han tiden han trenger, så kan han bygge et lag og da får de suksess, mener Jaap Stam.

Siste nytt

 • Vil sikre vaksinering av utøverne

  Norges idrettsforbund rettet fredag en konkret henvendelse til norske myndigheter i håp om å sørge for at norske OL-utøvere får vaksine før avreise til Tokyo.

  Det bekreftet idrettspresident Berit Kjøll da hun møtte pressen til åpen time.

  – Vi har rettet en henvendelse til myndighetene i dag hvor vi ber om et møte for å kartlegge og sikre at vaksinering av våre utøvere skjer i god tid før avreise, sa Kjøll.

  Møte om norsk idrett i lys av koronapandemien.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hovland fem slag bak lederen

  Viktor Hovland gikk første runde i PGA-turneringen i North Carolina på 69 slag etter fire birdier og to bogeyer. Det gir delt 18.-plass etter første dag.

  Det er fem slag opp til lederen Phil Mickelson, som med åtte birdier og en eneste bogey la nærmeste konkurrent to slag bak seg.

  50-åringen med fem majortitler blant sine 54 turneringsseirer jager sin første triumf på to år. (NTB)

  Valspar Championship - Final Round
  Foto: Julio Aguilar / AFP
 • Arsenal og Ødegaard ute

  Arsenal er ute av Europaligaen etter at det andre semifinale-oppgjeret mot Villarreal enda 0–0. Det spanske laget leia 2–1 etter det første oppgjeret, og sjølv om Arsenal hadde sine sjansar så lukkast dei ikkje med å få ballen i mål.

  Martin Ødegaard hadde ein relativt anonym kveld for heimelaget, og blei bytta ut etter om lag halvspelt andre omgang med det som såg ut som ein liten smell.

  Villarreal møter Manchester United i finalen i Gdansk 26. mai

  Europa League - Semi Final Second Leg - Arsenal v Villarreal
  Foto: Hannah Mckay / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal