Iversens forvandling: Fra svak teknisk til raskere enn Northug

Da Frode Estil tok imot Emil Iversen på Meråker videregående så han en middels rask skiløper som slet med teknikken. I dag mener Estil at ikke engang Northug kan følge han.

Iversen

SEIERSGLIS: Emil Iversen har vist at han kan rykke fra selveste Petter Northug denne sesongen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Han var vel ikke en som framstod som en veldig rask skiløper da, det var han ikke. Han var en som sannsynligvis hadde mye å gå på, men som ikke framstod som noen åpenbar pallkandidat i eventuelle juniorløp. Han var ikke en som skilte seg ut som teknisk god på ski heller.

Slik beskriver Frode Estil en 16 år gammel Emil Iversen som akkurat hadde startet på skigymnas i Meråker.

Fra Meråker til Canada

Åtte og et halvt år senere kunne den tidligere mesteren fra både OL og VM juble sammen med Ole Morten Iversen, faren til Emil, på en tur i Østerrike.

Via liveoppdateringer på nettet så de at den nå 24 år gamle Emil Iversen tok sin tredje verdenscupseier under fellesstarten i Canada.

– Det var vill jubel i salen. Det ble en ekstra feiring etterpå for å si det sånn, sier Estil til NRK.

– Klok skiløper

For både gjennom årene på skigymnas og årene etter kan mentoren fortelle om en målbevisst og hardtarbeidende Emil Iversen.

DEU SKI NORDISCH

MENTOR: Tidligere verdensmester og olympisk mester har fulgt Emil Iversen siden starten av videregående.

Foto: JAN PITMAN / Ap

– Han har bygd stein på stein og gjort mye fornuftig. Han har et bra treningshode som er flink til å kjenne hva kroppen trenger av både hvile og hardkjør, sier Estil.

– Jeg var heldig og fikk en av verdens beste skiløpere som trener. En fornuftig kar. Og han har nok vært med og formet meg de fire årene på videregående. Det var det som formet meg som skiløper. Han lærte meg mye, og jeg lærte av mine feil for hvert eneste år, forteller Iversen.

Raskere enn Petter

Iversen startet sesongen med å bli disket for smugskøyting i et norgescuprenn på Gålå. Siden den gang har det nesten bare gått oppover.

Gjennombruddet er et faktum etter at han har bevist å være blant verdens raskeste i skisporet, til og med raskere enn selveste Petter Northug.

– Det er nok den fotballspillinga i ung alder som gjør at han har flere av de raske muskelfibrene nå. Det er det som gjør at han framstår som raskere enn Petter per i dag. Petter har passert 30 og da vil han slite med å slå de unggutta som ikke har fullt så mye trening i kroppen, forklarer 43-åringen.

Emil Iversen holder unna for Petter Northug og tar sin første distanseseier i karrieren. Ustijugov tar tredjeplassen. Kommentatorer: Jann Post og Fredrik Aukland.

FORAN: Her går Iversen ifra Northug.

Siste nytt

 • Eks-verdensrekordholder utestengt

  Den kenyanske friidrettsprofilen Abraham Kiptum får fire års utestengelse for brudd på antidopingreglementet.

  Friidrettens integritetsenhet (AIU) bekrefter beslutningen på sin Twitter-konto.

  Kiptum, som i fjor satte verdensrekord på halvmaraton, ble midlertidig suspendert 26. april i år som følge av et regelbrudd relatert til hans blodpass.

  Alle Kiptums resultater siden 13. oktober 2018 er strøket fra historiebøkene.

  Kenyaneren løp inn til tiden 58.18 da han satte verdensrekord i Valencia i fjor. Tidligere i år forbedret landsmannen Geoffrey Kamworor rekorden til 58.01 i København.

  Abraham Kiptum
  Foto: Joaquin Sarmiento / AFP
 • Klepps suksesstrener gir seg

  Olli Harder gir seg som trener for Klepps toppserielag i fotball. Harder bekrefter beslutningen overfor Stavanger Aftenblad.

  – Det er en vanskelig avgjørelse. Jeg har jobbet med denne gruppen i tre år, og det har vært en ære. Men tiden er inne. Jeg må ta neste steg, sier han til avisen.

  Klepp styrer mot bronsemedalje i toppserien for kvinner denne sesongen. Harder har gjort klubben til et stabilt topplag.

  33-åringen fra New Zealand kom til Klepp fra jobben som trener i Amazon Grimstad. Han overtok Klepp i 2017.

  Hvor veien går videre har han ikke bestemt seg for.

  Olli Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen ble månedens utøver

  Jakob Ingebrigtsen er stemt fram til utmerkelsen månedens utøver hos Det europeiske friidrettsforbundet for juli. Det skriver forbundet på Twitter. Yngstebror Ingebrigtsen satte i slutten av oktober ny norsk rekord på 10 kilometer under «Hytteplanmila». Tiden på 27:54 er også europeiske U20-rekorden på distansen.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal