Hopp til innhold

Iversen slo tilbake etter marerittmåneder: Har følt seg som «en bøtte med dritt»

MERÅKER (NRK): Emil Iversen har ikke vært til å kjenne igjen siden han dro hjem syk fra Tour de Ski i desember. Han mener så godt som ingen, inkludert seg selv, hadde trua på at han kunne få til noe som helst da Ski Tour 2020 forflyttet til hans egen hjemmebane.

TJA2DTvaIc8

PALLGUTTER: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, her i målområdet etter langløpet i Ski Tour.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Men så feil kan man ta. I stedet for nok en nedtur i skisporet, stod Iversen nærmest opp fra intet og spurtet inn til en råsterk tredjeplass under langløpet i bygda hans Meråker torsdag.

– Det var komisk. Jeg skjønte ingenting selv heller. Jeg tror mange ikke skjønte noe da jeg kom sigende, en halvfeit toppferdig skiløper. Men jeg er tilbake nå, sier trønderen og gliser bredt.

Blytung tid

Det begynner å bli en stund siden det har skjedd. Siden han reiste knust hjem fra Tour de Ski på grunn av sykdom, har de svake resultatene kommet på løpende bånd.

Han har stort sett havnet et sted mellom nummer 20 og 40 på resultatlistene. Én positiv opplevelse var det riktignok under en jaktstart i Nove Mesto i januar. Men det har blitt med dét lyspunktet.

På grunn av den lange og tunge perioden, har det vært spenning knyttet til hva 28-åringen kan få til i årets Ski Tour. Iversen er født og oppvokst – og har fortsatt hus i Meråker – som var stedet for den fjerde etappen av touren.

wIlvFsI75cA

ENORM OPPTUR: For Emil Iversen, som her hilser til publikum, med seierherre Aleksandr Bolsjunov på slep

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

«Bøtte med skit»

Men forventningene var lave. For i de foregående Ski Tour-konkurransene i Østersund og Åre, har resultatene vært langt under pari. Iversen har heller ikke ønsket å snakke med mediene de siste dagene. Han forteller at han har gravd seg så langt ned som det er mulig. Han har følt han har vært på bunnen i lang tid.

– Da jeg våknet (torsdag før rennet) føltes det trått. Jeg gadd så vidt å pakke bagen. Jeg kom meg på et eller annet vis på bussen, spiste noen brødskiver, sier han – og forteller deretter at han har vært lei.

– Det er ikke noen god følelse å føle seg som en bøtte med «skit». Det har vært dritkjedelig og jeg har lengtet etter å ha få denne sesongen bort. Men jeg har ikke bekymret for at jeg har vært ferdig, sier Iversen.

Men han har i hvert fall følt at han har gått med en brems, han føler han har manglet piffen i alle deler av et skirenn.

– Det føles unaturlig. Jeg har prøvd å gjøre minst mulig og har i hvert fall ikke pumpet mer trening mellom løpene. Jeg har spist godteri, drukket brus, og ligget rett ut i sengen. Jeg har spist, gitt f***, sier han.

DhUtL9D2KT8

DISKUTERTE: Emil Iversen og Eirik Myhr Nossum, her etter rennet i Meråker torsdag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Har hatt verste følelsen

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum var naturlig nok strålende fornøyd med elevens innsats. Han mener problemet med Iversen er at det har vært vanskelig å spå hva som skjer i hver eneste konkurranse.

Han kan føle seg bra, men likevel bli herjet med av konkurrentene. Det er den verste følelsen, sier Nossum, og legger til at tredjeplassen betyr veldig, veldig mye.

For fortsettelsen betyr tredjeplassen torsdag også litt.

– Det er klart vi må ta en ordentlig fot i bakken og se på resten av sesongen. Du må være motivert for å gå skirenn og gode prestasjoner, som pallplass, det motiverer deg, sier han.

Seiersklem til mamma

Iversen tror ingen hadde tro på ham i forkant av rennet torsdag. Men han forteller at han kjente på presset fra hjemmepublikummet og vet at det stilles høye forventninger til ham når han går skirenn på hjemstedet.

Han lå lenge i en anonym posisjon bak i feltet. Etter hvert som det 34 kilometer lange løpet gikk inn i en avsluttende fase dukket han plutselig opp.

Det var en samlet gruppe som kom inn på Grova skistadion bak den suverende vinneren Aleksandr Bolsjunov. Der var det kun Johannes Høsflot Klæbo som var bedre enn Iversen. I målområdet skled han raskt bort til mamma Unni Iversen for en god klem.

LIUNMQ_TFvo

GRATULERER! Unni Iversen hang over reklameskiltene for å se sønnen Emil spurte inn til tredjeplass torsdag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Fullfører touren

Hvem som har fått det til å snu?

Iversen legger ikke skjul på at han har pratet en del med pappa og kvinnelandslagstrener, Ole Morten Iversen.

– Det er godt, det. Du trenger noen å prate med, egentlig når det butter som mest. Det er deilig å prate med mor og far. De har stort sett alltid trua. Jeg tror de er fornøyd i dag også.

Han var usikker på om han i det hele tatt kom til å stille til start for de to avsluttende konkurransene i Ski Tour 2020 i Trondheim. Men Iversen skal til Granåsen foran det som trolig blir mange tusen tilskuere.

– Jeg gleder meg. Det var deilig å få en god dag igjen. Kampen om sammenlagtseieren er over, men det å føle seg normal når man går på ski, det er en opptur for meg, sier han.

PS: Det er hviledag i Ski Tour fredag. Lørdag er det klassisk sprint i Granåsen, mens alt avsluttes med en 15 og 30 kilometer lang jaktstart søndag.

PS 2: Det er Bolsjunov som leder touren sammenlagt i herreklassen. Russeren har ett minutt og fem sekunder ned til Pål Golberg på andreplass. Sjur Røthe er sekundet bak Golberg igjen på en tredjeplass.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal