Iversens forvandling: Fra svak teknisk til raskere enn Northug

Da Frode Estil tok imot Emil Iversen på Meråker videregående så han en middels rask skiløper som slet med teknikken. I dag mener Estil at ikke engang Northug kan følge han.

Iversen

SEIERSGLIS: Emil Iversen har vist at han kan rykke fra selveste Petter Northug denne sesongen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Han var vel ikke en som framstod som en veldig rask skiløper da, det var han ikke. Han var en som sannsynligvis hadde mye å gå på, men som ikke framstod som noen åpenbar pallkandidat i eventuelle juniorløp. Han var ikke en som skilte seg ut som teknisk god på ski heller.

Slik beskriver Frode Estil en 16 år gammel Emil Iversen som akkurat hadde startet på skigymnas i Meråker.

Fra Meråker til Canada

Åtte og et halvt år senere kunne den tidligere mesteren fra både OL og VM juble sammen med Ole Morten Iversen, faren til Emil, på en tur i Østerrike.

Via liveoppdateringer på nettet så de at den nå 24 år gamle Emil Iversen tok sin tredje verdenscupseier under fellesstarten i Canada.

– Det var vill jubel i salen. Det ble en ekstra feiring etterpå for å si det sånn, sier Estil til NRK.

– Klok skiløper

For både gjennom årene på skigymnas og årene etter kan mentoren fortelle om en målbevisst og hardtarbeidende Emil Iversen.

DEU SKI NORDISCH

MENTOR: Tidligere verdensmester og olympisk mester har fulgt Emil Iversen siden starten av videregående.

Foto: JAN PITMAN / Ap

– Han har bygd stein på stein og gjort mye fornuftig. Han har et bra treningshode som er flink til å kjenne hva kroppen trenger av både hvile og hardkjør, sier Estil.

– Jeg var heldig og fikk en av verdens beste skiløpere som trener. En fornuftig kar. Og han har nok vært med og formet meg de fire årene på videregående. Det var det som formet meg som skiløper. Han lærte meg mye, og jeg lærte av mine feil for hvert eneste år, forteller Iversen.

Raskere enn Petter

Iversen startet sesongen med å bli disket for smugskøyting i et norgescuprenn på Gålå. Siden den gang har det nesten bare gått oppover.

Gjennombruddet er et faktum etter at han har bevist å være blant verdens raskeste i skisporet, til og med raskere enn selveste Petter Northug.

– Det er nok den fotballspillinga i ung alder som gjør at han har flere av de raske muskelfibrene nå. Det er det som gjør at han framstår som raskere enn Petter per i dag. Petter har passert 30 og da vil han slite med å slå de unggutta som ikke har fullt så mye trening i kroppen, forklarer 43-åringen.

Emil Iversen holder unna for Petter Northug og tar sin første distanseseier i karrieren. Ustijugov tar tredjeplassen. Kommentatorer: Jann Post og Fredrik Aukland.

FORAN: Her går Iversen ifra Northug.

Siste nytt

 • Hegerberg har giftet seg

  Ada Hegerberg (23) har giftet seg med Lech Poznan-spiller Thomas Rogne (28). Det forteller hun selv på Instagram. – Overveldet etter å ha giftet meg med mitt livs kjærlighet og å ha delt vår spesielle dag med familien og våre nærmeste venner, skriver Hegerberg. Paret forlovet seg i juni i fjor.

 • Hør Ruud i 1. runde av French Open

  Casper Ruud starter straks kampen mot Ernests Gulbis på det røde dekket i 1. runde av French Open. Du kan høre hele kampen på NRK Sport eller i dette videovinduet.

  Direkte fra den første runden i Rolan Garros. 
Komm.: Carl Andreas Wold.
 • Idretten vil kriminalisere doping

  Norges Idrettsforbund vedtok søndag at de skal jobbe for å kriminalisere doping og dopernes bakmenn. NIF ønsker at den økonomiske gevinsten ved doping skal bli sett på som bedrageri.

  Det var Oslo Idrettskrets som foreslo dette for idrettstinget.

  Sveinung Oftedal
  Foto: Nina Didriksen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal