Hopp til innhold

Preget av Northug-saken: – Må ta straffen sin, få hjelp og ta en full endring av livsstil nå

Fra langrennsmiljøet er det ingen som er nærmere og kjenner Petter Northug bedre, enn Emil Iversen og Niklas Dyrhaug. De to skiprofilene støtter ham fullt ut, vil gi ham hjelp, men mener også at kompisen trenger det fra profesjonelt hold.

Iversen, Dyrhaug og Northug

NÆRE STØTTESPILLERE: Emil Iversen og Niklas Dyrhaug, her avbildet tidligere i år. Petter Northug, her avbildet under pressekonferansen der han fortalte at han legger opp tilbake i 2018.

Foto: NTB Scanpix

Både Iversen og Dyrhaug er preget av nyheten om Northugs råkjøring, mistanken om ruspåvirkning bak rattet og det påfølgende narkotikabeslaget på Northugs bopel torsdag 13. august.

Dyrhaug har vært nær venn med jevngamle Northug siden de to var 12 år, har siden den gangen opplevd opp- og nedturer sammen i over 20 år. Tydal-gutten sier Northug er en person han virkelig bryr seg om.

Iversen har på sin side hatt Northug som sitt store forbilde siden han var ung og lovende skiløper i Meråker. Senere har de to i likhet med Dyrhaug vært nære både i og utenfor skisporet.

Derfor måtte begge ha tid til å tenke seg om før de uttalte seg om Northug-saken. Inntil lørdag kveld.

– Jeg ble overrasket, lei meg og skuffet. Jeg håpte en liten periode at Instagram-brukeren hans var hacket. Det var vondt å lese – og jeg måtte lese det om og om igjen for å forstå hva som stod der, sier Iversen til NRK.

Iversen Northug

LO SEG I HJEL: Petter Northug og Emil Iversen flirer på en av mange pressekonferanser under Lahti-VM i 2017.

Foto: NTB Scanpix

– Flaut å ha noe med narkotika å gjøre

Northug og Iversen var nærmest som «Knoll og Tott» å regne på det norske landslaget de siste tre årene av ski-kongens landslagsliv. Når NRK spør om hva han synes om det Northug har gjort, svarer Iversen at det i utgangspunktet er vanskelig å svare på, men at «det selvfølgelig er ille».

– Jeg synes det er flaut å ha noe med narkotika å gjøre, rett og slett. Det er så mange tilfeller der folk får ødelagt livene sine av narkotika. Så det er i mitt hode noe man bør holde seg veldig langt unna.

– Samtidig tenker jeg, om man har den type stoffer, så har man det mest sannsynlig ikke bra med seg selv. Sånn sett er det veldig bra at det nå blir slutt på rykter og spekulasjoner nå som Petter har lagt alle kortene på bordet og innrømmet det han har gjort, sier Iversen.

Northug og Dyrhaug

TOK GULL SAMMEN: Niklas Dyrhaug og Petter Northug jubler for gull under stafetten i Falun-VM i 2015. Det gjorde også Anders Gløersen (venstre) og Didrik Tønseth (nummer to fra venstre).

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg er bekymret for mennesket Petter Northug

Niklas Dyrhaug forteller til NRK at han rett og slett ble «jævlig lei seg» da han leste hva som hadde skjedd med Northug.

Lei seg av to grunner: Fordi Northug er en god venn som han bryr seg mye om. Det andre handler om at kompisen har gjort noe svært alvorlig som han tar avstand fra.

Dyrhaug har sett fordømmelsen i sosiale medier så vel som uttalelser i de tradisjonelle mediene.

– Derfor er jeg veldig opptatt av – som kompis og medmenneske – at han trenger støtte fra de som kjenner ham godt. Hvis han er interessert i det, så stiller jeg opp, sier Dyrhaug, som tydelig forstår alvoret i situasjonen.

– Jeg er bekymret for mennesket Petter Northug.

– Og hvis det stemmer at politiet har funnet narkotika hjemme hos ham – og han var ruspåvirket så trenger han profesjonell hjelp for å komme seg ut av det. Vi rundt kan være så støttende som bare det, men det stikker sikkert dypere enn som så. Da må han søke profesjonell hjelp for å komme seg ut av det uføret.

– Vet hvilken god gutt han er på innsiden

På spørsmål om han har hatt noe kontakt med Northug det siste døgnet, svarer Emil Iversen at det har han. 28-åringen forteller også at han har sagt ifra hva han synes om det Northug har gjort, men også hvilken side han står på.

Iversen er klar på at Northug har gjort veldig mye bra for ham, vært en skikkelig kamerat, alltid unnet ham gode resultater og lært ham utrolig mye.

– Jeg er nok en av ganske få skiløpere som kjenner Petter godt og vet hvilken god gutt han er på innsiden. Så jeg har sagt at jeg støtter ham fullt og er her for ham i den tøffe tiden som kommer nå.

Northug og Iversen

GOD STEMNING: Mellom Petter Northug og Emil Iversen under et pressetreff i forbindelse med verdenscup i Canada i 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Den tøffeste kampen han noensinne har tatt

For det blir trolig svært tøft for Northug. 34-åringen har allerede sagt på sosiale medier at han vet det blir en straffesak. En straffesak som kan føre til fengselsstraff, ifølge jurister NRK har snakket med.

– Petter har dummet seg ut igjen, og dette blir den tøffeste kampen han noensinne har tatt. Men han har et valg, han kan brette opp ermene og ta grep. Nå er det enten eller. Men jeg er sikker på at han klarer det. Og jeg håper virkelig det, sier Iversen – og avslutter:

– Jeg skal være en så god kamerat som jeg bare kan, som jeg ville vært for andre gode kamerater jeg har. Han må ta straffen sin, få profesjonell hjelp og ta en full endring av livsstil nå. Jeg er snart 30 og han er bare 34, så jeg håper vi har mange gode år foran oss!

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Rekordskred i Paris: Verdensrekord på 3000 meter hinder og 5000 meter

  Faith Kipyegon satte verdensrekord på 1500 meter forrige uke i Firenze og fredag satte hun inn turboen igjen på 5000 meter, en øvelse hun ikke hadde løpt siden 2015.

  Sammen med verdensrekordholder Letsenbet Gidey kjempet hun om seier ut på den siste runden. Med 200 meter igjen rykket Kipyegon og på oppløpet suste hun inn til verdensrekord med tiden 14.05,20, et drøyt sekund bedre enn Gideys tidligere verdensrekord fra 2020.

  En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

  Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

  Tidligere i stevnet løp Jakob Ingebrigtsen inn til bestenotering i verden på to engelske mil.

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste