Hopp til innhold

Preget av Northug-saken: – Må ta straffen sin, få hjelp og ta en full endring av livsstil nå

Fra langrennsmiljøet er det ingen som er nærmere og kjenner Petter Northug bedre, enn Emil Iversen og Niklas Dyrhaug. De to skiprofilene støtter ham fullt ut, vil gi ham hjelp, men mener også at kompisen trenger det fra profesjonelt hold.

Iversen, Dyrhaug og Northug

NÆRE STØTTESPILLERE: Emil Iversen og Niklas Dyrhaug, her avbildet tidligere i år. Petter Northug, her avbildet under pressekonferansen der han fortalte at han legger opp tilbake i 2018.

Foto: NTB Scanpix

Både Iversen og Dyrhaug er preget av nyheten om Northugs råkjøring, mistanken om ruspåvirkning bak rattet og det påfølgende narkotikabeslaget på Northugs bopel torsdag 13. august.

Dyrhaug har vært nær venn med jevngamle Northug siden de to var 12 år, har siden den gangen opplevd opp- og nedturer sammen i over 20 år. Tydal-gutten sier Northug er en person han virkelig bryr seg om.

Iversen har på sin side hatt Northug som sitt store forbilde siden han var ung og lovende skiløper i Meråker. Senere har de to i likhet med Dyrhaug vært nære både i og utenfor skisporet.

Derfor måtte begge ha tid til å tenke seg om før de uttalte seg om Northug-saken. Inntil lørdag kveld.

– Jeg ble overrasket, lei meg og skuffet. Jeg håpte en liten periode at Instagram-brukeren hans var hacket. Det var vondt å lese – og jeg måtte lese det om og om igjen for å forstå hva som stod der, sier Iversen til NRK.

Iversen Northug

LO SEG I HJEL: Petter Northug og Emil Iversen flirer på en av mange pressekonferanser under Lahti-VM i 2017.

Foto: NTB Scanpix

– Flaut å ha noe med narkotika å gjøre

Northug og Iversen var nærmest som «Knoll og Tott» å regne på det norske landslaget de siste tre årene av ski-kongens landslagsliv. Når NRK spør om hva han synes om det Northug har gjort, svarer Iversen at det i utgangspunktet er vanskelig å svare på, men at «det selvfølgelig er ille».

– Jeg synes det er flaut å ha noe med narkotika å gjøre, rett og slett. Det er så mange tilfeller der folk får ødelagt livene sine av narkotika. Så det er i mitt hode noe man bør holde seg veldig langt unna.

– Samtidig tenker jeg, om man har den type stoffer, så har man det mest sannsynlig ikke bra med seg selv. Sånn sett er det veldig bra at det nå blir slutt på rykter og spekulasjoner nå som Petter har lagt alle kortene på bordet og innrømmet det han har gjort, sier Iversen.

Northug og Dyrhaug

TOK GULL SAMMEN: Niklas Dyrhaug og Petter Northug jubler for gull under stafetten i Falun-VM i 2015. Det gjorde også Anders Gløersen (venstre) og Didrik Tønseth (nummer to fra venstre).

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg er bekymret for mennesket Petter Northug

Niklas Dyrhaug forteller til NRK at han rett og slett ble «jævlig lei seg» da han leste hva som hadde skjedd med Northug.

Lei seg av to grunner: Fordi Northug er en god venn som han bryr seg mye om. Det andre handler om at kompisen har gjort noe svært alvorlig som han tar avstand fra.

Dyrhaug har sett fordømmelsen i sosiale medier så vel som uttalelser i de tradisjonelle mediene.

– Derfor er jeg veldig opptatt av – som kompis og medmenneske – at han trenger støtte fra de som kjenner ham godt. Hvis han er interessert i det, så stiller jeg opp, sier Dyrhaug, som tydelig forstår alvoret i situasjonen.

– Jeg er bekymret for mennesket Petter Northug.

– Og hvis det stemmer at politiet har funnet narkotika hjemme hos ham – og han var ruspåvirket så trenger han profesjonell hjelp for å komme seg ut av det. Vi rundt kan være så støttende som bare det, men det stikker sikkert dypere enn som så. Da må han søke profesjonell hjelp for å komme seg ut av det uføret.

– Vet hvilken god gutt han er på innsiden

På spørsmål om han har hatt noe kontakt med Northug det siste døgnet, svarer Emil Iversen at det har han. 28-åringen forteller også at han har sagt ifra hva han synes om det Northug har gjort, men også hvilken side han står på.

Iversen er klar på at Northug har gjort veldig mye bra for ham, vært en skikkelig kamerat, alltid unnet ham gode resultater og lært ham utrolig mye.

– Jeg er nok en av ganske få skiløpere som kjenner Petter godt og vet hvilken god gutt han er på innsiden. Så jeg har sagt at jeg støtter ham fullt og er her for ham i den tøffe tiden som kommer nå.

Northug og Iversen

GOD STEMNING: Mellom Petter Northug og Emil Iversen under et pressetreff i forbindelse med verdenscup i Canada i 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Den tøffeste kampen han noensinne har tatt

For det blir trolig svært tøft for Northug. 34-åringen har allerede sagt på sosiale medier at han vet det blir en straffesak. En straffesak som kan føre til fengselsstraff, ifølge jurister NRK har snakket med.

– Petter har dummet seg ut igjen, og dette blir den tøffeste kampen han noensinne har tatt. Men han har et valg, han kan brette opp ermene og ta grep. Nå er det enten eller. Men jeg er sikker på at han klarer det. Og jeg håper virkelig det, sier Iversen – og avslutter:

– Jeg skal være en så god kamerat som jeg bare kan, som jeg ville vært for andre gode kamerater jeg har. Han må ta straffen sin, få profesjonell hjelp og ta en full endring av livsstil nå. Jeg er snart 30 og han er bare 34, så jeg håper vi har mange gode år foran oss!

Sportsnyheter

Eliteserien fotball 2022: Lillestrøm-Vålerenga

Krisen fortsetter for Vålerenga – kapteinen beklaget ydmykende tap

Vålerenga håpet å snu en vond trend i hatoppgjøret mot Lillestrøm, men i stedet ble avstanden opp til rivalen 13 poeng. Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har likevel tillit til trener Dag-Eilev Fagermo.

Siste nytt

 • Roma vant serieligaen – slo «norske» Feyenoord 1–0 i finalen

  Roma og José Mourinho kunne onsdag juble som den første vinner av serieligaen.

  – Enten skriver man historie eller så gjør man det ikke. Vi gjorde det i dag. Jeg har vært i Roma i 11 måneder, og det øyeblikket jeg kom hit innså jeg at de ventet på noe som dette, sa Mourinho etter sin femte europacuptriumf.

  Et mål av Nicolo Zaniolo i første omgang avgjorde finalen mot Feyenoord i Tirana, men like mye matchvinner var keeper Rui Patrício, som tok fram noen meget gode redninger og holdt nullen selv om den nederlandske klubben presset kraftig i den andre omgangen.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen som Feyenoords midtbaneanker, mens Marcus Holmgren Pedersen ble spilte det siste kvarteret pluss tilleggstid. De greide ikke å avverge Roma-triumfen.

  – Du kan høre på fansen hvor mye dette betyr, klubbens første europacuptittel. Alle jobbet bakover i 2. omgang for å holde unna, sa Smalling til TV4 i lurvelevenet etter kampslutt.

  (NTB)

  Mourinho
 • AaFK snudde til seier mot Jerv

  Det så en stund ut til at Jerv skulle slå Aalesund på bortebane, men med to raske mål sent i kampen snudde hjemmelaget til seier og tre poeng.

  Isak Dybvik Määttä ble avgjørende da han på vakkert vis bøyde ballen i lengste hjørnet med ryggen mot mål ti minutter før slutt.

  Vinnermålet fullførte snuoperasjonen etter at Jerv tok ledelsen i det 65. minutt. Aral Simsir og Erik Brenden kombinerte fint da sistnevnte headet ballen over en utrusende Sten Grytebust og i mål.

  Etter 78 minutter var lagene likt. Simen Bolkan Nordli banket et frispark rett i mål da Jerv-keeper Øystein Øvretveit hadde forlatt sitt hjørne.

  Deretter avgjorde Määttä kampen med sin scoring to minutter senere. Det ga tre poeng og tok laget opp på en sterk 5.-plass på tabellen. Det skiller kun to poeng opp til medaljeplass for det nyopprykkede laget fra Sunnmøre.

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Jerv
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ny Odd-nedtur etter sjansesløseri

  Odd sløste fryktelig foran mål og gikk på et nytt tap i Eliteserien fotball. Sandefjord kjempet seg til 1-0-seier borte.

  Keanin Ayer fikset scoringen etter vel et kvarters spill. Han headet ballen i mål etter et langt innlegg fra venstre. Hjemmelaget kunne ha forsvart seg bedre enn det gjorde.

  Etter scoringen var det Odd for det meste i resten av 1.-omgangen. Hjemmelaget misbrukte flere store sjanser.

  Odd har tapt fem av de seks siste kampene og står med ni poeng på like mange forsøk

  Eliteserien fotball 2022: Odd - Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste