Iversen reagerer kraftig på fallene: – Grøsser nedover ryggen

Norske langrennsløpere og skiskyttere har falt i hopetall på rulleski gjennom sommeren fordi bindingene ikke fungerer. Nå beklager leverandøren.

DOBBELT UHELL: Tarjei Bø gikk i asfalten to ganger på kort tid under fellesstarten i Tyskland søndag.

– Jeg så det med Tarjei (Bø), og det grøsser nedover ryggen. Rulleskirenn er en stor risiko i seg selv. Men det som har skjedd med bindingen varer lenge. Det virker ikke som de tar det helt på alvor. Det er helt forferdelig, spør du meg. Det er ikke akseptabelt, sier Emil Iversen til NRK.

For tilfellene har vært mange.

Det startet under OL-sesongens første rulleskikonkurranse. Under skishowet i Holmenkollen i juni var det rekruttlandslagets Håvard Moseby som fikk skrapet opp den ene siden av kroppen etter et ublidt møte med asfalten.

Iversen

KRITISK: Emil Iversen.

Foto: Torstein Bøe / Torstein Bøe

I samme konkurranse gikk også landslagsløper Martin Løwstrøm Nyenget i bakken. Rett og slett fordi bindingen gikk av. For de som var involvert var hendelsene uforståelige den gangen.

Men det har fortsatt gjennom sommeren.

Under Blinkfestivalen i begynnelsen av august løsnet bindingen til landslagsløper Simen Hegstad Krüger. Og under et rulleskirenn i Tyskland gikk det helt galt for skiskytter Tarjei Bø.

– Han kunne ødelagt sesongen, og det er skremmende at det skjer gang på gang. Det er ekkelt å sitte å se på. Jeg vet det er irriterte folk. Du kan knekke armen, og da ryker sesongen, sier Iversen.

Bø bekymret

Etter at han gikk stygt i bakken og har fått summet seg i noen dager, forteller Tarjei Bø at han er lappet sammen, men først og fremst glad for at han hadde på seg hjelm.

Tarjei Bø

UNNGIKK ALVORLIG SKADE: Tarjei Bø.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Skiskytteren har ikke fått en grundig legesjekk, men han forteller at han pådro seg en hjernerystelse i møtet med asfalten.

– Det kunne jo gått skikkelig skeis der. Jeg var nok heldig som ikke brekte noe, som håndledd eller kragebeinet, eller slo ut tennene, eller knekte nesa. Så jeg var heldig som slapp unna med en litt forslått skulder, hjernerystelse og skrubbsår, sier Bø.

Skiskytteren skjønte umiddelbart at det var bindingen som åpnet seg. Han er opptatt av at det ikke skal skje mer alvorlige ulykker med særlig uerfarne skigåere.

– Det gikk relativt bra med oss, selv om vi er satt på sidelinja noen dager. Det viktig at det ikke skjer mer alvorlige ting spesielt med barn og ungdom, som ikke er like stødige eller tåler den samme trøkken som oss. Det kan skje en fatal ulykke om en skigåer kjører nedoverbakke, og så kommer det en bil imot, påpeker Bø.

Alle bindingene er laget og produsert av Rottefella.

Henrik Kvissel i Rottefella kommenterer situasjonen, og han er blitt forelagt kritikken fra blant andre Iversen.

«En rulleskibinding skal ikke dette av eller åpne seg, uansett hvilken leverandør det er. Vi jobber med vekt og alt mulig annet for å gjøre det så optimalt som mulig. Dessverre kan det skje ulykksalige hendelser og denne gangen var det våre bindinger. Sikkerhet er i høysetet, og vi legger oss flate for at det er en intern kontroll som ikke har fungert. Det er trist, og det gjør vondt. Vi er en norsk leverandør som produserer alt i Norge. Det er ikke et tredjeland som gjør det for oss. Derfor er det en kjedelig sak for oss internt. Jeg skjønner frustrasjonen til Emil, til skiskytterne, til Tarjei Bø. Den tar vi og føler på internt i Rottefella. Vi gjør nå alt vi kan for å rette opp i dette her, og mer enn det får vi ikke gjort», skriver Kvissel i en epost til NRK.

Mange utøvere har reagert

Før de aller siste rulleskikonkurransene før vinteren, når Toppidrettsveka braker løs torsdag til lørdag, er bindingene fra Rottefella borte.

Langrennssjef Espen Bjervig har ikke overraskende mottatt mange reaksjoner fra sine utøvere.

Han forteller at de har hatt en god dialog med Rottefella inn mot konkurransene på Hitra, i Aure og Orkanger de kommende dagene.

– For både dem og oss er det frustrerende. På Toppidrettsveka kommer vi ikke til å bruke Rottefella-bindinger. Det blir en annen type, sier langrennssjef Espen Bjervig og legger til:

– Det er riktig og tøft gjort av Rottefella å ta det grepet og si at «vi ikke har kontroll på bindingene og setter på andre». Sånn må det være, vi kan ikke sende ut utøvere med fare for at skiene skal dette av.

Bjervig

GLAD FOR ENDRINGER: Langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bjervig forklarer at det er låsemekanismen mellom skiskoen og bindingen som ikke er bra nok. Med høy fart, ujevn asfalt der det rister i skiene, så har «låsen» sprettet opp.

– Hva slags reaksjoner har dere fått fra utøverne?

– Etter Skishowet i Holmenkollen, så er kanskje sjokkert å ta i, men det var flere utøvere som var virkelig bekymret. Det ble tatt noen grep, vi stripset bindingen under Blinkfestivalen, men det ble klart at det ikke funket bra nok. Det er klart utøverne kjenner på det. Det er farlig nok som det er om ikke skiene skal dette av. Jeg tror de fleste er glad for at det blir endringer.

Sportsnyheter

Keeper Aaron McCarey angriper sin egen lagkamerat, Bobby Burns.

Her går keeperen til angrep på lagkamerat etter baklengsmål

Publikum og spillere ble sjokkerte vitner da keeperen mistet besinnelsen og angrep en lagkamerat.

Siste nytt

 • OL til (minst) 31 milliardar

  Ein priskalkyle for sommar-OL i australske Brisbane i 2032 viser at leikane vil koste 5 milliardar australske dollar, eller drygt 31 milliardar norske kroner, opplyser sportsminister Richard Colbeck.

  – Men på grunn av infrastrukturen som må byggjast ut, kan nok prislappen bli noko meir enn det, kommenterte Colbeck.

  Arrangørane har planlagt å oppgradere eksisterande anlegg i staden for å byggje nytt.

  Men allereie no har delstaten Queensland bestemt seg for å bruke over seks milliardar kroner på oppgradering av Gabba Cricket Gound, som blir hovudstadion.

  – Det kom litt overraskande på oss, seier sportsministeren.

  Så spørst det om budsjettet vil sprekke endå meir i dei 11 åra som gjenstår. Det var i juli i år at Brisbane blei tildelt sommar-OL 2032.

  Først er det OL i Paris i 2024 og i Los Angeles i 2028.

  Sommer-OL i Brisbane 2032
  Foto: Toru Hanai / AFP
 • Mister 21 kampar etter vaksinejuks

  NHL-spelaren Evander Kane er utestengd i 21 kampar, eller drygt ein firedel av grunnspelsesongen, etter å ha brote covid-reglane.

  Det var ligaleiinga som fastsette straffa for San Jose-spelaren.

  NHL har ikkje gått i detaljar om kva regelbrotet går ut på. Men fleire media har meldt om at Kane skal ha skaffa seg eit falskt vaksinesertifikat.

  Spelaren sjølv legg seg paddeflat, og ber klubben, lagkameratane og fansen om orsaking.

  – Eg gjorde ein feil som eg tek alt ansvaret for. Eg skal bruke suspensjonstida til å lære meg å ta betre avgjerder, seier forwrden, som var klubbens støreste poengsankar i fjor med 22 mål.

  Ifølgje nyheitsbyrået AP mister han 1,68 millionar dollar i løn. Han er tilbake på isen 30. november.

  Koronavaksine er ikkje påkravd for NHL-spelarar, men uvaksinerte må følgje ein strengare protokoll.

  I tillegg kan Canada nekte uvaksinerte spelarar å kome inn i landet for å spele kampar der.

  Evander Kane
  Foto: Jeff Chiu / AP
 • Lacazette reddet Arsenal

  Patrick Vieira var for første gang på besøk hos klubben han vant tre ligatitler med som spiller, etter at han ble Crystal Palace-manager. Og besøket endte nesten lykkelig for Palace-manageren.

  Arsenal åpnet best, og kaptein Pierre-Emerick Aubameyang satte inn 1-0 på en retur etter åtte minutter.

  Rett før pause lå ballen høyt opp i lufta, og James McArthur så ut til å prøve et skudd på hel volley. Istedenfor sparka han Bukayo Saka knallhardt i leggen. McArthur så det gule kortet, og ikke det røde, mens Saka måtte forlate banen med en skade.

  Over i andre omgang var det to kontringer som skulle avgjøre for Palace. Først scoret Christian Benteke alene med keeper rett etter pause. Snaue kvarteret senere avsluttet Odsonne Édouard iskaldt via tverrliggeren og snudde kampen.

  Tida holdt på å renne ut for Arsenal, men på overtid av overtiden dukket Alexandre Lacazette opp på bakerste stolpe og kranglet inn en dødball.

  Martin Ødegaard startet i en dypere rolle på midtbanen, men klarte aldri å sette sitt preg på kampen. Han ble byttet ut etter 67 minutter for nettopp Lacazette.

  Med uavgjort på hjemmebane, er Arsenal nummer 12 på tabellen.

  Premier League - Arsenal v Crystal Palace
  Foto: Hannah Mckay / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal