Hopp til innhold

Iversen reagerer kraftig på fallene: – Grøsser nedover ryggen

Norske langrennsløpere og skiskyttere har falt i hopetall på rulleski gjennom sommeren fordi bindingene ikke fungerer. Nå beklager leverandøren.

DOBBELT UHELL: Tarjei Bø gikk i asfalten to ganger på kort tid under fellesstarten i Tyskland søndag.

– Jeg så det med Tarjei (Bø), og det grøsser nedover ryggen. Rulleskirenn er en stor risiko i seg selv. Men det som har skjedd med bindingen varer lenge. Det virker ikke som de tar det helt på alvor. Det er helt forferdelig, spør du meg. Det er ikke akseptabelt, sier Emil Iversen til NRK.

For tilfellene har vært mange.

Det startet under OL-sesongens første rulleskikonkurranse. Under skishowet i Holmenkollen i juni var det rekruttlandslagets Håvard Moseby som fikk skrapet opp den ene siden av kroppen etter et ublidt møte med asfalten.

Iversen

KRITISK: Emil Iversen.

Foto: Torstein Bøe / Torstein Bøe

I samme konkurranse gikk også landslagsløper Martin Løwstrøm Nyenget i bakken. Rett og slett fordi bindingen gikk av. For de som var involvert var hendelsene uforståelige den gangen.

Men det har fortsatt gjennom sommeren.

Under Blinkfestivalen i begynnelsen av august løsnet bindingen til landslagsløper Simen Hegstad Krüger. Og under et rulleskirenn i Tyskland gikk det helt galt for skiskytter Tarjei Bø.

– Han kunne ødelagt sesongen, og det er skremmende at det skjer gang på gang. Det er ekkelt å sitte å se på. Jeg vet det er irriterte folk. Du kan knekke armen, og da ryker sesongen, sier Iversen.

Bø bekymret

Etter at han gikk stygt i bakken og har fått summet seg i noen dager, forteller Tarjei Bø at han er lappet sammen, men først og fremst glad for at han hadde på seg hjelm.

Tarjei Bø

UNNGIKK ALVORLIG SKADE: Tarjei Bø.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Skiskytteren har ikke fått en grundig legesjekk, men han forteller at han pådro seg en hjernerystelse i møtet med asfalten.

– Det kunne jo gått skikkelig skeis der. Jeg var nok heldig som ikke brekte noe, som håndledd eller kragebeinet, eller slo ut tennene, eller knekte nesa. Så jeg var heldig som slapp unna med en litt forslått skulder, hjernerystelse og skrubbsår, sier Bø.

Skiskytteren skjønte umiddelbart at det var bindingen som åpnet seg. Han er opptatt av at det ikke skal skje mer alvorlige ulykker med særlig uerfarne skigåere.

– Det gikk relativt bra med oss, selv om vi er satt på sidelinja noen dager. Det viktig at det ikke skjer mer alvorlige ting spesielt med barn og ungdom, som ikke er like stødige eller tåler den samme trøkken som oss. Det kan skje en fatal ulykke om en skigåer kjører nedoverbakke, og så kommer det en bil imot, påpeker Bø.

Alle bindingene er laget og produsert av Rottefella.

Henrik Kvissel i Rottefella kommenterer situasjonen, og han er blitt forelagt kritikken fra blant andre Iversen.

«En rulleskibinding skal ikke dette av eller åpne seg, uansett hvilken leverandør det er. Vi jobber med vekt og alt mulig annet for å gjøre det så optimalt som mulig. Dessverre kan det skje ulykksalige hendelser og denne gangen var det våre bindinger. Sikkerhet er i høysetet, og vi legger oss flate for at det er en intern kontroll som ikke har fungert. Det er trist, og det gjør vondt. Vi er en norsk leverandør som produserer alt i Norge. Det er ikke et tredjeland som gjør det for oss. Derfor er det en kjedelig sak for oss internt. Jeg skjønner frustrasjonen til Emil, til skiskytterne, til Tarjei Bø. Den tar vi og føler på internt i Rottefella. Vi gjør nå alt vi kan for å rette opp i dette her, og mer enn det får vi ikke gjort», skriver Kvissel i en epost til NRK.

Mange utøvere har reagert

Før de aller siste rulleskikonkurransene før vinteren, når Toppidrettsveka braker løs torsdag til lørdag, er bindingene fra Rottefella borte.

Langrennssjef Espen Bjervig har ikke overraskende mottatt mange reaksjoner fra sine utøvere.

Han forteller at de har hatt en god dialog med Rottefella inn mot konkurransene på Hitra, i Aure og Orkanger de kommende dagene.

– For både dem og oss er det frustrerende. På Toppidrettsveka kommer vi ikke til å bruke Rottefella-bindinger. Det blir en annen type, sier langrennssjef Espen Bjervig og legger til:

– Det er riktig og tøft gjort av Rottefella å ta det grepet og si at «vi ikke har kontroll på bindingene og setter på andre». Sånn må det være, vi kan ikke sende ut utøvere med fare for at skiene skal dette av.

Bjervig

GLAD FOR ENDRINGER: Langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bjervig forklarer at det er låsemekanismen mellom skiskoen og bindingen som ikke er bra nok. Med høy fart, ujevn asfalt der det rister i skiene, så har «låsen» sprettet opp.

– Hva slags reaksjoner har dere fått fra utøverne?

– Etter Skishowet i Holmenkollen, så er kanskje sjokkert å ta i, men det var flere utøvere som var virkelig bekymret. Det ble tatt noen grep, vi stripset bindingen under Blinkfestivalen, men det ble klart at det ikke funket bra nok. Det er klart utøverne kjenner på det. Det er farlig nok som det er om ikke skiene skal dette av. Jeg tror de fleste er glad for at det blir endringer.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal