Hopp til innhold

Iversen slo tilbake etter marerittmåneder: Har følt seg som «en bøtte med dritt»

MERÅKER (NRK): Emil Iversen har ikke vært til å kjenne igjen siden han dro hjem syk fra Tour de Ski i desember. Han mener så godt som ingen, inkludert seg selv, hadde trua på at han kunne få til noe som helst da Ski Tour 2020 forflyttet til hans egen hjemmebane.

TJA2DTvaIc8

PALLGUTTER: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, her i målområdet etter langløpet i Ski Tour.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Men så feil kan man ta. I stedet for nok en nedtur i skisporet, stod Iversen nærmest opp fra intet og spurtet inn til en råsterk tredjeplass under langløpet i bygda hans Meråker torsdag.

– Det var komisk. Jeg skjønte ingenting selv heller. Jeg tror mange ikke skjønte noe da jeg kom sigende, en halvfeit toppferdig skiløper. Men jeg er tilbake nå, sier trønderen og gliser bredt.

Blytung tid

Det begynner å bli en stund siden det har skjedd. Siden han reiste knust hjem fra Tour de Ski på grunn av sykdom, har de svake resultatene kommet på løpende bånd.

Han har stort sett havnet et sted mellom nummer 20 og 40 på resultatlistene. Én positiv opplevelse var det riktignok under en jaktstart i Nove Mesto i januar. Men det har blitt med dét lyspunktet.

På grunn av den lange og tunge perioden, har det vært spenning knyttet til hva 28-åringen kan få til i årets Ski Tour. Iversen er født og oppvokst – og har fortsatt hus i Meråker – som var stedet for den fjerde etappen av touren.

wIlvFsI75cA

ENORM OPPTUR: For Emil Iversen, som her hilser til publikum, med seierherre Aleksandr Bolsjunov på slep

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

«Bøtte med skit»

Men forventningene var lave. For i de foregående Ski Tour-konkurransene i Østersund og Åre, har resultatene vært langt under pari. Iversen har heller ikke ønsket å snakke med mediene de siste dagene. Han forteller at han har gravd seg så langt ned som det er mulig. Han har følt han har vært på bunnen i lang tid.

– Da jeg våknet (torsdag før rennet) føltes det trått. Jeg gadd så vidt å pakke bagen. Jeg kom meg på et eller annet vis på bussen, spiste noen brødskiver, sier han – og forteller deretter at han har vært lei.

– Det er ikke noen god følelse å føle seg som en bøtte med «skit». Det har vært dritkjedelig og jeg har lengtet etter å ha få denne sesongen bort. Men jeg har ikke bekymret for at jeg har vært ferdig, sier Iversen.

Men han har i hvert fall følt at han har gått med en brems, han føler han har manglet piffen i alle deler av et skirenn.

– Det føles unaturlig. Jeg har prøvd å gjøre minst mulig og har i hvert fall ikke pumpet mer trening mellom løpene. Jeg har spist godteri, drukket brus, og ligget rett ut i sengen. Jeg har spist, gitt f***, sier han.

DhUtL9D2KT8

DISKUTERTE: Emil Iversen og Eirik Myhr Nossum, her etter rennet i Meråker torsdag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Har hatt verste følelsen

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum var naturlig nok strålende fornøyd med elevens innsats. Han mener problemet med Iversen er at det har vært vanskelig å spå hva som skjer i hver eneste konkurranse.

Han kan føle seg bra, men likevel bli herjet med av konkurrentene. Det er den verste følelsen, sier Nossum, og legger til at tredjeplassen betyr veldig, veldig mye.

For fortsettelsen betyr tredjeplassen torsdag også litt.

– Det er klart vi må ta en ordentlig fot i bakken og se på resten av sesongen. Du må være motivert for å gå skirenn og gode prestasjoner, som pallplass, det motiverer deg, sier han.

Seiersklem til mamma

Iversen tror ingen hadde tro på ham i forkant av rennet torsdag. Men han forteller at han kjente på presset fra hjemmepublikummet og vet at det stilles høye forventninger til ham når han går skirenn på hjemstedet.

Han lå lenge i en anonym posisjon bak i feltet. Etter hvert som det 34 kilometer lange løpet gikk inn i en avsluttende fase dukket han plutselig opp.

Det var en samlet gruppe som kom inn på Grova skistadion bak den suverende vinneren Aleksandr Bolsjunov. Der var det kun Johannes Høsflot Klæbo som var bedre enn Iversen. I målområdet skled han raskt bort til mamma Unni Iversen for en god klem.

LIUNMQ_TFvo

GRATULERER! Unni Iversen hang over reklameskiltene for å se sønnen Emil spurte inn til tredjeplass torsdag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Fullfører touren

Hvem som har fått det til å snu?

Iversen legger ikke skjul på at han har pratet en del med pappa og kvinnelandslagstrener, Ole Morten Iversen.

– Det er godt, det. Du trenger noen å prate med, egentlig når det butter som mest. Det er deilig å prate med mor og far. De har stort sett alltid trua. Jeg tror de er fornøyd i dag også.

Han var usikker på om han i det hele tatt kom til å stille til start for de to avsluttende konkurransene i Ski Tour 2020 i Trondheim. Men Iversen skal til Granåsen foran det som trolig blir mange tusen tilskuere.

– Jeg gleder meg. Det var deilig å få en god dag igjen. Kampen om sammenlagtseieren er over, men det å føle seg normal når man går på ski, det er en opptur for meg, sier han.

PS: Det er hviledag i Ski Tour fredag. Lørdag er det klassisk sprint i Granåsen, mens alt avsluttes med en 15 og 30 kilometer lang jaktstart søndag.

PS 2: Det er Bolsjunov som leder touren sammenlagt i herreklassen. Russeren har ett minutt og fem sekunder ned til Pål Golberg på andreplass. Sjur Røthe er sekundet bak Golberg igjen på en tredjeplass.

Siste nytt

 • Ruud falt på verdensrankingen

  Stefanos Tsitsipas henviser Casper Ruud til 6.-plass på ATP-rankingen. Neste gang rankingen oppdateres vil begge ta igjen tidligere verdensener Novak Djokovic.

  Tsitsipas' seier i ATP 250-turneringen i Mallorca i helgen sikret grekeren de nødvendige poengene til å ta igjen Ruud etter at nordmannen tok 5.-plassen fra Tsitsipas tidligere i juni.

  Tsitsipas går opp til 5150 poeng på den oppdaterte rankingen med 100 poeng mer enn Ruud.

  Både Ruud og Tsitsipas stiller i Wimbledon, som varer de neste to ukene, men i årets tredje Grand Slam deles det ikke ut noen rankingpoeng. Det bestemte ATP-touren etter Wimbledons utestengning av spillere fra Russland og Belarus.

  Poengene fra fjorårets Wimbledon forsvinner derimot fra rankingen ved neste oppdatering om to uker. Ruud og Tsitsipas røk ut av første runde i Wimbledon 2021 og vil dermed ikke miste noen poeng på rankingen.

  Det vil derimot fjorårets Wimbledon-vinner Novak Djokovic, som vil miste 2000 poeng ved neste oppdatering og ende bak både Ruud og Tsitsipas med 4770 poeng.

  Ruud spiller i 1. runde av Wimbledon mandag klokken 12.00. Nordmannen møter den 34 år gamle spanjolen Albert Ramos-Viñolas.

  Casper Ruud
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • Overlykkelig Chun vant 13,3 millioner kroner

  Koreanske Gee Chun hanket inn 13,3 millioner kroner da hun vant PGA-turneringen på Congressional Country Club. Det er dobbelt så mye som fjorårets vinner, Nelly Korda, fikk.

  Det var hennes første tittel på tre og et halvt år.

  – Jeg vil takke alle som fortsatt tror på meg, sa Chun etter turneringen, mens tårene trillet.

  – Det betyr veldig mye. Jeg vil også rose og gratulere alle som har jobbet med banen, den har vært fantastisk fin hele uken, fortsatte hun.

  LPGA: KPMG Women's PGA Championship - Final Round
  Foto: Scott Taetsch / Reuters
 • «Norsk» 20-åring med enorm prestasjon i PGA: – Surrealistisk

  Michael Thorbjornsen endte på en sterk fjerdeplass på helgens PGA-turnering i Connecticut. Den 20 år gamle amerikaneren har norsk far fra Elverum.

  Han klarte cuten greit, men i siste runde tok han sin fjerde birdie for dagen, samt en eagle, og endte til slutt fire slag bak vinneren Xander Schauffele.

  – Det var surrealistisk, det var helt vilt, sa Thorbjornsen til Golf Digest etter endt turnering.

  Prestasjonen hans er den beste prestasjonen en amatør har gjort siden Le McCoy i 2016.

  – Jeg følte meg hjemme. Det var ganske kult. Det gir meg selvtillit, fortsatte han.

  Travelers Championship - Final Round
  Foto: Tim Nwachukwu / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste